Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0008 projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0008 projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert."— Előadás másolata:

1 TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0008 projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert megalapozó szervezeti fejlesztések a Nyugat-magyarországi Egyetemen Készítette: Dr.Alpár Erzsébet LL.M(München) Iparjogvédelmi szakértő

2 A szellemi tulajdon kezelés jogi vonatkozásai

3 IPARJOGVÉDELEM Megosztott szabályozás (több tv. szabályozza a speciális jogterületeket) SZERZŐI JOG Egységes szabályozás (egy tv. szabályozza a jogterületeket) Szellemi tulajdonvédelem A szellemi alkotások jogvédelme

4 A munkaviszony keretében létrehozott szellemi alkotások A feltalálót/alkotót terhelő kötelezettségek: A feltaláló köteles a szolgálati és az alkalmazotti találmányt, megalkotását követően, haladéktalanul ismertetni a munkáltatóval.

5 A feltaláló/alkotó jogai: 1. a feltalálót a személyhez fűződő jogok pl. névfeltüntetéshez való jog továbbra is megilletik. 2. a vagyoni jogosultsága, a találmány hasznosításának a joga azonban átszáll a munkáltatóra A szolgálati találmány értékesítése esetén a feltalálót találmányi díj illeti meg. 3. A szolgálati találmánnyal a feltaláló rendelkezhet, ha a munkáltató ehhez hozzájárul, vagy ha a munkáltató a szolgálati találmányra igényt tartó nyilatkozat megtételét elmulasztja.

6 A munkáltatót megillető jogosultságok: A szolgálati találmányra a szabadalom a feltaláló jogutódjaként a munkáltatót illeti meg. A munkáltató kötelezettsége a szolgálati találmányt illetően: 1. A munkáltató az ismertetés átvételétől számított kilencven napon belül köteles nyilatkozni arról, hogy a szolgálati találmányra igényt tart-e. 2. A munkáltató a szolgálati találmány ismertetésének átvételét követő ésszerű időn belül köteles szabadalmi bejelentést tenni; köteles továbbá az általában elvárható gondossággal eljárni a szabadalom megszerzése érdekében 3. A szolgálati találmány értékesítése esetén a feltalálót találmányi díj illeti meg.

7

8 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0008 projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert."

Hasonló előadás


Google Hirdetések