Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ AROUSAL SZEREPE A KOGNITÍV FOLYAMATOKBAN, HATÁSA A TELJESÍTMÉNYRE ALVÁS és ÁLOM.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ AROUSAL SZEREPE A KOGNITÍV FOLYAMATOKBAN, HATÁSA A TELJESÍTMÉNYRE ALVÁS és ÁLOM."— Előadás másolata:

1 AZ AROUSAL SZEREPE A KOGNITÍV FOLYAMATOKBAN, HATÁSA A TELJESÍTMÉNYRE ALVÁS és ÁLOM

2 BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.erg.bme.hu 2 Dinamikus tényezők a viselkedésszabályozásban Homeosztatikus regulációs elmélet Hiányállapot – egyensúlyi állapot felborul, amit a szervezet vagy belső erőforrásból vagy viselkedéses úton megpróbál megszüntetni  egyensúlyi állapot visszaáll, akkor a viselkedés megszűnik Opponens folyamatok elmélete érzelmi semlegességre törekszünk – érzelmek fellépése után ellensúlyozó motívumok lépnek fel az emocionális alapszint visszaállítására

3 BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.erg.bme.hu 3 Dinamikus tényezők a viselkedésszabályozásban Arousal-elmélet -Aktuális agyi aktivitás szint – arousal -Aktuális arousal szint befolyásolja, hogy mennyire hatékonyan viselkedünk feladathelyzetekben. -Optimális arousal szint elérésére törekszünk- ekkor teljesítünk a legjobban. -Túl alacsony és a túl magas arousal szint sem jó. (fordított U alakú összefüggés) -Túl magas – szorongás (iskolai példa: számonkérés, vagy a számonkéréstől való félelem hatása az arousal szintre) -Túl alacsony – unalom

4 BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.erg.bme.hu 4 A teljesítmény és az arousalszint összefüggései A teljesítmény – aktivációs szint összefüggés függ a feladat jellegétől Egyszerű, rutinszerű feladat: magasabb aktivációs szint az optimális. Összetettebb, bonyolultabb feladat: alacsonyabb aktivációs szint az optimális. Az optimális arousal szint fenntartása az órán: -valami „új következik” beállítódással való kezdés -Izgalmas kérdésfeltevések, érdekes mozzanatok beiktatása -Tananyag megfelelő ütemezése, megfelelő módszerek, eszközök használata

5 BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.erg.bme.hu 5 Arousal és a személyiség Stabil személyiségtulajdonságok összekapcsolhatóak az arousal rendszer működésének egyéni különbségeivel. Extraverzió – Introverzió Extravertált: alacsonyabb az arousal alapszintjük, nehezebben aktiválható. Eltérő környezet és tanulási feltétel az optimális számukra a teljesítmény szempontjából. Szenzoros élménykeresés: változatos, új, komplex és intenzív érzések élmények keresésére való tendencia. Negatív kapcsolat az iskolai teljesítménnyel

6 BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.erg.bme.hu 6 Fáradás és oktatásszervezés Fáradtság: olyan élettani állapot, amely a végzett tevékenység következményeként lép fel és eredményeként a teljesítőképesség csökken. Objektív fáradtság - Szubjektív fáradtság A fáradtság mértéke nem mutat szoros összefüggést a teljesítmény nagyságával.

7 BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.erg.bme.hu 7 A fáradtság tünetei Viselkedési problémák Rosszabb mozgáskoordináció, aluszékonyság, vagy túlmozgásosság. Megismerési folyamatok és funkciók pontatlanná válása Figyelemkoncentráció, memória, gondolkodás romlik, pontatlanabb észlelés. Érzelmi tünetek Szorongás, vagy unalom: rossz közérzet Kóros fáradtság Alvászavarok, kóros szorongás, ingerlékenység, beszédzavar, depresszió.

8 BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.erg.bme.hu 8 A fáradás csökkentése az iskolában Ne legyen túl sok az átadott anyag Ne legyen rendszertelenség a tanításban Ne legyen túlzott tanulmányi versengés Ne legyen túl sok házi feladat A pedagógus is legyen kipihent Hétkezdés (hétfő) és a hét utolsó napja (péntek) ne legyen nagyon nehéz. Ne kerüljenek nehéz tárgyak a nap kezdetére, illetve a végére. Fontosak a megfelelő időtartamú, gyakoriságú és tartalmú szünetek.

9 BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.erg.bme.hu 9 Alvás és ébrenlét Közös vonások: Alvás közben is gondolkodunk Alvás közben emlékképeket is kialakítunk. Az alvás nem teljesen nyugodt: vannak, akik járkálnak álmukban. Az alvó nem teljesen érzéketlen a környezetére sem.

10 BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.erg.bme.hu 10 Alvásminták Miért van szükség alvásra? A csecsemő teljes alvásideje az első hat hónapban 16 óráról 13 órára csökken. Alvásigény változása az életkorral. A felnőttek átlagosan 7,5 órát alszanak naponta (nagy egyéni különbségek, pl. 3 óra) „Pacsirták” és „baglyok”. Napszaki ritmus: testi funkciók ciklikus (24 órás) mintázata által képzett biológiai óra. Környezeti jelzések szerepe (vak napszaki ritmus 24,9 óra) „jet lag”- időzóna váltás és a műszakozás miatt felboruló napszaki ritmus.

11 BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.erg.bme.hu 11 Alvásszakaszok Az alvás során ötféle szakasz fordul elő: –az alvás négyféle mélységi szintje, és a –gyors szemmozgásos REM szakasz-álmok. Szakaszok az éjszaka folyamán váltakoznak. Az alvásciklusok mintázata az életkorral is változik. Újszülött: 50 % REM Ötéves: 20-25% Idős: 18% Az öregedéssel egyfajta természetes álmatlanság is jár.

12 BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.erg.bme.hu 12 Alvászavarok Ha az alvásképtelenség károsodott nappali teljesítményt vagy túlzott álmosságot eredményez. INSZOMNIA az alvás mennyiségével vagy minőségével való elégedetlenség NARKOLEPSZIA kóros aluszékonyság, REM epizódok betörése a nappali órákban APNOÉ alvási légzészavar

13 BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.erg.bme.hu 13 Álom Olyan tudatmódosulás, amelyben az emlékezeti képek és a képzeleti képek időlegesen össze- keverednek a külső valósággal. Mindenki álmodik, csak nem mindenki tudja felidézni álmait. Miért nehéz felidézni az álmainkat? Az álomban zajló események nagyjából ugyanannyi időt vesznek igénybe, mint a való életben. Az emberek megtaníthatóak arra, hogy felismerjék, mikor álmodnak. Álmok tartalmának befolyásolása. Sugallhatnak-e az álmok értékes megoldásokat, ötleteket?


Letölteni ppt "AZ AROUSAL SZEREPE A KOGNITÍV FOLYAMATOKBAN, HATÁSA A TELJESÍTMÉNYRE ALVÁS és ÁLOM."

Hasonló előadás


Google Hirdetések