Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MOTIVÁCIÓ. A MOTIVÁCIÓ ALAPFOGALMAI;  SZÜKSÉGLET (hiányállapot)  DRIVE (pszichés hajtóerő)  HOMEOSZTÁZIS  ÉRZELEM  VÁGY, KÍVÁNSÁG (tapasztalat alapján)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MOTIVÁCIÓ. A MOTIVÁCIÓ ALAPFOGALMAI;  SZÜKSÉGLET (hiányállapot)  DRIVE (pszichés hajtóerő)  HOMEOSZTÁZIS  ÉRZELEM  VÁGY, KÍVÁNSÁG (tapasztalat alapján)"— Előadás másolata:

1 MOTIVÁCIÓ

2 A MOTIVÁCIÓ ALAPFOGALMAI;  SZÜKSÉGLET (hiányállapot)  DRIVE (pszichés hajtóerő)  HOMEOSZTÁZIS  ÉRZELEM  VÁGY, KÍVÁNSÁG (tapasztalat alapján)

3 HOMEOSZTÁZIS;  BERNARD (1859) sókoncentráció állandósága  CANNON (1932) homeosztázisnak nevezi  egyre tágabb körben értelmezhető.

4 Elsődleges hajtóerők azok, amelyeknek az egészség, ill. súlyosabb esetben az élet fennmaradása szempontjából feltétlenül érvényesülni kell: éhség, szomjúság, salakanyag ürítés, pihenés (alvás), szexualitás(?), utódápolás, általános aktivitás.

5 Az általános aktivitás drive értelmezése: Két alapvető fajtája van:  motilitás (mozgás, mint létezési mód)  intellektuális (a kíváncsiság, mint létezési mód) Izolációs kísérletek.

6 Homeosztatikus értelmezés: Az arousal optimumának a szükséglete!  drive redukciós hipotézis  drive indukciós hipotézis Kétféle kíváncsiság;  specifikus  diverzív

7 A motívumtanulás formái:  Az elsődleges módosulásai révén.  Szerveződés hierarchizálódás révén, akár jellegváltozás is lehet.  Szociális közvetítés révén. (főleg az érzelmek)

8 Önmegvalósítás. Státusz, presztizs Szeretet Biztonság Létfenntartás Maslow, 1956. A szükségletek hierarchiája.

9 Kétféle cselekvés, kétféle motiváció:  Eszközjellegű, instrumentális, külső cél érdekében – extrinsic jellegű  Céljellegű,, önmagáért a cselekvés sikeréért, önjutalmazó –intrinsic jellegű.

10 „kompetencia késztetésnek!” White (1959): „Azt a késztetést, amely az egyénből fakad és a külső környezet megváltoztatására irányul, tekintsük önálló motívumnak és nevezzük „kompetencia késztetésnek!” Kiváltó helyzete a feladathelyzet. „ Nem azért ugrunk, hogy akadályokat küzdjünk le, hanem azért állítunk akadályokat, hogy ugorhassunk!”

11 A kompetencia késztetésből fakadó (intrisic), de külső szociális értékelést is bevonó cselekvés mögött az összetettebb teljesítménykésztetést értelmezzük. Alapvető feltétel az „ego-involvált” helyzet. A siker, a kudarc jellegzetességei. Ügyességi helyzet, véletlen helyzet. Sikerorientáció, kudarckerülés. Igényszint és teljesítménymotiváció a szemináriumon! Ha kérik…..

12 Az optimális élmény; a flow A tökéletes, optimális vagy áramlat (flow) élmény Csíkszentmihályi (1997) “flow” elmélete szerint, személyiségünk kiteljesedésének és képességeink fejlesztésének egyik központi mozgatója. A modell szerint az optimális élmény az aktuálisan zajló cselekvésbe való teljes bevonódás vagy az abban való feloldódás. Flow-élményt tehát akkor élünk át, amikor szárnyal a lelkünk.

13 Arousal Áramlat/flow Kontroll Szorongás Apátia Unalom Relaxáció Aggódás KÉPESSÉG Feladatok alacsony magas Az élmény minősége a feladatok és a képesség függvényében.

14

15 Flow-ban nem az okoz optimális élményt amit csinálunk, hanem az ahogy csináljuk, a flow az út pozitív élménye nem a célba érés mámora. Flow-ban nem fogyasztunk, nincs érzékiség, a flow-ban pszichológiai tőkét termelünk, pszichológiai erőforrásokat raktározunk a jövőre A flow mámora a pszichológiai növekedés pillanatainak megélése

16 A figyelem a flow centrális eleme Flow-élmény a fejlődés mozgatója Csikszentmihályi (1975/2000) szerint a flow-képes személyiség hajlamos élvezni az életet vagy "általánosságban sokkal inkább önmagukért végzi a dolgokat, nem pedig valamilyen későbbi, külső cél elérésének reményében" A flow-képesség hatása az önértékelésre és az egészségi állapotra A pszichológiai immunitás és a flow élményekre való képesség összefüggése A Flow Kérdőív (Oláh A. 2005) A Flow Kérdőív alkalmazási lehetőségei iskolai kutatásokban


Letölteni ppt "MOTIVÁCIÓ. A MOTIVÁCIÓ ALAPFOGALMAI;  SZÜKSÉGLET (hiányállapot)  DRIVE (pszichés hajtóerő)  HOMEOSZTÁZIS  ÉRZELEM  VÁGY, KÍVÁNSÁG (tapasztalat alapján)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések