Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ENQA-ESG Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár © Veress 2013.02.1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ENQA-ESG Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár © Veress 2013.02.1."— Előadás másolata:

1 ENQA-ESG Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár © Veress 2013.02.1

2 2 The Cultural Heritage and Academic Values of the European University and the Attractiveness of the Higher Education Area 3. Kultúrák közötti és vallások közötti párbeszéd „az egyetemek egyetlen és teljes célja az interkommunikáció” (H. Newman) 4. Tudományos kutatás és etikai felelősség „ Az európai egyetemek virágkora attól a képességtől fog függeni, hogy a kutatásaikba és képzési programjaikba hogyan tudják visszaállítani az etikai alapokat.” Reméljük, hogy elkerülhető lesz: „mindennek tudjuk az árát és semminek az értékét”

3 © Veress 2013.02.3 Leuven-i Nyilatkozat „Ismét kinyilvánítjuk teljes elköteleződésünket az Európai Felsőoktatási Térség céljai mellett, vagyis egy olyan térség mellett, amelyben a felsőoktatás a köz felelőssége, és ahol céljaik és küldetéseik sokszínűsége révén a felsőoktatási intézmények képesek reagálni a társadalom szélesebb értelemben vett szükségleteire.”

4 © Veress 2013.02.4 A FELSŐOKTATÁS FŐ CÉLJAI Londoni Kommüniké, 2007  felkészítés a munkaerőpiacra  felkészítés az életre a demokratikus társadalomban részt vevő aktív állampolgárokként  személyes önmegvalósítás  széleskörű, korszerű tudásbázis fejlesztése és fenntartása

5 © Veress 2013.02.5 A KÉPZÉS MINŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSA (ENQA-ESG 1) 1.1. Minőségpolitika, -stratégia és eljárások a minőség biztosítására, 1.2. Képzési programok indítása, követése, rendszeres belső értékelés 1.3. A hallgatói teljesítmények értékelése 1.4. Az oktatói minőség biztosítása 1.5. Tanulástámogatás, eszközök és hallgatói szolgáltatások. 1.6. Belső információs rendszer 1.7. Nyilvánosság, a közvélemény tájékoztatása.

6 © Veress 2013.02.6 1. A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS POLITIKÁJA ÉS ELJÁRÁSAI A képzési programok minőségbiztosítási rendszere • a minőségbiztosítás célrendszere (minőségpolitika) – szándékok – eszközök – megvalósítás módja • a minőségbiztosítás eljárásrendszere – felelősség és hatáskör – oktatás és kutatás kapcsolata – a hallgatók bevonása – a célok megvalósításának figyelemmel kísérésének felülvizsgálatának eljárásrendje

7 © Veress 2013.02.7 2. A KÉPZÉSI PROGRAMOK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA 2/1.A képzési programok tervezése és felügyelete • a végzettekkel szembeni igények meghatározása előrebecslés és beválás alapján • a képesítési követelmények meghatározása az igények és az értékrend alapján • a képzési program meghatározása a képesítési követelmények alapján

8 © Veress 2013.02.8 2. A KÉPZÉSI PROGRAMOK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA 2./2. A képzési programok minőségbiztosítása • a képzési programok engedélyezési eljárása • a hallgatók előrehaladásának követése • szabályozott visszacsatolások az érdekeltektől • szabályozott időszakos felülvizsgálat

9 © Veress 2013.02.9 3. A HALLGATÓK (TELJESÍTMÉNYÉNEK) FELMÉRÉSE A hallgatók képességének, képzettségének, teljesítményének felmérésére, értékelésére (assessment) szolgáló módszerek (osztályozás, tesztek, stb.) A hallgatók felmérésére szolgáló eljárások, módszerek a képzési program követésére alkalmasak a képesítési követelmények teljesülésének követésére alkalmasak szakszerűek következetesen alkalmazottak szabályzatokban rögzítettek közzétettek.

10 © Veress 2013.02.10 4. AZ OKTATÓGÁRDA MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA A hallgatók oktatásában résztvevők minősítettek és kompetensek • teljes mértékben ismerik és értik az oktatott tárgyat • a tudás átadására képességgel és tapasztalattal rendelkeznek • a hatékony hallgatói megértésre képességgel rendelkeznek • a teljesítményükre vonatkozó visszacsatolásokhoz hozzáférhessenek Az oktatók minőségének biztosítása érdekében • alkalmas felvételi és kinevezési eljárások • továbbképzési lehetőségek • megbecsülés • a gyenge oktatók fejlődésére lehetőség vagy felmentés

11 © Veress 2013.02.11 5. A HALLGATÓK TANULÁSÁNAK TÁMOGATÁSA A hallgatók tanulásának támogatására hozzáférhető erőforrások: megfelelőek és rendelkezésre állnak minden felkínált program számára Ennek érdekében eljárásrend az erőforrások • könyvtárak • informatikai eszközök • tutorok, tanácsadók • stb. tervezésére, figyelemmel kísérésére, felülvizsgálatára és a szolgáltatások tökéletesítésére.

12 © Veress 2013.02.12 6. INFORMÁCIÓS RENDSZER A KÉPZÉSI PROGRAMOK HATÉKONY MENEDZSELÉSÉRE Biztosítani kell a képzési programok hatékony menedzseléséhez szükséges releváns információk – gyűjtését – elemzését és – használatát. Az információs rendszernek tartalmaznia kell legalább – a hallgatók előmenetele és boldogulási aránya – a végzettek elhelyezkedhetősége – a hallgatók programokra vonatkozó elégedettsége – az oktatók hatékonysága – a hozzáférhető erőforrások és költségeik – kulcs teljesítménymutatók, stb.

13 © Veress 2013.02.13 7. A KÖZVÉLEMÉNY TÁJÉKOZTATÁSA A felkínált programokra vonatkozó részrehajlás nélküli, tényszerű, naprakész információk szabályozott közzététele. Célja • „a fogyasztóvédelem,” • a közérdekű adatok nyilvánossága.

14 14 A SZOLGÁLTATÁS MINT IGÉNYKIELÉGÍTÉS © Veress 2013.02.

15 15

16 © Veress 2013.02.16 A KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI RENDSZERÉNEK LÉNYEGE A lényeget jól tükrözi az ENQA –ESG: a képzési programok (1.2), a kapcsolódó hallgatói felmérések (1.3.), az oktatók minőségbiztosítása (1.4.) és a tanulás-támogatás (1.5.) minőségbiztosítási rendszere (1.1) megfelelő információs rendszerrel (1.6.) a közvéleményt tájékoztatva (1.7.) (a kutatás minőségbiztosítása?)

17 © Veress 2013.02.17 A KÉPZÉS MINŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSA ENQA-ESG 1 ÉS ISO 9001/9004 1.1minőségpolitika és minőségügyi eljárások (4,5) a minőség folytonos tökélesítése (8.2, 8.4, 8.5) a minőségbiztosítási rendszer hatékonyságának fejlesztése (4) 1.2a képzési folyamatok (programok) szabályozottsága (7) 1.3a hallgatók felmérése (megfelelőség-megállapítása) (!) (7.6 ?) 1.4az oktatógárda minősítettsége, képessége (megfelelősége) (6.2) 1.5erőforrások biztosítása a tanulást támogató folyamatokhoz (6) 1.6a képzési folyamatokhoz szükséges információk biztosítása (8.2) (1.7a közvélemény tájékoztatása) Megjegyzés: zárójelben az ISO 9004 fejezetek


Letölteni ppt "ENQA-ESG Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár © Veress 2013.02.1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések