Gyura Gábor Szanálási keretrendszer – Piaci konzultáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik
PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓS OSZTÁLY Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Budapest, április 16.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
Az ICAAP a PSZÁF szemszögéből
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
A Vasúti vizsgaközpont. 49 /2004. EK, ,. 59 /2007. EK. ,
A jogalkotás elmélete és gyakorlata
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Az MNB tőkepiaci engedélyezési eljárásai
MNB felügyeleti integráció
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Tőkehelyzet vizsgálata
A Vasúti vizsgaközpont
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Adatvédelmi alapelvek
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
A bankbetétek védelme, az Országos Betétbiztosítási Alap működése. Egy konkrét eset bemutatása.
A szanálás finanszírozása
Nemzetközi tervek a tőkepiaci infrastruktúrák szanálási szabályzásáról Szanálási keretrendszer – Piaci konzultáció Dr. Kómár András szeptember.
Szanálási tervek, szanálhatósági vizsgálatok
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
A szanálás feltételei, eszközök
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Nemzeti Energetikusi Hálózat
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A évi CLXXV. Törvényt (Ectv.) érintő módosítások
A közigazgatási eljárás II.
Közigazgatási eljárás III.
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
A közigazgatási perek április 3..
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
Előzetes piaci konzultáció
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
C_15.00 tábla Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla április 27.
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A jogforrási rendszer II.
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
A civil szervezetek bírósági nyilvántartásával kapcsolatos eljárási szabályok módosulása Gyula, február 27. Előadó: dr. Réfi Edit.
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
Könyvvizsgálói jelentés – kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

A szövetkezeti hitelintézetek integrációjának specialitásai a szanálási keretrendszerben Gyura Gábor Szanálási keretrendszer – Piaci konzultáció 2014. Szeptember 10-11.

A Szanálási törvény speciális hatálya egy hitelintézetként kell kezelni az Szhitv. szerinti szövetkezeti hitelintézeteket az Integrációs Szervezettel együtt, ha azok az Szhitv. szerinti egyetemleges felelősségi körbe tartoznak (1.§ (3)) egyedi alapon nem minősíthetőek fizetésképtelennek vagy várhatóan fizetésképtelenné válónak a Szhitv. szerinti szövetkezeti hitelintézetek, ha azok a Szhitv. szerinti egyetemleges felelősségi körbe tartoznak (149. § (1))

Az Integrációs Szervezet szerepe a szanálásban SZANÁLÁSI FELTÉTELEK Ki állapítja meg? 1 FIZETÉSKÉPTELENSÉG ( tág értelmezés ) az intézmény fizetésképtelen vagy várhatóan fizetésképtelenné válik felügyeleti terület 2 NINCS PRIVÁT MEGOLDÁS nem valószínűsíthető, hogy a szanálási intézkedéseken kívül bármilyen más intézkedés megakadályozná az intézmény fizetésképtelenné válását szanálási terület a felügyelet-tel konzultálva 3 KÖZÉRDEK a szanálást közérdek indokolja szanálási terület Privát megoldás 17.§(6) Az (1) bekezdés b) pontjának ( van-e piaci vagy felügyeleti megoldás ) alkalmazásakor a Szhitv. szerinti szövetkezeti hitelintézet szanálása előtt az MNB-nek azt is meg kell vizsgálnia, hogy az Integrációs Szervezet intézkedéseivel megakadályozható-e a szövetkezeti hitelintézet fizetésképtelenné válása. Értesítés és közzétételi kötelezettség 113. § (2) Ha az intézmény vonatkozásában teljesülnek a 17. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek, erről haladéktalanul, még a szanálást elrendelő határozatot megelőzően a szanálási feladatkörében eljáró MNB-nek tájékoztatnia kell … j) szövetkezeti hitelintézet tervezett szanálása esetén az Integrációs Szervezetet.

Az arányosság elve - a Szanálási törvényben még nem jelenik meg, de át kell ültetni - a 2014/59/EU rendelet 4. cikk „Egyszerűsített kötelezettségek egyes intézmények számára” alapján: az adott intézmény csődjének az intézmény tevékenységének jellegéből, kockázati profiljából…, kifolyólag gyakorolt esetleges hatása jelentős negatív hatással járna-e a pénzügyi piacokra, …az illetékes és szanálási hatóságok meghatározzák az alábbiakat: - A helyreállítási tervek, szanálási tervek tartalma és részletezettsége - A HT, és SZT aktualizálásának gyakorisága - A bekért adatok információ tartalma, és részletezettsége - A szanálhatóság értékelésének részletessége Ettől függetlenül a szanálási hatóság bármikor teljes körű, nem egyszerűsített kötelezettséget írhat elő.

Átmeneti rendelkezések 179. § (2) Ha a szanálási feltételek az Integrációs Szervezet olyan tagja vonatkozásában állnak fenn, amely nem minősül a Szhitv. szerinti egyetemleges felelőségi körbe tartozó hitelintézetnek, az MNB elnöke az Integrációs Szervezet elnökét értesíti. Az Integrációs Szervezet elnöke 5 napon belül az MNB elnöke felé nyilatkozik arról, hogy a) az általa alkalmazható intézkedések és kivételes intézkedések alapján a szanálási feltételek (a szanálás alapjául szolgáló okok) megszüntethetőek-e, vagy b) szanálási eljárás lefolytatására van szükség. (3) Az Integrációs Szervezet (2) bekezdés a) pont szerinti határidőkkel ellátott intézkedési tervet tartalmazó nyilatkozatát részletesen indokolja. Az Integrációs Szervezet intézkedési eredményéről a Felügyelet és a szanálási feladatkörében eljáró MNB számára az intézkedés megtételét követő 3 munkanapon belül beszámolót küld.

2014. december 10. előtt és után 2014.09.16. Szanálási törvény hatálybalépése 2014.12.10. Az egyetemlegesség kiépülése Egyedileg nem szanálható az az intézmény, amely az egyetemlegességi körbe tartozik Egyedileg nem szanálható az az intézmény, amely az egyetemlegességi körbe tartozik Egyedileg szanálható az az intézmény, amely az egyetemleges felelősségi körnek nem tagja, és a 17. § (1) a), b), c)(közérdek) pontjai alapján a feltételek fennállnak

Köszönöm a figyelmet!