Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Agrárgazdaságtan II. Előadás Előadó: Dr. Geszti Szilárd egyetemi tanársegéd.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Agrárgazdaságtan II. Előadás Előadó: Dr. Geszti Szilárd egyetemi tanársegéd."— Előadás másolata:

1 Agrárgazdaságtan II. Előadás Előadó: Dr. Geszti Szilárd egyetemi tanársegéd

2 Piacgazdasági alapfogalmak Pénz Forgalmi funkció: Általános csereeszköz, amely tökéletesen likvid, lebonyolítja az áruk adásvételét, a tranzakciókat. Értékmérő funkció: Az értékmérés eszköze, az érték összehasonlítás közös nevezője. Fizetési eszköz: A pénzmozgás elválik az árumozgástól pl. adó Felhalmozás, értékmegőrzés eszköze: A forgalmi és az értékmegőrzés funkciójából adódik

3 Piacgazdasági alapfogalmak Piac: Az árucsere lebonyolítására szolgáló hely. A kereslet és a kínálat találkozásának helye. Kereslet: Az a termék mennyiség, amelyet egy fogyasztói csoport, adott térben és időben hajlandó, és képes megvásárolni. Kínálat: Az a termék mennyiség, amelyet az értékesítők adott térben és időben hajlandóak, és képesek eladni. Ár: Az áru értékének pénzben való kifejezése.

4 Piacgazdasági alapfogalmak A piacot befolyásoló tényezők:  Ár  Adó: Áfa, személyi jövedelem adó  Helyettesítő, kiegészítő termékek,  Földrajzi tényezők  Kormányzati politika  Vallás  Fogyasztói szokások  Társadalmi tényezők  stb.

5 A mezőgazdaság piaci sajátosságai: Piac fogalmának összetettsége:  Árucsere intézménye  A piac hatósugara a technika fejlődésével folyamatosan növekszik (helyi, regionális, országos, világ)  Piac mint információforrás  Piac mint koordináció  Árucsere tárgya (termék, szolgáltatás, szellemi termék, termelési tényező)  Kereslet kínálat kiszámíthatatlan

6 Piacgazdasági alapfogalmak A versenypiac és a monopolisztikus versenypiac főbb jellemzői: Kompetitív piac:  Sok résztvevő (vevő, eladó) van a piacon  Az eladónak nincs befolyása az árra.  A piac nincs korlátozva.  A piacból senki sem részesedik olyan mértékben, hogy az árat befolyásolni tudja.  A termékek lényegesen nem különböznek egymástól.  A piacra lépés nincs korlátozva (relatívan)

7 Piacgazdasági alapfogalmak Monopol piac  Egyetlen eladó van jelen a piacon, a vevők nem válogathatnak a az eladók közül.  A vállalatok nem képesek belépni a monopolpiacra, ezért a monopol cégeknek nincsenek versenytársaik.  A terméket e vevő nem tudja más termékkel helyettesíteni.  A termék áráról kizárólag a monopol vállalat dönt.

8 Piacgazdasági alapfogalmak Az állam piaci szabályozása:  Az állam önálló gazdasági tevékenysége, amelyben a piacon vevőként, vagy eladóként jelenik meg.  Piacszabályozó gazdasági tevékenység.  Jogi eszközök.  Befolyásolja a résztvevők piaci tevékenységét


Letölteni ppt "Agrárgazdaságtan II. Előadás Előadó: Dr. Geszti Szilárd egyetemi tanársegéd."

Hasonló előadás


Google Hirdetések