Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Személyiségzavar Rokszin Mónika. Személyiségzavar Maladaptív viselkedésformák mintázata. A személyiségvonások annyira rugalmatlanná válnak, hogy -az alkalmazkodást.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Személyiségzavar Rokszin Mónika. Személyiségzavar Maladaptív viselkedésformák mintázata. A személyiségvonások annyira rugalmatlanná válnak, hogy -az alkalmazkodást."— Előadás másolata:

1 Személyiségzavar Rokszin Mónika

2 Személyiségzavar Maladaptív viselkedésformák mintázata. A személyiségvonások annyira rugalmatlanná válnak, hogy -az alkalmazkodást akadályozzák -képtelenné teszik a normál életvezetést. A stresszel való megküzdés és problémamegoldás éretlen és nem megfelelő mintázatában jelentkezik.

3 DSM-VI 11 féle személyiségzavart sorol fel. Nárcisztikus szem.zav.: Túlontúl el van telve önmaga fontosságával. Teljesen érzéketlen mások szükségleteire. Gyakran kihasznál másokat. Dependens szem.: Passzívan viszonyul az élethez. Képtelen döntést hozni, felelősséget vállalni. Másokra támaszkodik.

4 Antiszociális személyiség Kevés felelősség Nem törődnek másokkal Vis. szinte kizárólag szükségletre irányul Lelkiismeret hiánya jellemzi őket. Azonnali kielégülést keres, és képtelen késleltetni  rosszul tűri a frusztrációt

5 Kevés érzelmet mutat magán kívül bárki más felé Kevés érzelmet mutat magán kívül bárki más felé Nem érez bűntudatot Nem érez bűntudatot Nem érez lelkiismeret furdalást Nem érez lelkiismeret furdalást Hazudozásra való hajlam Hazudozásra való hajlam Büntetésre való érzéketlenség Büntetésre való érzéketlenség

6 Okok amikre visszavezetik: Bűnöző bandák Bűnöző bandák Szubkultúrák hatásai Szubkultúrák hatásai Figyelem kivívásának igénye Figyelem kivívásának igénye A valóssággal való kapcsolat elvesztése A valóssággal való kapcsolat elvesztése

7 Az ilyen személyek gyakran bájosak, vonzóak, és könnyen manipulálnak másokat. Gyakran eladósodnak, elhagyják családjukat,elherdálják a közös vagyont, bűncselekményekbe keverednek. Ha elkapják őket, olyan hihetően bántják meg bűneiket, hogy sokszor sok mindent megúsznak. Amit mondanak azonban nincs összhangban a cselekedeteikkel, gondolatikkal.

8 1. Képtelen empátia érzésére és másokkal való törődésre. másokkal való törődésre. 2. Nincs bűntudata. Antiszociális személyiségnek 2 diagnosztikus jellemzője:

9 Magyarázatok Biológiai tényezők  genetika  örökbefogadó és vérszerinti szülők. Biológiai tényezők  genetika  örökbefogadó és vérszerinti szülők. Új kutatás  megerősítő környezet nélkül nem alakul ki. Új kutatás  megerősítő környezet nélkül nem alakul ki. Szülői tényező  gondozat minősége befolyásolja a kialakulást. Szülői tényező  gondozat minősége befolyásolja a kialakulást. Fontos: felügyeleti idő  sokat van egyedül  szembekerülés a törvénnyel Fontos: felügyeleti idő  sokat van egyedül  szembekerülés a törvénnyel Nem érdeklődnek a gy. mindennapi élete iránt inkább antiszoc. szem. Nem érdeklődnek a gy. mindennapi élete iránt inkább antiszoc. szem.

10 Antiszociális gyerekek valószínűég agresszívan viselkednek más gyerekekkel.  Mások ezt megtorolják: többi gyerek visszaüt,a tanárok és szülők büntetnek, és mindenki negatívabban ítéli meg őket.  Ezek a reakciók megerősítik a gyerek előfeltevését, hogy a világ ellene van,és elősegíthetik mások jövőbeli viselkedésének a félreértelmezését.  Ez a kör fenntarthatja és bátoríthatja a gyerek agresszív, antiszociális viselkedését.

11 Borderline személyiségzavar Azok a személyek, akiknek tünetei a súlyos neurotikus jellemzők és a pszichotikus rohamok határán helyezkedik el. Hangulat labilis Hangulat labilis Sokszor minden ok nélkül megjelenő depresszió, szorongás,dühroham. Sokszor minden ok nélkül megjelenő depresszió, szorongás,dühroham. Valamikor jó a személy majd minden ok nélkül rossz Valamikor jó a személy majd minden ok nélkül rossz Rettegnek attól, hogy elhagyják őket. Rettegnek attól, hogy elhagyják őket. Gyakori az öncsonkítás, az öngyilkosság Gyakori az öncsonkítás, az öngyilkosság

12 Magyarázatok Biológiai  nagyon kevés biz. h.genetikai Biológiai  nagyon kevés biz. h.genetikai érzelmi zavarral van kapcs. érzelmi zavarral van kapcs. Pszichoanalitikus  gyer. a gondozó függőségét elégít ki. Ha elutasítják maga ellen fordul. Nem képes énképét és másokról alkotott képének poz. és neg. részét integrálja. Hajlamos magát és mást tökéletesen jónak v rossznak lássa. Pszichoanalitikus  gyer. a gondozó függőségét elégít ki. Ha elutasítják maga ellen fordul. Nem képes énképét és másokról alkotott képének poz. és neg. részét integrálja. Hajlamos magát és mást tökéletesen jónak v rossznak lássa. ter.:Segít az érzelmek tisztázásában,probl. megold. ter.:Segít az érzelmek tisztázásában,probl. megold.

13 Kognitív megközelítés  hibás feltételezés minden jó vagy sem, kudarc v siker  pozitívabb énképet alakítson ki. Kognitív megközelítés  hibás feltételezés minden jó vagy sem, kudarc v siker  pozitívabb énképet alakítson ki. Stresszkeltő események  sok szenvedett testi v szexuális bántalmazástól gyerekkorban. Bántalmazás megzavarja az énfejlődést. Stresszkeltő események  sok szenvedett testi v szexuális bántalmazástól gyerekkorban. Bántalmazás megzavarja az énfejlődést. A gyerek, aki felé hol bántó, hol kedves volt a szülő  bizalmatlanság.  vagy jó v sem A gyerek, aki felé hol bántó, hol kedves volt a szülő  bizalmatlanság.  vagy jó v sem

14 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!!!


Letölteni ppt "Személyiségzavar Rokszin Mónika. Személyiségzavar Maladaptív viselkedésformák mintázata. A személyiségvonások annyira rugalmatlanná válnak, hogy -az alkalmazkodást."

Hasonló előadás


Google Hirdetések