Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kompetenciamérés – Salgótarján

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kompetenciamérés – Salgótarján"— Előadás másolata:

1 Kompetenciamérés – Salgótarján 2007.08.31.
Az országos kompetencia mérések és az eredmények hasznosítása és szerepe az iskolai tanítás tervezésében Salgótarján, Kiss Róbert

2 Kompetenciamérés – Salgótarján 2007.08.31.
Jogszabályi háttér - A Kt. 99. § (5)-(6) bekezdéseinek módosításával az országos méréssel, értékeléssel kapcsolatos feladatok kiegészültek, így minden tanévben a szakiskola tizedik évfolyamán folytatott mérésnek az olvasás és szövegértés alapkészség vizsgálatára is ki kell terjednie, továbbá az országos mérés, értékelés összesített és intézményekre vonatkozó eredményét az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján nyilvánosságra kell hozni. Szigorodtak és következményekkel egészültek ki az intézményekre, ill. a fenntartókra háruló feladatok. Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (a továbbiakban: OKÉV) minden fenntartónak megküldi az országos mérés, értékelés eredményeit és felhívja a fenntartó figyelmét, amennyiben az eredmények alapján indokolt valamelyik iskolában az intézkedése. Ha az adott iskolában folyó pedagógiai tevékenység az országos mérés, értékelés eredményei szerint nem éri el a jogszabályban meghatározott minimumot, a fenntartó köteles felhívni az iskola igazgatóját, akinek intézkedési tervet kell készítenie a törvényben leírtak figyelembe- vételével. Ha a következő évi országos mérés, értékelés eredménye szerint az iskola ismét nem éri el a jogszabályban meghatározott minimumot, az OKÉV felhívja a fenntartót, hogy három hónapon belül készítsen intézkedési tervet. A fenntartó ehhez pedagógiai szakmai szolgáltató intézmény, szakértő vagy más szakmai szervezet közreműködését köteles igénybe venni. Az OKÉV hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja az intézkedési tervben foglaltak végrehajtását. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a 2008/2009. tanév értékelésének hozzáférhetővé tételéről köteles első ízben gondoskodni. Ettől az időponttól kezdődően kötelező a jelen módosításban meghatározottak szerint végezni a tizedik évfolyamon a mérést. A 2006/2007. tanévben végzett országos mérés, értékelés alapján lehet első ízben felhívni a fenntartó figyelmét arra, hogy intézkedés megtételére van szükség.

3 Kompetenciamérés – Salgótarján 2007.08.31.
Jogszabályi háttér 3/2002. (II. 15.) OM rendelet 7. § (1) Az országos mérés 6., 8. és 10. évfolyamra vonatkozó tartalmi keretét a 2. számú melléklet tartalmazza.      (2) A Hivatal a közoktatásról szóló törvény 99. §-ának (7) bekezdése alapján akkor hívja fel      a) az iskola fenntartójának figyelmét arra, hogy kezdeményeznie kell az általa fenntartott iskolában az intézkedési terv elkészítését, ha az adott évben elvégzett mérések központilag feldolgozott eredményei alapján a felmért évfolyamok vonatkozásában az iskola bármely telephelyére - és a 10. évfolyamon bármely képzési típusra - járó tanulók nem érték el az előírt minimumot. Az előírt minimum e rendelet alkalmazásában azt jelenti, hogy a központilag feldolgozott eredmények alapján a felmért évfolyamokra meghatározott 1. képességszintet a tanulók legalább fele nem érte el szövegértésből és legalább huszonöt százaléka nem érte el matematikából,      b) az iskola fenntartóját arra, hogy készítsen intézkedési tervet és nyújtsa be jóváhagyásra, ha az a) pontban meghatározott felhívást követő évben elvégzett mérések során az általa fenntartott iskolák a felmért évfolyamok vonatkozásában továbbra sem érik el az előírt minimumot.

4 Kompetenciamérés – Salgótarján 2007.08.31.
Kompetencia – értelmezés A kompetencia képesség komplex feladatok adott kontextusban való sikeres megoldására. (Nem szinonimája a képességnek.) (OECD, 2003) Divatos fogalom. Az oktatásban dolgozók is többféle értelemben használják, sokszor attól függően, hogy éppen mennyire szükséges népszerűen fogalmazni. Ha az igény a mindennapi életben is hasznosítható tudás megszerzése, felkészítés a munkaerő-piaci kihívásokra, olyan tudás átadása, amely lehetővé teszi a munkába állás után az eszközök optimális használatát, szükséges ehhez olyan feladatok, problémaszituációk gyakoroltatása, amelyek mindezt megkönnyítik.

5 Ezek azonban önmagukban kevésbé működőképesek.
Kompetenciamérés – Salgótarján Kompetencia – értelmezés Az ilyen feladatok (és általában a valóság jelenségei) azonban sokkal összetettebbek, mint azok, amelyek csupán az ismeretek egyszerű visszaadását igényelik. Az ilyen feladatok megoldásához is szükséges az ismeretek megfelelő szintű elsajátítása. Ezek azonban önmagukban kevésbé működőképesek. Szükség van olyan készségek, képességek kialakítására, amelyek adott szituációban a megtanult ismereteket alkalmazva működnek. Szükséges megfelelő motiváció, attitűd, az optimális megoldáshoz. Ezek a felsorolt tényezők együtt, rendszerbe szerveződve fogják azt eredményezni, hogy egy adott szituációban valaki kompetensen döntést tud hozni, elfogadható megoldást fog találni.

6 Motiváció, megfelelő attitűdök
Kompetenciamérés – Salgótarján Kompetencia – értelmezés Ismeretek Készségek, képességek Motiváció, megfelelő attitűdök Rendszerré szerveződés. A rendszerré szerveződést természetesen nagyon sok tényező befolyásolhatja. Az előzetes ismeretek, a kulturális szokások, környezet stb. A rendszerré szerveződés fokától, módjától, a befolyásoló tényezőktől függően a szakirodalom szerint beszélhetünk szakértelemről, műveltségről, kompetenciáról.

7 „Ha van 12 almánk és abból elveszünk 4-et, akkor marad 8 alma”
Kompetenciamérés – Salgótarján Kompetencia – értelmezés A tudáselemek rendszerré szerveződésében sok előre nem látható tényező játszhat szerepet. (A példa alapjának forrása: Sternberg – Ben-Zeev (1999)). Általános iskolai, írásbeli kivonási feladat (a megoldás valós szituáción alapul): „Ha van 12 almánk és abból elveszünk 4-et, akkor marad 8 alma” „kivonás esetén helyiértékenként végezzük el a műveletet” „mindig a nagyobb számból vonjuk ki a kisebbet”

8 Szig. 43 % Szórás: „Átlagtól való átlagos eltérés.” 2003. év 2004. év
Kompetenciamérés – Salgótarján Tesztelméleti alapfogalmak Szórás értelmezése (példa): A osztály B osztály Jegyek 3 5 1 Átlag: Szórás: Szórás: „Átlagtól való átlagos eltérés.” 3, ,00 0, ,31 Szignifikancia szint (példa): 2003. év 2004. év 511 pont 520 pont Szig. 43 %

9 Az októberi vagy a decemberi eredménye a jobb a tanulónak?
Kompetenciamérés – Salgótarján Tesztelméleti alapfogalmak Standardizálás (pl.) Egy tanuló október hónapban történelem tantárgyból 58 pontos dolgozatot írt (max. 100), az osztályátlag 49, a szórás 35 volt. Ugyanez a tanuló december hónapban szintén történelemből 62 pontos dolgozatot írt (max. 100), az osztályátlag 55, a szórás 60 volt. Az októberi vagy a decemberi eredménye a jobb a tanulónak? 500-as átlagra és 100-as szórásra standardizálva: Októberi eredmény standard pontban: 526 Decemberi eredmény standard pontban: 512

10 Standardizálás (pl.) Tesztelméleti alapfogalmak
Kompetenciamérés – Salgótarján Tesztelméleti alapfogalmak Standardizálás (pl.)

11 Kompetenciamérés – Salgótarján 2007.08.31.

12 Kompetenciamérés – Salgótarján 2007.08.31.

13 Kompetenciamérés – Salgótarján 2007.08.31.

14 Matematikai eszköztudás
Kompetenciamérés – Salgótarján Kompetenciamérés – 2006 Matematikai eszköztudás Tartalmi területek Gondolkodási műveletek Mennyiségek és műveletek Hozzárendelések és összefüggések Alakzatok síkban és térben Események statisztikai jellemzői és valószínűségük Tényismeret és rutinműveletek Modellalkotás, iteráció Komplex megoldások és kommunikáció Szövegértés Szövegtípusok Gondolkodási műveletek Elbeszélő Dokumentum Magyarázó Információ visszakeresés (explicit, implicit) Kapcsolatok és összefüggések felismerése Értelmezés

15 Egyszerű, ismerős kontextusú feladatok.
Kompetenciamérés – Salgótarján Matematika – 2006 1. Képességszint Egyszerű, ismerős kontextusú feladatok. Többnyire egy lépéses, a szövegből következő megoldás. Számítások elvégzése, műveletek végrehajtása, matematikai tények, tulajdonságok felidézése. 2. Képességszint Egyszerűbb szituációkban megjelenő problémák átlátása. Táblázatosan, grafikon megjelenített adatokkal egyszerű műveletek, algoritmusok végrehajtása. 3. Képességszint Szituációk matematikai értelmezése, a megoldáshoz vezető stratégia kiválasztása és alkalmazása. Modellek alkalmazása. A gondolatmenet megfogalmazása és leírása. 4. Képességszint Önálló matematikai modell megalkotása összetett problémák esetén is. Általánosítás, újszerű problémák megoldása. Logikus érvelés, az érvek, gondolatok megfelelő kommunikációja.

16 Az információ explicit formában jelen van a szövegben.
Kompetenciamérés – Salgótarján Szövegértés – 2006 1. Képességszint Egymástól független információk azonosítása egy visszakeresési szempont alapján. Az információ explicit formában jelen van a szövegben. Információk közötti egyszerű kapcsolatok felismerése. 2. Képességszint Több szempont alapján egy vagy több információ azonosítása., a szövegben szembetűnő, hasonló információk megtalálása. Egyszerű kapcsolatok felismerése, alacsony szintű következtetések levonása. Tudja értelmezni a szöveg egy meghatározott részét. Háttértudása alapján a szöveg egy-egy jellemzőjének értékelése. 3. Képességszint Több szempont szerint az információk közötti kapcsolatok megtalálása. Összefüggések felismerése, következtetések levonása a szöveg egy vagy több részéből. A szövegrészek vázlatba rendezése. Kevésbé hétköznapi ismeretanyagra vonatkozóan értelmezés, a háttértudása alapján. Reflektálás a szövegre saját tudás és gondolatok alapján. 4. Képességszint A szövegben nem szereplő információk azonosítása, elrendezése. Bonyolult összefüggések feltárása egy ismeretlen szövegben. Következtetések levonása, értelmezés a szöveg egy vagy több részére vonatkozóan. Tartalmi és formai jegyek kritikai megítélése, értelmezése, a szöveggel kapcsolatos hipotézisek felállítása.

17 Példák különböző nehézségi szintű feladatokra (1. szint):
Kompetenciamérés – Salgótarján Matematika – 2006 Példák különböző nehézségi szintű feladatokra (1. szint):

18 Példák különböző nehézségi szintű feladatokra (2. szint):
Kompetenciamérés – Salgótarján Matematika – 2006 Példák különböző nehézségi szintű feladatokra (2. szint):

19 Példák különböző nehézségi szintű feladatokra (3. szint):
Kompetenciamérés – Salgótarján Matematika – 2006 Példák különböző nehézségi szintű feladatokra (3. szint):

20 Példák különböző nehézségi szintű feladatokra (4. szint):
Kompetenciamérés – Salgótarján Matematika – 2006 Példák különböző nehézségi szintű feladatokra (4. szint):

21 Kompetenciamérés – Salgótarján 2007.08.31.

22 Információ visszakeresés (1. nehézség):
Kompetenciamérés – Salgótarján Információ visszakeresés (1. nehézség): Kapcsolatok, összefüggések felismerése (2. nehézség): Értelmezés (2. nehézség):

23 Kompetenciamérés – Salgótarján 2007.08.31.

24 Kompetenciamérés – Salgótarján 2007.08.31.

25 Kompetenciamérés – Salgótarján 2007.08.31.

26 Otthon található könyvek száma Szülők iskolai végzettsége
Kompetenciamérés – Salgótarján Kompetenciamérés – 2006 CSH-index Otthon található könyvek száma Szülők iskolai végzettsége Legalább egy otthoni számítógép Saját könyv

27 Kompetenciamérés – Salgótarján 2007.08.31.
10. X osztály Tényismeret és rutinműveletek Modellalkotás, iteráció Komplex megoldások és kommunikáció Mennyiségek és műveletek 51,9 46,8 22,3 53 31 11 Hozzárendelések és összefüggések 63,9 43,7 23,5 71 33 25 Alakzatok síkban térben 69,5 50,3 14,7 51 49 22 Események statisztikai jellemzői és valószínűsége 47,8 25,5 18,7 46 12 4


Letölteni ppt "Kompetenciamérés – Salgótarján"

Hasonló előadás


Google Hirdetések