Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”"— Előadás másolata:

1 1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”

2 2 Elvégzettfeladatok Elvégzett feladatok Tanulmány készült a TTP szolgáltatókról, a hitelesítési kategóriákról, az eDokumentumokról, Eü szakigazgatásról, és rövid összefoglaló az EU eEgészség szabályairól Félszáz jogszabály feldolgozása, félszáz interjúMegállapítások Összeállt egy átfogó kép a rendszerről Háttérkérdések: Általános vs speciális, új EAT, beteg adatok tárolása, felelősség, dokumentum-tipizálás, titkosítás, méret EP3: Alapozó tanulmányok a szabályozáshoz

3 3 Elkészült termékek Elkészült a szabályozási tárgykörök áttekintése (adatvédelem, betegjogok, iratkezelés, hitelesítés technológiai megoldások, migráció) Kormányhatározat tervezet Ágazati rendelet tervezet Ágazati irányelv tervezet EP3: Szabályozási koncepció és normaszöveg készítés

4 4 Elkészült termékek Sajtóközlemény Szükség van további jogalkotásra is (lásd kormányhatározat) EP3: További termékek és feladatok

5 5 A magyar közigazgatásban az egészségügyi ágazat az első olyan ágazat, amely él az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. törvényben (Eat.) foglalt felhatalmazással és a teljes ágazatra vonatkozóan szabályozza az elektronikus aláírás felhasználását és biztosítja az elektronikus aláírással ellátott elektronikus dokumentumok ágazaton belüli elismerését. Az egészségügyi szolgáltatók által gyógyító-megelőző tevékenységük keretein belül kiállított dokumentumok közokiratnak minősülnek. Ez pedig azzal jár, hogy e dokumentumok elektronikus megfelelőinek kiállításához minősített elektronikus aláírás szükséges EP3: Megállapítások 1.

6 6 Az ágazati rendelet hatálya úgy lett kialakítva, hogy vegye figyelembe az ágazati realitásokat és ne kelljen azonnal a meglévő rendszereket átalakítani az elektronikus aláírás használatához, azonban az intézményközi kommu- nikációban és a jövőbeli fejlesztéseknél már figyelembe kell venni az előírásait. EP3: Megállapítások 2.

7 7 Munkánk során több olyan területtel (adatvédelem, iratkezelés, egészség-ügyi, elektronikus hatósági tevékenység, archiválás-szolgáltatás és levéltári szabályok) is foglalkoztunk, amely nagyban befolyásolta az eredményeinket. Minden területtel nem állt módunkban részletesen foglalkozni tekintve az időbeli korlátokat (több esetben még nem állt rendelkezésre figyelembe vehető normaszöveg tervezet sem), azonban minden olyan kérdést, amelynek további részletes kidolgozása indokolt felsoroltunk a kormányhatározat tervezetben. EP3: Megállapítások 3.


Letölteni ppt "1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések