Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Személyiségzavar Rokszin Mónika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Személyiségzavar Rokszin Mónika."— Előadás másolata:

1 Személyiségzavar Rokszin Mónika

2 Személyiségzavar Maladaptív viselkedésformák mintázata. A személyiségvonások annyira rugalmatlanná válnak, hogy -az alkalmazkodást akadályozzák -képtelenné teszik a normál életvezetést. A stresszel való megküzdés és problémamegoldás éretlen és nem megfelelő mintázatában jelentkezik.

3 DSM-VI 11 féle személyiségzavart sorol fel.
Nárcisztikus szem.zav.: Túlontúl el van telve önmaga fontosságával. Teljesen érzéketlen mások szükségleteire. Gyakran kihasznál másokat. Dependens szem.: Passzívan viszonyul az élethez. Képtelen döntést hozni, felelősséget vállalni. Másokra támaszkodik.

4 Antiszociális személyiség
Kevés felelősség Nem törődnek másokkal Vis. szinte kizárólag szükségletre irányul Lelkiismeret hiánya jellemzi őket. Azonnali kielégülést keres, és képtelen késleltetnirosszul tűri a frusztrációt

5 Kevés érzelmet mutat magán kívül bárki más felé
Nem érez bűntudatot Nem érez lelkiismeret furdalást Hazudozásra való hajlam Büntetésre való érzéketlenség

6 Okok amikre visszavezetik:
Bűnöző bandák Szubkultúrák hatásai Figyelem kivívásának igénye A valóssággal való kapcsolat elvesztése

7 Az ilyen személyek gyakran bájosak, vonzóak, és könnyen manipulálnak másokat.
Gyakran eladósodnak, elhagyják családjukat,elherdálják a közös vagyont, bűncselekményekbe keverednek. Ha elkapják őket, olyan hihetően bántják meg bűneiket, hogy sokszor sok mindent megúsznak. Amit mondanak azonban nincs összhangban a cselekedeteikkel, gondolatikkal.

8 Antiszociális személyiségnek 2 diagnosztikus jellemzője:
1. Képtelen empátia érzésére és másokkal való törődésre. 2. Nincs bűntudata.

9 Magyarázatok Biológiai tényezők genetika örökbefogadó és vérszerinti szülők. Új kutatás megerősítő környezet nélkül nem alakul ki. Szülői tényezőgondozat minősége befolyásolja a kialakulást. Fontos: felügyeleti idő sokat van egyedülszembekerülés a törvénnyel Nem érdeklődnek a gy. mindennapi élete iránt inkább antiszoc. szem.

10 Antiszociális gyerekek valószínűég agresszívan viselkednek más gyerekekkel.
 Mások ezt megtorolják: többi gyerek visszaüt,a tanárok és szülők büntetnek, és mindenki negatívabban ítéli meg őket. Ezek a reakciók megerősítik a gyerek előfeltevését, hogy a világ ellene van,és elősegíthetik mások jövőbeli viselkedésének a félreértelmezését. Ez a kör fenntarthatja és bátoríthatja a gyerek agresszív, antiszociális viselkedését.

11 Borderline személyiségzavar
Azok a személyek, akiknek tünetei a súlyos neurotikus jellemzők és a pszichotikus rohamok határán helyezkedik el. Hangulat labilis Sokszor minden ok nélkül megjelenő depresszió, szorongás,dühroham. Valamikor jó a személy majd minden ok nélkül rossz Rettegnek attól, hogy elhagyják őket. Gyakori az öncsonkítás, az öngyilkosság

12 Magyarázatok Biológiai nagyon kevés biz. h.genetikai
érzelmi zavarral van kapcs. Pszichoanalitikusgyer. a gondozó függőségét elégít ki. Ha elutasítják maga ellen fordul. Nem képes énképét és másokról alkotott képének poz. és neg. részét integrálja. Hajlamos magát és mást tökéletesen jónak v rossznak lássa. ter.:Segít az érzelmek tisztázásában,probl. megold.

13 Kognitív megközelítéshibás feltételezés minden jó vagy sem, kudarc v siker pozitívabb énképet alakítson ki. Stresszkeltő eseményeksok szenvedett testi v szexuális bántalmazástól gyerekkorban. Bántalmazás megzavarja az énfejlődést. A gyerek, aki felé hol bántó, hol kedves volt a szülőbizalmatlanság.vagy jó v sem

14 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!!!


Letölteni ppt "Személyiségzavar Rokszin Mónika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések