Budapesti Ügyvédi Kamara

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Advertisements

Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Jegyzői értekezlet április 12. dr. Rácz Vanda
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Magánszemélyek vagyongyarapodási vizsgálata Dr. Juhász István szakmai elnökhelyettes, APEH.
Hatáskör változás a helyi iparűzési adóval kapcsolatban
1 Elvégzett vagyonosodási vizsgálatok év vizsgálatok száma megállapítással zárult vizsgálatok megállapított nettó adókülönbözet átlagos megállapítás db.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL (Hipa) KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL ÉS MIRE FIGYELJÜNK AZ ADÓHATÓSÁGI VIZSGÁLAT ALATT Mazars – Piac és profit Titre de la présentation 1.
A becslési eljárás módszerei az ellenőrzési gyakorlatban
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
JEGYZŐI ÉRTEKEZLET Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Takács Zsófia október 17.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Zárjuk a 2011-es évet Előadó: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna a kisvállalati adózás szakértője
MINŐSÉGELLENŐRZÉS A GYAKORLATBAN
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Az orvos szabálysértési felelőssége
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Vagyon-, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem Mezőgazdasági tevékenység adózása az Szja-ban.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Mezőtúr, november.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Kunszentmárton, december.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Adatvédelmi alapelvek
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A vis maior esemény bekövetkezését követően az érintett Önkormányzatnak 5 munkanap áll rendelkezésére, hogy azt bejelentse az ebr42 rendszeren, valamint.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Jogorvoslatok a Ket-ben
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
Copyright Menedzser Praxis Kft Minden jog fenntartva.
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Az első házasok kedvezménye
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Általános forgalmi adó törvény 2017.
Közigazgatási eljárás III.
Met. módosítás július 01..
A közigazgatási perek április 3..
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Közbeszerzési Döntőbizottság
Fontosabb illetékekkel kapcsolatos részletszabályok
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Előadás másolata:

Budapesti Ügyvédi Kamara Eljárásjogi bizonytalanságok az adóhatóság gyakorlatában Dr. Szőke Ágnes Éva ügyvéd 2008. március 10. 4/9/2017

A vagyonvizsgálat jogszabályi alapja Milyen ellenőrzési típus körébe esik a vagyonvizsgálat? - Bevallások utólagos vizsgálata (Art.106-107. §) - Adatgyűjtésre irányuló ellenőrzés (Art. 119.§) Az értesítésben tájékoztatják az adózót, hogy a személyes nyilatkozattétel alkalmával tisztázandó körülményekre vonatkozó – lehetséges – kérdések körét mellékelik, azonban a nyilatkozattétel jogszabályi alapjának megjelölését mellőzik. Megbízólevél csak a bevallások utólagos vizsgálatának ellenőrzésére jogosítja az adóhatóságot az azon megjelölt időszak tekintetében. A vizsgálati program külön pontként tartalmazza azt, hogy a vagyoni helyzet, vagyongyarapodás és körülményeinek vizsgálatára és elemzésére kerül sor. 4/9/2017

A vagyoni helyzetre vonatkozó adózói nyilatkozat jogszerűsége A nyilatkozatban hivatkozott jogszabályhelyek: - Art. 95. § (3) bekezdése értelmében az ellenőrzés során az adózó az iratokat az adóhatóság rendelkezésére bocsátja, illetve az ellenőrzéshez szükséges tények, körülmények, egyéb feltételek megismerését biztosítja, valamint az ellenőrzéshez szükséges felvilágosítást megadja. - Ket. 51. § (1) Az ügyfélnek joga van ahhoz, hogy az eljárás során írásban vagy szóban nyilatkozatot tegyen, vagy a nyilatkozattételt megtagadja. Ha az ügyfél a hatóság felhívására nem nyilatkozik, a hatóság a rendelkezésére álló adatok alapján dönt, vagy a 31.§ (2) bekezdése alapján megszünteti az eljárást. 4/9/2017

Art. 172. § (1) l) A magánszemély adózó 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha az ellenőrzést a megjelenési kötelezettség elmulasztásával, az együttműködési kötelezettség megsértésével vagy más módon akadályozza. - Felhívás bevallás kiegészítésére (Art. 91.§) A bevallásban közölt adatok kiegészítésére hívhatja fel az állami adóhatóság azokat a magánszemélyeket, akiknek bevallott jövedelme egymást követő két éves bevallási időszak tekintetében sem éri el a mindenkori minimálbért. A felhívás alapján a magánszemély az adóévben szerzett összes jövedelem (bevétel) felhasználásáról (kiadásáról, ráfordításáról, befektetéséről), továbbá annak forrásairól nyilatkozatot tesz. 4/9/2017

Készpénzszemlélet és bankszámlaforgalom Létfenntartási költségek vizsgálata: Adóhatósági megállapítás: Bevétel (jövedelem) → készpénz Kiadás (KSH létminimum adatok) → készpénz Valós gazdasági esemény: Bevétel → készpénz, bankszámlán történő jóváírás Kiadás (létfenntartási költségek) → bankszámláról történő utalás (pl. közüzemi költségek), bankkártyás vásárlás (pl. élelmiszer, tartós fogyasztási cikk) 4/9/2017

A kapcsolódó vizsgálatok problematikája Meddig terjed az adózót terhelő bizonyítási kötelezettség? Pénzkölcsön (teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt) → kölcsönadónál kapcsolód vizsgálat → a kölcsönadónál nem mutatható ki a fedezet → bizonyítási korlát a kölcsönvevő részéről Adóhatósági megállapítás: a kölcsönadó nem rendelkezett fedezettel a kölcsön összege tekintetében → 2 lehetőség: A. A forráshiány a kölcsönvevőnél kerül megállapításra B. A forráshiány a kölcsönadónál kerül megállapításra A kapcsolódó vizsgálatról szóló jegyzőkönyvnek, illetőleg határozatnak az adózót érintő részét az adózóval részletesen ismertetni kell. (Art. 100.§ (4) bek.) 4/9/2017

Ellenőrzés folytatása a jegyzőkönyv átadását követően Az ellenőrzés a jegyzőkönyv átadásával fejeződik be. Az ellenőrzést legfeljebb az észrevétel kézbesítésétől vagy átadásától számított 15 napig lehet folytatni, ilyen esetben kiegészítő jegyzőkönyvet kell készíteni. Ellenőrzésre a hatósági eljárásban is sor kerülhet. (Art. 104. § (1)-(4) bek.) Problémák: Határidő túllépése: Az adóhatóság az ellenőrzési határidő lejártát követően ellenőrzési cselekményeket nem végezhet. (Art. 92.§ (10) bek.) Nem készül kiegészítő jegyzőkönyv, a határozatban egészítik ki a tényállást → 1 jogorvoslati fok kimarad. - Gyakoriság: Meddig húzódhat a vizsgálat, ha az adózó a kiegészítő jegyzőkönyvre észrevételt tesz? 4/9/2017

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! 4/9/2017