A közoktatás és az OKKR Dr. Horváth Zsuzsanna és Ütőné Dr. Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Az érettségi rendszere
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése Közoktatás 1-4. szintjei - Kapcsolódások.
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
A tanári munka értékelése
„Ezt egy életen át kell játszani”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Az országos mérések megújult rendszere
Értékelés a közoktatásban
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Képességszintek.
Értékelés a pedagógiában
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Tanterv és vizsga Kaposi József.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
Szent László ÁMK Szakközépiskolai Intézményegysége
Tantervtípusok; NAT-ok
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Gazdasági ismeretek.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
A kerettantervek fejlesztése
. Magyar Termék Nagydíjjal ismerték el az Országos kompetenciamérést, mint szolgáltatást.
A Kt. 9. § (4) szerint országos mérések keretében rendszeresen kell mérni, értékelni a nevelési-oktatási intézményekben folyó pedagógiai tevékenységet,
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
A szövegértési feladatok összeállítása
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A középiskolai oktatás szabályzatai
BEVEZETŐ.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / VÁLTOZTATÁSI TERVEK A MATEMATIKAÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEKBEN.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Az országos mérések megújult rendszere
Reflektív gondolkodás
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
A PISA és az Országos kompetenciamérés tanulságai
A nemzetiségi oktatás régi-új sarkalatos pontjai.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
A PISA ÉS AZ O RSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK KAPCSOLATA ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁGA Balázsi Ildikó.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Kétszintű érettségi.
Kompetenciamérés – Salgótarján
Barcsák Marianna KPSZTI
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Önértékelési projektterv
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Országos Kompetencia Mérés 2011
Felvételi a középfokú iskolákban a 2014/2015. tanévben
1./ A magyar közoktatás rendszere
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

A közoktatás és az OKKR Dr. Horváth Zsuzsanna és Ütőné Dr. Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

A közoktatás szabályozórendszerének jellemzői Az oktató-nevelő munka folyamatszabályozás alapú: Nemzeti alaptanterv → akkreditált kerettantervek az iskolák tanterveit tartalmazó helyi pedagógiai programok. 2. A kimeneti szabályozás: Csak egy ponton, a középiskolát lezáró kétszintű érettségi vizsga jogszabályban rögzített követelményeiben Tervezett: alapműveltségi vizsga (a szabályozásból való törléséről oktatáspolitikai döntés született)

A közoktatás szabályozórendszerének jellemzői A közoktatás minőségbiztosítási rendszere: Alapja: a 2000-ben elindult COMENIUS program 2002 óta minden közoktatási intézmény kötelező jelleggel folyamatos, önértékelésen alapuló minőségfejlesztési tevékenységet végez, melyet 2003 óta intézményi minőségirányítási programjában rögzít (IMIP). Fenntartói értékelés

Lehetséges kimeneti pontok Az iskolaszerkezet jellemzőiből, a közoktatást szabályozó dokumentumokból adódóan – a társadalmi-gazdasági elvárásokat is figyelembe véve – elméletileg az alábbi pontokon: 4. évfolyam vége 6. évfolyam vége 8. évfolyam vége 10. évfolyam vége 12. évfolyam vége vagy az érettségi

Érvek és ellenérvek 1. Hagyományos és új szakaszhatárok, tantervi dokumentumok – 4., 6., 8., 10.,12. Váltási lehetőségek – 4., 6., 8. Belső szakaszhatárok (kapcsolat a szakképzéssel) – 10. Bizonyítvány – 8., 12.

Érvek 2. Országos mérések – 4., 6., 8., 10. (Alapvizsga) – 10. Érettségi vizsga – két szint

Mi a tanulási eredményességet jelző kvalitatív skála? Az oktatás teleologikus, céltételező jellegéből adódó állítások, felszólítások szövedéke a tudásszerveződés növekvő komplexitásáról Az oktatási kimenetek (tanulási eredmények) strukturált leírása HA a jellemző és általánosan megragadott kimenetek konstrukciójaként tekintünk az oktatásra

Óvoda  Iskola- érettségi vizsgálat Bevezető szakasz Kezdő szakasz Fejlesztő szakasz Az általános műveltséget megszilárdító szakasz Az általános mű- veltséget elmé- lyítő, pályavá- lasztási szakasz DIFER Szöveges értékelés IEA PIRLS szövegértés 4. évfolyam IEA TIMSS matematika, természettudomány OKM kerettantervi javaslat: A továbbhaladás feltételei, kritériumai OKM kerettantervi javaslat: A továbbhaladás feltételei, kritériumai Az érettségi vizsga követel- ményei közép- és emelt szint Az írásbeli vizsgadolgo- zatok javítási- értékelési útmutatói Az emelt szintű szóbeli vizsgák javítási- értékelési útmutatói Országos kompetencia- mérés 6. évfolyam szövegértés, matematika Országos kompetencia- mérés 8. évfolyam szövegértés, matematika Országos kompetencia- mérés 8. évfolyam szövegértés, matematika IEA TIMSS matematika, természet- tudomány OECD PISA szövegértés, mate- matika, természet- tudomány A tanulási kimenetet jelző kvalitatív skálák a közoktatásban előíró, valamint visszajelző funkcióban

Az oktatási eredményesség visszajelzési mintái A szintleírások nyelvi felépítése Tud, képes: a mentális tevékenységek megnevezése (pl. felismer, következtet, értelmez, adott műveletet elvégez) Mit tud: a mentális cselekvés tárgyai (a feladatjellemzőktől függően pl. meghatározott háttértudás- elemek, szövegjellemzők) Milyen a megoldási attitűdje (pl. reflektál) E három szövedékéből alakul ki a szint leírása,: a milyen mértékben tud, képes A szinteket elkülönítő tényezők: a sikeres mentális tevékenységek megléte, illetve az ezek közti fokozatok a tevékenységek tárgyának összetettsége a tevékenységek tárgyának ismerete az attitűdök fokozatai

A teljesítményszintek közötti különbségtétel néhány releváns, azonosítható kritériuma (Országos kompetenciamérés; szövegértés, matematika) az információk azonosítása, megtalálása, kezelése, összekapcsolása (pl. átlátja a szövegben a szembetűnő, hasonló információkat, képes a kért információ azonosítására, valamint annak kikövetkeztetésére, hogy mely infor- máció tartozik relevánsan a feladathoz); a tanultak (ismertnek feltételezett eljárások) alkalmazása (pl. jól begyakorolt számítások elvégzése, a műveletek végrehajtása és a legalapvetőbb matematikai tények, tulajdonságok felidézése); az értelmezésre, reflexióra, értékelésre való képesség (pl. képes a szöveg egy jellemző tartalmi vagy formai jegyének értékelésére); a problémamegoldási stratégia (pl. a tanuló képes bizonyos szituációk matematikai értelmezésére, kiválasztják és alkalmazzák a probléma megoldásához a megfelelő stratégiát); a háttértudás, „világismeret” alkalmazása (pl. háttértudására támaszkodva képes a szöveg egy-egy jellemzőjének értékelésére; tud reflektálni a szövegre saját tudása, tapasztalata és gondolata alapján;).