Tájékoztatás a pedagógus minősítési rendszer bevezetéséről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés
Advertisements

A pedagógusok minősítési rendszere
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Tanári portfolió készítése
Az OH TÁMOP fejlesztései
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Tanfelügyelet és minősítés
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A szaktanácsadás támogató szerepe
Hogyan készítsünk pedagógusi portfóliót?
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
A pedagógusminősítési rendszer
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
E-PORTFÓLIÓ.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
A nevelési-oktatási program előzményei
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Szaktanácsadói fórum VÁLTOZÁSOK ÉS A PORTFÓLIÓ
Hogyan készüljünk a pedagógus minősítési eljárásra?
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;

Szakál Ferenc Pál EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztály
A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben
Pedagógusok előmeneteli rendszere - minősítés
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
A portfólió - óvodai szakterület
Szakmai nap szeptember 16.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
Nevelőtestületi pedagógiai nap
A pedagógusminősítés rendszerének bevezetése, mérföldkövei
A 2016.ÉVI PEDAGÓGUS MINŐSÍTÉSRŐL
A fejlesztő célú szaktanácsadás
Pedagógus minősítési vizsgák és eljárások meghatározása
Tanfelügyelet és intézményi önértékelés – a megújuló külső és belső értékelési rendszer (TÁMOP-3.1.8)
Pedagógusminősítés, tanfelügyelet
TÁMOP KÖZNEVELÉSI REFORMOK OPERATÍV MEGVALÓSÍTÁSA
Intézményvezető helye és szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítés szakterületre vonatkozó, a szakértői feladatokhoz kapcsolódó aktuális jogszabályi.
Az Oktatási Hivatal új szervezeti felépítése, feladatainak bővülése
Pedagógusminősítés és tanfelügyelet 2015 KÖSZOE Kecel,
Startol a tanfelügyelet a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről
Startol a tanfelügyelet – összefoglaló a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről Maus Pál szakmai vezető TÁMOP
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere
Minősítésre jelentkezés Mire jelentkezünk? A jogszabályok szerint mindig a következő évi minősítési eljárásokra jelentkezünk. Vagyis aki idén jelentkezik,
Szakál Ferenc Pál. 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Az e- portfólió dokumentumai a kompetenciák tükrében TÁMOP.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
AZ OKTATÁSI HIVATAL ÉS A SZAKÉRTŐK EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Forrás: Tóth Mária, OH TÁMOP Szakmai vezető
A pedagógusok előmeneteli rendszere, a portfólió szerepe
Barcsák Marianna KPSZTI
„Az akarat nem elég; tenni is kell.” Goethe
Tanfelügyelettel kapcsolatos előzetes feladatok - intézményvezetők
KPSZTI pedagógiai-szakmai szolgáltató
Tanévkezdő 2013/14.
Előadás másolata:

Tájékoztatás a pedagógus minősítési rendszer bevezetéséről Thaisz Miklós főosztályvezető

Az Oktatási Hivatal a TÁMOP-3. 1 Az Oktatási Hivatal a TÁMOP-3.1.5/12 kiemelt uniós projekt keretében kidolgozta a minősítés eszközrendszerét a hazai és külföldi tapasztalatokat egyaránt figyelembe véve. A kompetenciaalapú értékelés illeszkedik a pedagógiai munka minősítésének legkorszerűbb nemzetközi gyakorlatához. Nem a portfóliót értékeli a minősítő bizottság, hanem a pedagógus kompetenciáit!!! 2014 végéig több ezer próbaminősítést tart a Hivatal, és ezek tapasztalatai, a résztvevők észrevételei és javaslatai alapján fejlesztik tovább a minősítési rendszert.

Kiknek kell idén tavasszal portfóliót feltölteniük? A 326/2013. Kormányrendelet első körben a 14 év szakmai gyakorlattal és pedagógus-szakvizsgával (vagy azzal egyenértékű szakképzettséggel, tudományos fokozattal) rendelkező pedagógusoknak teszi lehetővé, hogy 2014. április 30-ig elkészítsék és feltöltsék portfóliójukat. 2014. február 6-án nyílt meg az elektronikus felület, ahol ezt megtehetik.

Az e-portfólió felület felépítése fejléc kitöltöttség állapota fülek tartalom megjelenítése Még csak tervek, a fejlesztés folyamatban van, a bemutatott képek nem véglegesek, a rendszer még nem hozzáférhető 100MB, PDF formátum lábléc

A pedagógusok teendői Az e-portfólió elkészítéséhez illetve feltöltéséhez nincs szükség sok évvel ezelőtti óratervek, dokumentumok felkutatására és nincs szükség különleges informatikai felkészültségre sem. Az érintett közel 30 ezer pedagógus eldöntheti, hogy az e-portfólió egyszerűsített, vagy teljes változatát tölti fel. Bármelyiket is választja, ha megfelel a formai követelményeknek, 2015. január 1-jétől Pedagógus II. fokozatba kerül átsorolásra.

Az egyszerűsített változat 14 dokumentum, a teljes változat 23 dokumentum feltöltését jelenti. Akik a teljes változat feltöltését vállalják, személyre szabott, fejlesztő célú szakértői visszajelzést kapnak a 2014-es év során az OH szakembereitől. Ez jelentős segítséget ad a kollégáknak a végleges minősítési eljáráson való sikeres szerepléshez, amelynek 2018. december 31-ig esetükben is meg kell történnie, ha Pedagógus II. fokozatban kívánnak maradni.

Az e-portfólió szerkezete szakmai önéletrajz nevelő-oktató munka dokumentumai, különösen legalább tíz tanóra, foglalkozás kidolgozott és utólagos reflexiókkal ellátott óraterve pedagógiai-szakmai és egyéb tevékenységek bemutatása, dokumentumai önálló alkotói, művészeti tevékenységek bemutatása, dokumentumai a pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatása szakmai életút értékelése

Pedagógusminősítés (és tanfelügyelet)

Tanfelügyelő és pedagógusminősítő szakértők képzése két 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés több ütemben 2014. január - február: Megtörténik a szakértőket felkészítő trénerek képzése (100 fő) az első ütemben 1000 fő képzésére kerül sor 2014. április-májusban jelentkezni a www.oktatas.hu oldalon lehetett 2014. január 26-ig mindkét képzés vizsgával zárul, amely magában foglalja a résztvevők TÁMOP-3.1.8, illetve TÁMOP-3.1.5 projektek keretében történő próba tanfelügyeleti ellenőrzését és próba minősítését

Az intézményvezetők és a pedagógusok tájékoztatása A Hivatal levélben tájékoztatta a feltöltőfelület megnyitásáról az intézményvezetőket. Az érintett pedagógusok tájékoztatása, és a felülethez való hozzáférés biztosítása az intézményvezetők feladata, ugyanis a gyakorlati időt és a szakvizsga meglétét eddig is az intézményvezetőknek kellett rögzíteni a KIR személyi nyilvántartásában.

A feltöltőfelületen elérhető felhasználói útmutató közérthetően megfogalmazza, mi a tennivalója a kollégáknak. A pedagógusok tájékoztatását szolgálja az „Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez” című összeállítás is, amely 2013. december 12-én került fel az Oktatási Hivatal honlapjára, a http://www.oktatas.hu/kiadvanyok/ oldalra. Az „Útmutató” részletesen kitér az e-portfólió felépítésére, elkészítésének, összeállításának módjára, emellett időbeosztási javaslatokkal, fogalomtárral, dokumentummintákkal és sablonokkal segíti a kollégákat.

A pedagógusok a minosites@oh. gov A pedagógusok a minosites@oh.gov.hu e-mail címen tehetik fel szakmai jellegű kérdéseiket, ha pedig informatikai-technikai problémájuk van, az eportfolio@educatio.hu címen kérhetnek segítséget. Az EMMI és az Oktatási Hivatal szakértői jó ideje járják a tantestületeket és előadásokat tartanak a pedagógusminősítési rendszerről. Tavasszal OH-s roadshow kezdődik, amelyen a minősítési rendszer egészéről, azon belül kiemelten a portfólió-készítésről tájékoztatják majd az eseményeken részt vevő pedagógusokat.

A minősítési rendszer bevezetésének további menetrendje Február folyamán kiadásra kerül a 326/2013-as kormányrendelet módosítása, ennek alapján 2014. november 30-ig az említetteken – és a szakértői képzés résztvevőin – kívül senkinek nem kell portfóliót kitöltenie. A 2015-ös minősítési keretszámokat Miniszter Úr 2014. február 28-ig hirdeti ki. A tanfelügyelő, minősítő szakértők képzése 2014. áprilisában kezdődik. 2014. január 26-ig 7000-en jelentkeztek a szakértői képzésre.

Néhány további aktuális téma Gyakornoki évek szakmai pilotprogram   A 3.1.8 projektnek 2014. február 27-én lesz országos konferenciája A 3.1.10 projekt 178 workshop-ot szervez járási szinten márciustól Nevelőtestületi napok Kérhető 6 órás (1 napos) vagy 2 x 3 órás (délutáni) formában. A képzésről és jelentkezés módjáról további információkat az iskolataska@educatio.hu címen kérhetnek.

Köszönöm a figyelmüket! Thaisz Miklós thaisz.miklos@emi.gov.hu