Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MINŐSÉGMENEDZSMENT 7. előadás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MINŐSÉGMENEDZSMENT 7. előadás"— Előadás másolata:

1 MINŐSÉGMENEDZSMENT 7. előadás
PTE PMMIK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2014

2 A vállalati minőségi mutatórendszer és a vele történő szabályozás
Mit kell szabályozni az üzleti sikerességhez? Milyen legyen a szabályozás? Érzékenyen kövesse a változó vállalati célokat, a célok prioritását, támaszkodjon objektív tényekre, a vezetők és munkatársak széles körére terjedjen ki (motiválás!), a megvalósítás költségkímélő módon és hatékonyan menjen végbe. A minőségügyi rendszer továbbfejlesztéséhez a rendszerben összegyűjtött adatok adják az alapot.

3 A vállalati minőségi mutatórendszer és a vele történő szabályozás (folytatás_1)
A gyűjtött adatokból képezzük a minőségmutatókat! Használatuk során lényeges, hogy az adatok rendszeresen és egyszerűen elérhetők legyenek, a mutatók meghatározása egyértelmű legyen, a mutatók támogassák a beavatkozást, legyenek alkalmasak a szabályozás sikerességének visszamérésére. A minőségmutatók számszerűsítve tükrözik a kitűzött minőségcélok teljesülését.

4 Milyen mutatókra van szükség?
Vigyázat! Ezek nem gazdasági, hatékonysági mutatók, még ha szorosan kapcsolódnak is néha ezen fogalmakhoz. Összvállalati minőségmutatók (kulcsmutatók) A vállalati működés egészét mérik. Elsősorban a felső vezetés igényeit elégítik ki. A beavatkozásokat támogató mutatók (akciócentrikus mutatók) A vállalat belső tevékenységét mérik.

5 Minőségmutatók használata
A minőségmutatók használata akkor hatékony, ha célértékekhez lehet őket hasonlítani! Célértékek származhatnak: folyamatképességből (lásd később), vevői igényekből, minőségtervek kiértékeléséből, vevői elégedettség vizsgálatokból, stb. A minőségmutatókhoz sokszor segédmutatók kapcsolódnak! Céljuk a folyamat működésének figyelemmel kísérése (a szükséges beavatkozás miatt!)

6 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "MINŐSÉGMENEDZSMENT 7. előadás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések