 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A civil szervezetek új szabályozásáról dióhéjban
Advertisements

Civil törvény.
Összeállította: dr. Wéber Jánosné dr. Nesz Éva törvényszéki bíró
Új szabályok a civil szférában
A civil szervezetek működését szabályozó jogi környezet kihívásai a gyakorlat szemszögéből.
J OGSZABÁLYOK évi CLXXV. törvény az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról (Civil.
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik
Civil szervezetekre vonatkozó adózási szabályok
Személyek joga Egyes jogi személyek.
Civil Szolgáltató Központ
Civil (nonprofit ) Sajátos számviteli elszámolások
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Civil Fórum Jászkisér, Civiltörvény; Ectv. Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
6. tétel Társas vállalkozások.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
TÖRTÉNETE ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYA
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Utazási iroda alapítása
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
DR SZALAI ERZSÉBET 2014.III ALAPÍTVÁNY Jogi személyiséggel felruházott célvagyon.
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Egyes társasági formák
Új szabályok a civil szférában
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
Egyes gazdasági társaságok Kkt. és Bt.
Személyek joga Jogi személyek.
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
A vállalkozás üzemelési formái. 2 A Közkereseti társaság Olyan nem jogi személyiségű gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek,
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
„Tiszán innen Dunán túl….” avagy a közhasznú társaságok átalakulásának törvényi kötelezettsége nonprofit közhasznú társaságokká.
Jogszabályi változások
Civil szervezetekkel kapcsolatos jogi ismeretek
‎ A TÖRZSTŐKE ÚJ SZABÁLYAI ÉS A VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐ FELELŐSSÉGE AZ ÚJ PTK. RENDSZERÉBEN Budapest, április 16.
CIVIL SZERVEZETEK nyilvántartásba vételi kérelem
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Az új civil törvény – és a hatására bekövetkező szervezeti változások Fehér Miklós főtitkár.
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdasági jog 1. Dr. Kovács László Dr. Kovács László.
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
A civil szervezetek létesítő okiratának követelményei a Polgári törvénykönyv és a Civil törvény rendelkezései alapján Készítette: FORTIS ALAPÍTVÁNY 2015.
CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS Ferenczi.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Dr. Sipos László PhD docens Új határkő a civil szférában: Digitális oktatási segédanyag Debreceni Egyetem – Fortis Alapítvány 2015.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
Irányadó jogszabályok: évi V. törvény Ptk. az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Egyházak számvitele Horányi Márton. 296/2013. Korm. rendelet évi CCVI. tv Törvényi háttér:
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
A gazdasági vállalkozások
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A bizalmi vagyonkezelés és az öröklési jog kapcsolata
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
A vállalkozás folytatásának elve
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Előadás másolata:

 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a civil szervezet megszűnéséhez kapcsolódó eljárás, ugyanakkor hitelezőket védő garanciák is megjelennek a szabályozásban.  Adminisztratív könnyítés, hogy közhasznúsági mellékletet a jövőben nem kellene készíteni.  A közhasznú jogállású szervezetek felügyelőbizottság kötelező létrehozására vonatkozó bevételi értékhatár ötmillióról ötvenmillió forintra nő.  Lehetőség:a gazdasági-vállalkozási tevékenységet nem folytató civil szervezetek a számviteli beszámolójuk letétbe helyezésével tegyenek eleget a társaságiadó-bevallási kötelezettségüknek

 Cél: több évre tervezhetőség  Költséghatékonyság  Technikai azonosító  Visszaélések elkerülése

A Ptk. eddigi szabályaitól való főbb eltérések  Egyesület definíciójából az önkéntességet és az önkormányzást – mint a polgári jogban magától értetődőt – kihagyja  Vagyona: tagoktól elkülönült, minimális mértékéről a törvény nem rendelkezik. Nem osztható fel a tagok között és az egyesület a tagoknak nyereséget sem juttathat Elegendőnek kell lennie az egyesület működésének biztonságos megkezdéséhez.  Nem szükséges alakuló közgyűlést tartani  Megszűnése:az egyesület jogutód nélkül megszűnik, ha tagjainak száma hat hónapon keresztül nem éri el a tíz főt.

 Tagdíj: az új Ptk. a tagdíjfizetésről nem rendelkezik, a tagdíjról való rendelkezést az alapszabályra bízza  Tagsági jogviszony  Egyesület szervei: jóval részletesebb szabályozás: Döntéshozó szerv: közgyűlés Vezető tisztségviselő Felügyelőbizottság  Jogi személyiség  Az egyesület vezető tisztségviselői kártérítési felelősségének szabályozása  Más típusú jogi személlyé nem alakulhat át  Végelszámolás

 Az új Ptk. helyreállította a magánalapítvány intézményét  A csak kiegészítő jelleggel folytatható gazdasági tevékenységet szorosabban húzza meg, mint az eddigi szabályozás  Alapítványi vagyon juttatása  Többes alapítás  Az új Ptk. változatlanul fenntartja az alapító és az alapítvány elvi elkülönülését, ugyanakkor egyértelműen növeli az alapítói jogokat  Alapítvány létrejötte  Alapítói jogok átruházása  Az új Ptk. jelentősen leegyszerűsíti az alapítványi célvagyon kezelő szervét. Az alapítvány ügyvezető szerve a testületi jellegű kuratórium vagy az egyszemélyes ügyvezető kurátor.  Az alapítvány kurátoraira is vonatkoznak az egyesületnél már ismertetett felelősségi szabályok

 Felügyelőbizottság, állandó könyvvizsgáló  Alapítvány más típusú jogi személlyé nem alakulhat át és csak alapítványokkal egyesülhet, illetve alapítványokká válhat szét  Új szabály, amely szerint megszűnik az az alapítvány, amely három éven át nem folytat érdemleges tevékenységet.

Köszönöm szépen a figyelmet!