Jogszabályok, intézményi szabályzatok Törvények, kormányrendeletek A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban
Advertisements

Új költségviselési formák a felsőoktatásban Dr. Bakos Károly felsőoktatási szakértő.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Diákhitel Lehetőség és felelősség
. A évi általános felsőoktatási felvételi eljárás Stéger Csilla Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Educatio Kiállítás – január 20.
8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Matl Gábor osztályvezető Diákhitel Központ Zrt. Budapest, július 10.
Az Oktatási Hivatal feladatai, szolgáltatásai január 20.
Az új szakképzési hozzájárulási rendszer
Tanulási célú migráció a világban és itthon
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
A továbbtanulás ANYAGI oldala Előadó: Márkus Attila Diákhitel Központ Zrt.
A hallgatói mobilitás és a pénzügyek Németh Péter hivatalvezető-helyettes.
Munkajogi alapismeretek
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Munkajogi alapismeretek
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Amit a diákmunkáról tudni kell
A felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulásról (képzési hozzájárulás) október 19. dr. Halász Zsolt.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ). Automatizmusok a HÖSZ rendszerben Köblös.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Európa Pénzügyi Tanácsadója Árfolyamgát Kik vehetik igénybe az árfolyamgát lehetőségét? Azok az ügyfelek, akik CHF, EUR, vagy JPY alapú, lakóingatlan.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Magyarázatok a forintra váltott gyűjtőszámlahiteles jelzáloghitel elszámoló leveléhez Budapest, május 18.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
„Tanulószerződéssel a munka világában” c. Országos Konferencia A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi LXXXVI.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Pénzportál Szabadegyetem A pénz- és tőkepiacok speciális intézményei előadássorozat Különleges feladatokkal felruházott hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások:
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Az első házasok kedvezménye
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A felsőoktatási felvételi eljárás
MISKOLCI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR
FIR Fórum június 12. A magyar állami ösztöndíj adminisztrációjának egyes kérdései Vanó Renáta .
Beiratkozás – átsorolás: magyar állami ösztöndíj nyilatkozat
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Automatizmusok a HÖSZ rendszerben Köblös István
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Jogszabályok, intézményi szabályzatok Törvények, kormányrendeletek A nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet az oktatási igazolványokról 1/2012. (I. 20.) Korm. rendelet a hallgatói hitelrendszerről Valamennyi jogszabály hatályos szövege elérhető a oldalon! Intézményi szabályzatok Tanulmányi és vizsgaszabályzat A Szegedi Tudományegyetem hallgatói által fizetendő díjakról és térítésekről, valamint a részükre nyújtható egyes támogatásokról szóló szabályzat Diákigazolványok kezeléséről szóló szabályzat

Általános információk Mire érdemes különösen odafigyelni: A jogszabályok jogokat és kötelezettségeket egyaránt biztosítanak – ez szemléletváltást is követel A hallgató felnőtt, cselekvőképes magyar állampolgár – döntéseik hosszú távra is hatással lehetnek Az intézmények egyre inkább szolgáltató cégek mintájára működnek, ők is élnek jogaikkal – határidők, jogkövetkezmények Az egyes hallgatókkal való kapcsolattartás kevésbé személyes, mint amit addig megszoktak – rengeteg szolgáltatás elektronikusan érhető el

A hallgatói szerződés Az állami ösztöndíjszerződés a hallgató és az állam (Oktatási Hivatal) között jön létre, amelyben Az állam kötelezettsége a hallgató képzésének költségét részben vagy egészben átvállalja (állami ösztöndíj, állami részösztöndíj) A hallgató kötelezettsége: diplomáját a képzési idő másfélszeresén belül megszerzi pl. egy 3 éves alapképzést legfeljebb 4,5 év, azaz 9 félév alatt elvégez és oklevelet szerez (maximum 12 félév támogatott) a végzést követő 20 éven belül a támogatott idő kétszereséig hazai munkaviszonyt létesít: magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál társadalombiztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban kell dolgoznia vagy vállalkozási tevékenységet folytatnia visszafizeti a Magyar Államnak az ösztöndíja vagy részösztöndíja összegét, ha oklevelét a megszabott határidőn belül nem szerezte meg, vagy a végzést követően, a megadott idő alatt nem volt a szerződésben meghatározott idejű hazai munkaviszonya.

A hallgatói szerződés Kivételek A hitéleti képzésben résztvevőket a hazai munkaviszony létesítésére vonatkozó szabályok nem érintik A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói a közszolgálati ösztöndíjat vehetik igénybe, ennek feltételeit nem az állam, hanem az egyetem határozza meg A hallgatói ösztöndíjszerződés megkötésének folyamata Az állami ösztöndíjas vagy részösztöndíjas képzésre besoroltak tájékoztatást kaptak az OH-tól A szerződés általános szövege egyrészt elérhető a oldalonhttp:// Az e-felvi szolgáltatás személyes oldalán („Én felvim”) elérhető a saját szerződés szövege Aláírás kizárólag az intézményben, 3 példányban, a személyi adatok ellenőrzése után Aláírás meghatalmazással is lehetséges – OH által biztosított formanyomtatványon Személyes és képzési adatok módosíthatók – csak változás bejelentővel (!) A szerződés megkötése a hallgatói jogviszony létrejöttének feltétele

A hallgatói szerződés A szerződésben vállalt kötelezettségek nem teljesítése Ha a hallgató nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit, a képzési költség összegét vissza kell térítenie A képzési idő másfélszeresén belül nem szerez oklevelet Az oklevelét megszerzi, de azt követően a szerződés szerinti hazai munkavállalási kötelezettséget nem teljesíti A visszatérítés összege az állami ösztöndíjas hallgató esetében a képzése önköltségének fele, állami részösztöndíjas hallgató esetén az önköltség negyede A hallgatói ösztöndíjszerződés megszűnése A támogatott hallgató teljesítette kötelezettségeit (időben megszerzett oklevél, hazai munkaviszony) vagy az Nftv alapján mentesült alóluk

A diákhitel – DH1 és DH2 Általános információk a diákhitelről Nincs hitelbírálat, nem kell kezes és egyéb fedezetre sincs szükség. Minden 35 év alatti, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező felsőoktatásban tanuló igénybe veheti. Maximum 10 szemeszterre kérhető. Mint minden hitel, a diákhitel is kamatozik, attól kezdve, hogy az első összeget átutalják akár a hallgatónak akár az intézménynek. A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése utáni negyedik hónaptól, de legkésőbb a 35. életév betöltése után kell elkezdeni. Lehetőség van a törlesztés mérséklésére és különféle kedvezmények igénybevételére, de törleszteni akkor is kell, ha valakinek nincs munkaviszonya. A törlesztőrészlet a törlesztés első két naptári évében a minimálbérhez, később a két évvel korábbi jövedelemhez igazodik. A hitel díjmentesen előtörleszthető, akár a tanulmányi évek alatt is. A diákhitel igénylése egyszerű és gyors (Diákhitel Direkt), a szerződéskötés mindig írásban történik.

A diákhitel – DH1 és DH2 A Diákhitel1 főbb jellemzői A Diákhitel1 bármire szabadon elkölthető – azt a hallgató által megadott számlára utalják át. Egy szemeszterre maximum 250 ezer forint igényelhető, havi részletekben vagy szemeszterenként egy összegben. A Diákhitel1 változó kamatozású. Kamata 2012 második félévében 8%. Magyarországi és külföldi tanulmányokhoz is igénybe vehető (EGT országokban, itthon elismert képzés) A Diákhitel2 főbb jellemzői A Diákhitel2 kizárólag az önköltségre költhető – azt közvetlenül az intézménynek utalják át. A felvehető összegnek nincs felső határa. Akkora összeget vehet fel az állami részösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató, amekkora az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettsége. A Diákhitel2 állami kamattámogatással működik. Az ügyfél által fizetendő kamat évi 2%, a fennmaradó kamatrész különbözetét az állam havonta egészíti ki. Csak magyarországi tanulmányokra vehető igénybe.

A diákhitel – DH1 és DH2 A diákhitel törlesztése Átutalással a DHK felé, minden hónap 5-ig Késedelmes fizetés esetében késedelmi kamat kerül felszámításra. A szerződést a DHK felmondja, ha a tartozás meghaladja a kötelező törlesztőrészlet hatszorosát ( utáni szerződések) vagy tizenkét hónapnyi törlesztés összegét ( utáni szerződések). A felmondást követően megszűnik a kölcsönszerződés és a teljes tartozást egy összegben - 8 napon belül- kell megfizetni. ennek elmulasztása esetén a tartozást az állami adóhatóság (NAV) hajtja be. Üzletszabályzatban rögzített esetekben az adós adatai átkerülnek a KHR-be.

Ne feledjék: - A jogszabályok jogokat és kötelezettségeket egyaránt biztosítanak! - A hallgató felnőtt, cselekvőképes magyar állampolgár! Kérdezzenek, tájékozódjanak, minden esetben megfontolt és jól átgondolt döntéseket hozzanak!

Köszönöm a figyelmet! Fekete Csaba SZTE Hallgatói Szolgáltató Iroda