Medve-barlang Nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus spelaeus) csontvázról kapta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mennyire ismered Magyarországot?
Advertisements

Magyarország nevezetes cseppkőbarlangjai
Cseppkőbarlangok Huszti Dóra 9.o
A felszín alatti vizek.
A KARSZTJELENSÉGEK.
Hang Son Doong World’s Largest Cavern Discovered In Viet Nam in1991
A Darvaza-i kráter.
SZICÍLIA ahogy én láttam 1. rész Saját fotóiból készítette:
World’s Largest Cavern Discovered In Viet Nam in1991 World’s Largest Cavern Discovered In Viet Nam in1991 ` A világ legnagyobb barlangja, 1991-ben Vietnam-ban.
A légkör összetétele és szerkezete
Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
Cella Septichora.
A Kelekótya Szelekóta csapat gyűjteménye
Földtörténet Összefoglalás.
Magyarország Természeti Kincsei
Radioaktív anyagok szállítása
Stromboli (felszínalaktan)
Ókori görög régészeti leletek
Az atomenergia.
Szendrő nevezetességei
szerző: - Pálinkás Miklós
Tisza-tó, mint vonzerő.
Pécs turisztikai marketingje
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Törökorezág 4. Kelet-Anatoliai körutazás Éva Tomozi képei
Világ legrégebbi még lakott városa
Csepel-szigeti parti szűrésű vízbázis
Cseh nyelvről fordította K.P.
Ókori görög régészeti leletek
Veresegyház Veresegyház fő fejlesztési irányai és céljai meghatározására, alapos információgyűjtést, és széleskörű tájékozódást követően került sor. Az.
Nova Alpin Kft Rákóczi 2. sz. barlang rekonstrukció 2012.
50).6-os szint végponti fejtési üreg bejárata
Veszprém környéki barlangok üledékvizsgálatának eredménye
A Szelim-barlang (Tatabánya) üledéksorának vizsgálata és fejlődéstörténetének vázlata Bradák Balázs-Markó András (Kivonat) Dégen Zsolt 2006.
Badacsonytomaj.
Aggteleki Cseppkőbarlang
Az EU és a civil szervezetek kapcsolata Lukács András Levegő Munkacsoport „Civil szervezetek feladatai és lehetőségei az EU-tagság kapcsán” Budapest, 2005.
Kialakulása A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Phong nha barlang vietnám a világ legnagyobb barlangja
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
Kirándulások Keszthelyi-hegységi erdő A Keszthelyi-hegység rengeteg erdeje igazán gazdag élővilágnak ad otthont. Megtalálható itt pl. a nagy.
Maravillas naturales por accidente A természet véletlenszerű furcsaságai.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
A tavalyi évben a nemzetközi játék keretei között diákjaink kedvenc meséinek kiválasztását, angol nyelvre történő fordítását és továbbítását kérték tőlünk,
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Medve-barlang.
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás Ferenc-hegy és Szemlőhegyi barlang felszíne Szombat Foto:Telek.
Barlangok kialakulása
A Kheopsz piramis.
Készítette: Bárdos Krisztián
A medve barlang.
Készítette: Aradi Péter
TÁMOP / Tartamfejlesztés – Hegyhát OrIGAMI(K) Pénzügyi előrehaladás.
Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge.
A kék szépség A Son Doong ötször nagyobb, mint a Phong Nha-barlang, melyet korábban Vietnam legnagyobb barlangjának tartottak. A legtágasabb helyeken.
Buzgó-barlang Várhosszúrét
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Varázslatos tengerpartok
Szerkesztette:Balogh Krisztina
ZADAR.
Elsüllyedt világot rejt a Föld legnagyobb barlangja
KAPRUN.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
14. A KARSZTERÓZIÓ.
1000 SZIGET A kanadai határnál az Ontario tó, az amerikai oldalról New York állam a határvonala annak az 1865 szigetből álló különleges, 1000 Sziget néven.
1000 SZIGET A kanadai határnál az Ontario tó, az amerikai oldalról New York állam a határvonala annak az 1865 szigetből álló különleges, 1000 Sziget néven.
KAPRUN.
Előadás másolata:

Medve-barlang Nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus spelaeus) csontvázról kapta.

Felfedezése A barlangot bányászok fedezték fel az ottani márványbányában egy robbantás után, 1975. szeptember 17-én. Curta Traian bányász volt az első ember, aki a barlangban járt, az elő feltárást pedig a Stei-i Barlangászok Egyesülete végezte.  A felfedezést követő években járdák, lépcsők, korlátok beépítésével látogathatóvá tették a barlangot, és 1980. július 14-én megnyitották a turisták számára. (Chişcău, Bihar megye),

Galériák A Medvebarlang 4 fő galériából áll: Csontgaléria, Emil Racoviţă galéria, Gyertyagaléria Tudományos galéria.

Emil Racoviţă A közönség számára hozzáférhető 3 főgalériában felfedezhetők a barlangi medve maradványai, számos fosszíliák, melyektől származik a barlang elnevezése is, valamint különböző megható természetes alakzatok, mint a sztalaktit és sztalagmit, melyek közül egyeseket elneveztek jellegzetességük szerint: Varázspalota, Törpeház, Tavirózsás Tó, Idősek Tanácsa stb. Az Emil Racoviţă galéria folytatásában található Tudományos galériába való hozzáférés, csak a szakképzett barlangkutatóknak lehetséges. A hozzáférés egy 30 m hosszú aknán keresztül történik.

A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben Képződmények A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben  képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt  alakított ki. Másik érdekessége, hogy számos barlangi medve maradványát találták meg a barlangban, köztük egy teljesen ép csontvázat is, mely jelenleg is az eredeti helyén látható. A sok lelet azzal magyarázható, hogy a barlang bejárata beomlott, így a medvék bent rekedtek és éhen haltak.

A Barlang adatai A barlang hossza kb. 1500 méter. Több szintje is van, ebből az alsó járat mintegy 700 méter hosszú, időszakonként víz folyik benne. Ezt a részt tudományos rezervátumnak minősítették, így nem látogatható. A felső szint 847 méter hosszú, kiépített és vezetővel látogatható.

Szakaszok  A látogatható szakasz három részre osztható: A Medvék-járata, amelyben a legtöbb maradvány található. Az Emil Racoviță-járat, amely a neves barlangkutatónak állít emléket.   Gyertyák-járata, amely a gyertyaszerű álló cseppkövekről (sztalagmitokról) kapta a nevét.

Cseppkövek  A számos cseppkőképződmény közül érdemes megemlíteni azt, amely egy a barlangból kimászni akaró medvére hasonlít. A legrégebbi cseppkövek kb. 55 ezer évesek, de a cseppkőképződés ma is megfigyelhető a barlangban.

Köszönjük a figyelmet! 9. B