Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI"— Előadás másolata:

1 MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
„Nézz mélyen, mélyen a természetbe; és mindent jobban meg fogsz érteni.” (Albert Einstein ) JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI NAGY LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM Készítette: Zabolainé Kovács Margit A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:következmények vannak.

2 A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:
A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is. A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések: A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:következmények vannak.

3 Magyarország Nemzeti Parkjai :
Hortobágyi Nemzeti Park – 1973 Kiskunsági Nemzeti Park – 1975 Bükki Nemzeti Park – 1976 Aggteleki Nemzeti Park – 1985 Fertő-Hanság Nemzeti Park – 1994 Duna-Dráva Nemzeti Park – 1996 Duna-Ipoly Nemzeti Park – 1997 Balaton-felvidéki Nemzeti Park – 1997 Körös-Maros Nemzeti Park – 1997 Őrségi Nemzeti Park – március 1. A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések: A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:következmények vannak.

4 Hortobágyi Nemzeti Park
A Hortobágy olyan táj, amelyet sajátos története, élővilága, egyedülálló néphagyománya jellegzetesen magyar vonásokkal ruház fel. Az egykori ligetes sztyepp néhány száz évvel ezelőtt még az Alföldön kalandozó Tisza hatása alatt állt. A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések: A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:következmények vannak.

5 Kiskunsági Nemzeti Park – 1975
Ez a táj is az ember és a természet sok száz éves együttélésének emlékeit őrzi. Területének kétharmadát az UNESCO Ember és Bioszféra programja 1979-ben bioszféra-rezervátummá nyilvánította. A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések: A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:következmények vannak.

6 A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:
Bükki Nemzeti Park – 1976 Az Északi-középhegységben fekszik. A Bükk hegység. Nagy részét tengeri üledékes eredetű kőzetek, főként dolomit és mészkő építik fel. Itt található az ország legmélyebb barlangja, a 254 méter mély, 6700 méter hosszú István-lápai-zsomboly A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések: A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:következmények vannak.

7 Aggteleki Nemzeti Park – 1985
Kimondottan a geológiai értékek – a vidék felszíni karsztjelenségei és a híres cseppkőbarlangok – védelmére alakult meg, mindazonáltal a területén sok védett növény- és állatfaj is előfordul. A terület alapvetően alacsonyhegységi-dombsági szinten helyezkedik el. A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések: A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:következmények vannak.

8 Fertő-Hanság Nemzeti Park – 1994
A nemzetközi jelentőségű vadvizek között is számon tartják. A Fertő (vagy Fertő tó) Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, kora kb év. A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések: A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:következmények vannak.

9 Duna–Dráva Nemzeti Park -1996
Több, már korábban is védetté nyilvánított terület beolvasztásával jött létre. Kiterjedése mintegy ha. A dombvidéket keletről és délről a Duna és a Dráva hordalékával feltöltött síkságok szegélyezik, így a védelem alatt álló területeken nagyon sokféle élőhely tanulmányozható. A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések: A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:következmények vannak.

10 Duna–Ipoly Nemzeti Park -1997
Számos állat- és növényfaj csak itt él Magyarországon. A ritka, kipusztulófélben lévő fajok mentésére több programot kezdtek el. A Duna–Ipoly Nemzeti Park térségének egyedi sajátossága a három nagy tájképi egység: a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása. A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:

11 Balaton-felvidéki Nemzeti Park-1997
A nemzeti park területei közül legrégebben védett a Tihanyi-félsziget A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:

12 Körös–Maros Nemzeti Park -1997
A nemzeti park kiemelt feladata az erdélyi hérics és bókoló zsálya állományainak fenntartása, amelyek hazánkban csak itt találhatóak. A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:

13 A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:
Őrségi Nemzeti Park -2002 Összesen 44 000 hektáron 44 település határát öleli fel. A területen bőségesen van víz: 200 forrás 15 patakot táplál. Az Alpok közelsége miatt az élővilág hegyvidéki jellegű: bükkösök, erdeifenyvesek a jellemzőek A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:

14 Magyarország Nemzeti Parkjai
Van kedved velünk jönni? Nézzük meg együtt a nemzeti parkjainkat! A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:

15 A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:
FORRÁSJEGYZÉK: A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:

16 A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:
Éhes vagyok!!! Köszönöm a figyelmet! A természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések:


Letölteni ppt "MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések