Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szállodai létszám meghatározása Szállodai gazdálkodás és vezetés II. 1. feladat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szállodai létszám meghatározása Szállodai gazdálkodás és vezetés II. 1. feladat."— Előadás másolata:

1 A szállodai létszám meghatározása Szállodai gazdálkodás és vezetés II. 1. feladat

2 Az élőmunka gazdálkodás területei Létszámgazdálkodás Bérgazdálkodás Humán menedzsment

3 A szállodai létszám jellemzői Magas létszám igény 24 órás nyitva tartás sok személyi szolgáltatás jelentős a vendéggel való kapcsolat tartás Heterogenitás sokféle szakma, kor, nem, képzettség

4 A létszám nagyságát befolyásoló tényezők A szálloda mérete Típusa Színvonala A nyújtott szolgáltatások száma, fajtája A munka szervezettsége Gépesítettség A forgalom mértéke Létszám normák (sztenderd) A vezetés létszám politikai elképzelései

5 A létszám csoportosítása Képzettség: szakképzett, betanított, segédm. Hierarchia: vezető, irányító, végrehajtó Munka jellege: fizikai, szellemi Alkalmazás: állandó, kisegítő Munkaidő: teljes, rész Munkáltatói jog: saját, külsős Munkavégzés helye: üzemegység, háttér terület

6 Létszámpolitika 1. Állandó létszám = minimális létszám készenléti létszám, csak a kulcspozíciókban alacsony bérköltség alacsony színvonal sok alkalmi dolgozó forgalom emelkedéskor alacsony kategóriás, kis szállodák esetében

7 Létszámpolitika 2. Állandó létszám = maximális létszám magas kihasználtságra tervez magas bérköltség magas színvonal luxus szállodák esetében

8 Létszámpolitika 3. Állandó létszám = átlag létszám a szokásos kihasználtságra tervez korrigálja a szezonális hatásokat átlagos bérköltség általánosan jellemző

9 A létszám hatékonysága Igényesség = ráfordításlétszám, bér hozam Hatékonyság = hozam bevétel, árrés,nyereség ráfordítás Termelékenység = nettó árbevétel (Ft/fő/hó) létszám Egy szobára jutó létszám = létszám (fő/szoba) szobaszám Leterheltség = vendégszám(fő/dolgozó) létszám

10 A szervezeti felépítés Funkcionális szervezeti alapforma Horizontálisan: munkamegosztás Room’s Division, F&B, SPA, HRM, S&M, … Vertikálisan: hatáskör megosztás felső/közép/alsó szintű vezetők, beosztottak

11 Például: Funkcionális és területi megoszlás F  B Manager Termelés Konyhafőnök Cukrászat Értékesítés Étterem Drinkbár Söröző Szobaszervíz Áruforgalom Beszerzés Raktározás Eszközgazdálkodás Rendezvény Egyéb szervezeti megoldások: Centralizált beszerzés Saját marketing és értékesítés

12 Létszám tervezés (induló szálloda) Munkakörök Műszakok száma Műszakonkénti létszám Napi létszám munkakörönként (munkaórák) Éves létszám (MT, hasznos munkaidő alap) Elemzés

13 A létszám csökkentés módjai Lejárt munkaszerződést nem hosszabbítani Nyugdíjazás Elbocsátás Átsorolás hiányzó munkakörbe Áthelyezés (szállodaláncon belül) Részmunkaidős foglalkoztatás Alvállalkozók, tanulók, gyakornokok Outsourcing

14 Bérgazdálkodás A munkaerő költségének optimalizálása A bérköltség tartalma a.) Bérköltség Rendszeres állományi bér, Állományon kívüli bér, megbízási díjak, Fizetett szabadság megváltás, Túlóra díjazása Pótlékok, Prémium, Jutalom, Tiszteletdíj b.) Pénzbeli juttatások: Betegszabadság díjazása, Táppénz kiegészítés, Nyugdíjpénztár munkáltatói hozzájárulás, Munkába járás támogatása, Lakás hozzájárulás, Üdülési hozzájárulás, Szociális segélyek, Oktatási hozzájárulás Saját személygépkocsi használat költségtérítése, Étkezési térítés, Mosási költség térítés, Végkielégítés, Egyéb pénzbeli juttatások c.) Természetbeni juttatások Személyzeti étkezés, Védőital, Munkaruha d.) Bérjárulékok (közterhek) Társadalombiztosítási járulék (nyugdíj- és egészségbiztosítás, Egészségügyi hozzájárulás, Munkaadói járulék Rehabilitációs hozzájárulás, Szakképzési hozzájárulás, Természetbeni juttatások kifizetői SZJA-ja

15 Élőmunka összköltsége (Danubius, Magyarország)

16 Fix és változó költség tartalom

17 US Elemzési módszerek (2) Uniform system of accounts / management információs rendszer szállodai szinten a biblia – Profit centerenként, költség helyenként a gazdálkodás a részlegvezető felelőssége – kinek könnyebb, kinek nehezebb Részleg Bevétel megoszlás % Bér+Jár. megoszlás% Szálloda56%33% Vendéglátás33%54% Gyógyászat6%10% Egyéb üzemrész5%3% Mindösszesen100%

18 US Elemzési módszerek (3) Profit centerenként, költség helyenként a gazdálkodás a részlegvezető felelőssége – kinek könnyebb, kinek nehezebb ???? Részleg Bevétel %-ábanKöltség %-ában Szálloda13%65% Vendéglátás37%48% Gyógyászat35%63% Egyéb üzemrész14% Overhead---38% Mindösszesen34%44%

19 Bérgazdálkodás Bérrendszerek Ösztönzési módok Jogi szabályozás (minimál bér, gyakornokok) Bérhatékonyság növelése Bérhatékonyság mutatószámai

20

21 Feladat Létszám tervezés táblázat segítségével (szolgáltatásoknak megfelelő munkakörök, nyitva tartásnak megfelelő műszakok, előírásoknak megfelelő munka-és pihenő idők, külsős foglalkoztatás lehetőségei) Bruttó bérek meghatározása munkakörönként Motivációs lehetőségek Szervezeti felépítés ábrázolása

22 Feladat Mutatószámok: Átlagos foglaltság (ehhez tervezünk, nyitás éve) Összes létszám, Egy szobára jutó létszám Összes bruttó bér Közterhek (aktuális, munkaadói, munkavállalói) Átlagbér (KSH adatát kikeresni: országos, szállodai!) Bérköltség szint (%) Termelékenység

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A szállodai létszám meghatározása Szállodai gazdálkodás és vezetés II. 1. feladat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések