Támogatási szerződés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Projektek pénzügyi végrehajtása. Pénzügyi megvalósítás alapvető dokumentumai  Támogatási szerződés  Szakmai és pénzügyi végrehajtásra vonatkozó előírásokat.
Advertisements

TÁMOP /1, TÁMOP /2 Nyomonkövetés.
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ceglédi Tankerület
ESZA Nonprofit Kft. TÁMOP /A azonosítószámú
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai A pályázatkezelés menete – Pénzügyek.
Beruházási projektek dokumentációja
A projektmegvalósítás egyes kérdéseiről
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
A projektek megvalósítása I.
INFORMÁCIÓS – KONZULTÁCIÓS NAP November 7.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
Projektindító nap.
A pénzügyi elszámolhatóság kérdései
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
TÁMOP /10/1 TÁMOP /10/1/KMR Pénzügyi követelmények.
TÁMOP Pénzügyi elszámolás
ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAM
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
A projekt megvalósítás tapasztalatai
Fejlesztési Igazgatóság
ELSŐ SZINTŰ ELLENŐRZÉS ALAPJAI South East Europe Programban
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Vállalati Tanácsadás a Dunántúlon „Citius, altius, fortius!”
Pályáztatás Országos Széchényi Könyvtár november 14.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Pénzügyi és szakmai elszámolás
EU-s pályázatok írása és módszertana
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
1 Közép-magyarországi Operatív Program Közoktatási intézmények beruházásainak támogatása KMOP ADMINISZTRATÍV TUDNIVALÓK.
Tájékoztató kedvezményezettek részére Az ÚMFT keretében támogatott projektek megvalósításának szabályai KMOP Pályázati konstrukció Január 30.
Projektzárással kapcsolatos teendők
INFORMÁCIÓS – KONZULTÁCIÓS NAP OKTÓBER 15.
Tájékoztató Egyszerűsített pályázat Pályázat benyújtása, értékelés, támogatási szerződés, módosítások, ellenőrzések, szabálytalanság Budapest, július.
TÁMOP /1. és TÁMOP /2. A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel.
TÁMOP TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSA, PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS.
Projekt tervezés és megvalósítás. Az üzleti projektek és a támogatási rendszer április 20.
A végrehajtás operatív kérdései Előadó: Ferenczi Beáta, projektmenedzser Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
TÁMOP /1-2 TÁMOP /1 Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, foglalkoztathatóságának elősegítése, sikeres.
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
HEFOP Tananyag-fejlesztési projekt Főpályázók tájékoztatása november 8.
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
KMOP „ELEKTRONIKUS HELYI KÖZIGAZGATÁSI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE” TÁRGYÚ FELHÍVÁS KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET: PRO RÉGIÓ ÜGYNÖKSÉG.
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
2007. febuár 6.1 Kedvezményezetteket érintő változások a projekt megvalósítása során.
Projektek megvalósítása során felmerülő módosulások kezelése.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
TÁMOP „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban”
Pályázati audit. Jogszabályi háttér as periódusban változatlan volt  Közösségi joganyag 1083/2006/EK rendelet 1828/2006/EK rendelet 1080/2006/EK.
Monitoring tájékoztató nap július 8. Budapest TÁMOP /1/A és TÁMOP /2/A/KMR Tananyagfejlesztés és tartalomfejlesztés különös tekintettel.
TÁMOP 3.2.9/B-08/1 és /2 (Audiovizuális emlékgyűjtés) pályázattal kapcsolatos PEJ tájékoztató.
TÁMOP 3.2.8/10/B és TÁMOP 3.2.8/10/B/KMR „Múzeumok Mindenkinek” Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése.
Pénzügyi Elszámolások, Helyszíni Ellenőrzések (ÚSZT) Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
Röviden a közbeszerzésről
Pályázati információs nap Június 15.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A közbeszerzési eljárás.
Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

Támogatási szerződés

Csatolandó mellékletek A pályázó jogi státuszának és a képviseleti jogosultság igazolása Pénzügyi alkalmasság igazolása Tulajdonviszonyok, per- és igénymentesség igazolása Engedély Szakmai megalapozó tanulmány Részletes költségvetés KKV minősítési nyilatkozat A projekthez szükséges együttműködések Tervezői nyilatkozat az akadálymentesítés megfelelőségéről

A szerződés alanyai Támogató: az OP végrehajtásáért felelős minisztérium, aki az erre létrehozott egysége, az irányító hatóság (IH) útján jár el A közreműködő szervezet az IH képviseletében eljárva részt vehet a szerződéskötési folyamatban, de nem szerződő fél Kedvezményezett: a pályázat nyertese(i), önálló jogalany(ok)

Konzorcium Együttműködési megállapodás a projekt végrehajtására Nem önálló jogalany Vezetője mindig a (fő)kedvezményezett: felel a projekt végrehajtásáért Két típusú szerződéses konstrukció: Csak a konzorcium vezetője köti a támogatási szerződést – kizárólagos felelőssége a projekt végrehajtásáért, illetve az esetleges visszafizetésért Valamennyi kedvezményezett szerződő fél: főkedvezményezett és kedvezményezettek

Konzorcium A konzorciumi megállapodás lényeges elemei: Tagok személyes és feladatuk meghatározása A támogatás felhasználásának megosztása Tagok vagyoni hozzájárulása a projekt megvalósításához A használati és tulajdoni viszonyok rendezése Kizárás, kivárás

Több szerződő fél a kedvezményezetti oldalon Bizonyos támogatásoknál nem csak a főkedvezményezett kapja közvetlenül a támogatást, hanem a konzorcium egyes más tagjai Az ilyen konzorciumi tag is aláírója, és ezáltal közvetlen kötelezettje és jogosultja lesz a támogatási szerződésnek Ez visszafizetési és feladatmegvalósítási garanciát jelent a támogatónak A konzorciumot továbbra is a fő kedvezményezett irányítja, és felel annak működéséért

Változás a felek személyében A támogatás (és a konzorciumi) szerződés módosítását igényli amennyiben valamely kedvezményezett helyett más személy kerül jogviszonyba Nem kell szerződést módosítani, ha a változás átalakulás folytán következik be

A szerződéses jogviszony elemei Támogatási szerződés Mellékeltek: Pályázat, illetve annak a támogatóval egyeztet módosításait Költségvetés Konzorciumi megállapodás Igazolások (adó, könyvvizsgáló stb.) Formanyomtatványok (kifizetési kérelem, számlaösszesítő stb.) Biztosítékok Zálogszerződés Azonnali beszedési megbízás Vételi jog

A szerződés tartalma A támogatás tárgya Projekt neve Utalás a mellékletekre Helyszíne, végrehajtás időszaka, a költségvetés főbb szakmai elemei Projektfenntartási kötelezettség A támogatás forrása Strukturális alapok vagy Kohéziós Alap, Magyar Állam, önerő A támogatás a projekt költségeinek x %-a, de legfeljebb y FT Bankszámlaszámok Előlegfizetés – az Ámr. Szerint főszabály a strukturális alapokból megvalósuló programok esetén

A szerződés tartalma A támogatás kifizetésének szabályai Kifizetések igénylésének időpontjai, ciklusai Az igénylés benyújtásának helye és módja A kifizetés igénylés mellékletei A kifizetés határideje, hiánypótlás, folyósítás felfüggesztése Monitoring Projekt előrehaladás jelentés Pénzügyi jelentés

A szerződés tartalma A támogatás felhasználása Csak a projekt céljaira a költségvetés szerint A kedvezményezett köteles értesíteni a támogatót, ha a projekt eredményes végrehajtása bármely okból veszélybe kerül A végrehajtás során beszerzésre vonatkozó szabályok Tájékoztatás nyilvánosság

A szerződés tartalma A projekt dokumentumainak megőrzése Megőrzendő dokumentumok Bemutatási kötelezettség az arra jogosultaknak Kapcsolattartás és ellenőrzés A kapcsolattartó szerv(ek) megnevezése Ellenőrzésre jogosultak köre Adatszolgáltatás, ellenőrzés

A szerződés tartalma Szerződésszegés A szankció előtt figyelmeztetés határidővel A szerződésszegő vétkes, illetve nem felróható magatartások nevesítése (közbeszerzési szabályok megsértése, ellenőrzés tűrési kötelezettség megszegése stb.) Szerződésszegés következményei Támogató elállása vagy a szerződés felmondás A támogatás visszafizetése részben vagy egészben A támogató szerződésszegésére alapítottan a kedvezményezett is jogosult felmondani, kivéve ha ez a szerződésben ki van zárva

A szerződés tartalma A szerződés teljesítésének (támogatás visszafizetésének) biztosítékei (54/2005 korm. rend.) Azonnali beszedési megbízás a támogató javára Egyéb biztosítékok Közbeszerzési terv

Szerződésmódosítás A Kedvezményezett a Szerződés módosítását köteles kezdeményezni, ha a) a Projekt megvalósításának befejezése a hatályos támogatási szerződésben meghatározott időponthoz képest előre láthatóan 3 hónapot meghaladóan késik; a hatályos Szerződésben rögzített bármely indikátor értékének várható teljesülése b) a hatályos Szerződésben rögzített bármely indikátor értékének várható teljesülése nem éri el a 4. számú mellékletében (Projekt számszerűsíthető eredményei) rögzített célérték 90%-át, c) változik a Projekt bármely egyéb, a célkitűzéseket befolyásoló lényeges jellemzője. E vonatkozásban az NFÜ honlapján a Pályázati Útmutató mellékleteként közétett Projekttartalom-változás útmutatóban foglaltak is kötelező jelleggel irányadóak. Ha a 4. számú mellékletben meghatározott célértékek előre láthatóan nem 100%-ban teljesülnek, és ez jelentős mértékben módosítja a projektet a Kedvezményezett köteles a Szerződés módosítását kezdeményezni tíz százalékot meg nem haladó mértékű változásesetén is.

A szerződés módosítása Közös akarattal Csak írásban, indokolással ellátva valamint a kérelmet alátámasztó dokumentumokkal A Szerződés csak akkor módosítható, ha a Projekt a módosított feltételekkel is támogatható lett volna.

Változás bejelentés A Kedvezményezettnek valamennyi, a projektet érintő változás esetén bejelentési kötelezettsége áll fenn. Különösen az alábbi esetekben (a felsorolás nem teljes körű, ettől eltérő esetek is felmerülhetnek): adminisztratív okokból szükséges változások (pl. címváltozás, névváltozás, bankszámlaszám változás, további bankszámlák nyitása esetén,) a projekt megvalósításának befejezése az eredeti támogatási szerződésben meghatározott időponthoz képest előreláthatóan 3 hónapot nem meghaladóan késik; a projekt kezdete a meghatározott időponthoz képest előreláthatóan 3 hónapot nem meghaladóan késik

Változás bejelentés a projekt összköltségének húsz százalékát nem meghaladó mértékben változik az elszámolható költségek költségkategóriák szerinti bontása az eredeti támogatási szerződésben rögzített bontáshoz képest; (kumulatív) változik a beszerzendő eszközök, szolgáltatások köre, mennyisége a cselekvési és ütemterv tevékenységeinek átütemezése esetén, amennyiben a projekt végrehajtásának időtartama nem változik vagy csökken az aláírásra jogosult személy(ek), pénzügyi kötelezettségvállalók személyében bekövetkezett, ill. a kapcsolattartó személyének és adatainak megváltozása esetén,

Változás bejelentés ha ellene csőd-, végelszámolási, vagy felszámolási eljárás indult, ha eredménytelen lett a projekt bármely elemére vonatkozó közbeszerzési eljárás, vagy késedelmes/hibás teljesítés merült fel bármely már megkötött szerződés vonatkozásában, ha az engedélyezési eljárások esetén valamely érdekelt fellebbezéssel élt, vagy olyan szakhatósági előírásoknak kell megfelelnie a kérelmezőnek (kedvezményezettnek), mely előreláthatóan 3 hónapot meg nem haladóan a projekt befejezését késlelteti.

Változás bejelentés Benyújtandó dokumentumok: változás bejelentő dokumentum (Lásd változás bejelentő sablonja) ha a költségvetés változásról van szó, akkor a pénzügyi változást követő tábla kitöltése (Lásd változást követő pénzügyi tábla) ha a költségvetés változásról van szó, akkor a módosult költségvetési tábla, táblák, szöveges indoklások A változást igazoló dokumentumok pl.: Bankszámlaszám változás esetén - Banki igazolás az elkülönített bankszámláról

Csatolandó mellékletek A pályázó jogi státuszának és a képviseleti jogosultság igazolása Pénzügyi alkalmasság igazolása Tulajdonviszonyok, per- és igénymentesség igazolása Engedély Szakmai megalapozó tanulmány Részletes költségvetés KKV minősítési nyilatkozat A projekthez szükséges együttműködések Tervezői nyilatkozat az akadálymentesítés megfelelőségéről