Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai"— Előadás másolata:

1 Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai
Tk.: o.

2 Vázlat Balaton - Felvidéki Nemzeti Park Őrségi Nemzeti Park
Duna-Ipoly Nemzeti Park Bükki Nemzeti Park Aggteleki Nemzeti Park Vázlat

3 Magyarország Nemzeti parkjai
Balaton – Felvidéki Nemzeti Park

4 Balaton – Felvidéki Nemzeti Park
A nemzeti parkot a Balaton-felvidéken, a Keszthelyi-hegység és a Kis-Balaton területén alakították ki. Természeti gazdagságát a Kis-Balaton vizes élőhelyei és a Keszthelyi-hegység barlangjai, sziklaalakzatai, Tapolcai-hegység tanúhegyei, a Tihanyi-félsziget geológiai képződményei adják. A Kis-Balaton eredeti állapotának visszaállításával visszatértek a vonuló illetve az itt telelő fajok is. Megszaporodtak a kócsag- és gémtelepek és a ragadozó madarak is.

5 A Kis-Balaton felkerült a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékére
A Kis-Balaton felkerült a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékére. A Badacsony, Szent György-hegy és a Csobánc oldalain a bazalt érdekes megszilárdulási formái a „kőzsákok” találhatok. Tihanyi-félsziget történelmi emlékei is gazdagok, hisz itt 1055-ben alapított bencés apátság altemplomában nyugszik az alapító: I. András király. A félsziget települése Tihany melynek több régi háza falumúzeumként működik. A szigligeti, a csobánci várrom, a kastélyok, udvarházak, pincék, présházak is a magyar múlt becses emlékei a nemzeti park területén.

6 Magyarország Nemzeti parkjai
Őrségi Nemzeti Park

7 Őrségi nemzeti park Az ország legnyugatibb vidékén az őrség, a Vendvidék, a Vasi-hegyhát, a Kerka- és a Rába-völgy területén hozták létre 2002-ben. Gazdag a patakokban, folyókban. Természetes növénytakarója főként erdő. Az erdei fenyveseket, gyertyános-tölgyeseket tőzegmohás lápok, láprétegek és gyeptársulások szakítják meg.

8 Magyarország Nemzeti parkjai
Duna-Ipoly Nemzeti Park

9 Duna-Ipoly Nemzeti park
Sajátosságai a folyóvölgyek, hegységek és a síkság találkozásából adódnak. Főbb területei: a Duna és az Ipoly völgye, a Pilis egy része, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny. A földtani és tájképi értékek legszebb példája a Dunakanyar. Kiemelkedőek a park területén lévő források, a változó vízhozamú patakok, az Ipoly-völgy mocsarai, szelíd szépségű morotvái, illetve azok maradványai.

10 Növényzetében átmenet észlelhető, melynek oka az alapkőzet változatossága, a mediterrán és kontinentális klímahatások találkozása. Kultúrtörténeti emlékek körében a visegrádi palota romjai, a visegrádi fellegvár és Drégely várának romjai nevezetesek.

11 Magyarország Nemzeti parkjai
Bükki Nemzeti Park

12 Bükki Nemzeti Park A Bükk hegység a Kárpátokon belüli terület egyedülálló földtani értéke. Központi része a Bükk-fennsík, peremén hatalmas kövekkel. A fennsíkot kettéosztó Garadna-patak a mesterséges Hámori-tavat táplálja. A hegység hazánk barlangokban leggazdagabb vidéke. Itt található a legmélyebb is: a 250m mélységű István-lápai-barlang. Híres az ősemberbarlangokról, mint például Suba- lyuk, Szeleta-, Istállóskői-barlang.

13 A területen az emberi kultúra emlékei is fellelhetőek: ősrégészeti leletekben, kolostor- és várromok, ősi kohók, hámorok, üveghuták. Elszórtan még ma is füstölnek a mészkemencék és a faszénégető boksák. A park működési területének egyik gyöngyszeme Hollókő. A középkori település házsorai a palóc építészet élő falumúzeumát adják. A település már része a világörökségnek.

14 Magyarország Nemzeti parkjai
Aggteleki Nemzeti Park

15 Aggteleki Nemzeti Park
Főként az élettelen természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvása érdekében hozták létre. Legjellegzetesebb karsztos terület hazánkban. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák- karszt barlangjait a világörökség részévé nyilvánították. Hisz a barlangok járataiban látványos cseppkövek képződtek. Erdeinek összetételét tölgyesek, bükkösök és sziklacserjék, sziklagyepek teszik ki. Ez a változatosság az állatvilágára is jellemző, hisz a nagyvadaktól a különösen gazdag rovarvilágáig minden megtalálható.

16 Badacsony kőzsákjai

17 Tihanyi Bencés Apátság
Itt nyugszik 1960-ban Zircen elhunyt I. András király, aki az apátság alapítója is volt.

18 Szigligeti várrom

19 Csobánci várrom

20 Dunakanyar

21 Visegrádi királyi palota romjai

22 visegrádi fellegvár A vár felülnézetből.

23 Drégely várának romjai

24 Hámori-tó és lillafüredi palotaszálló

25 Hollókő

26 Aggteleki cseppkövek


Letölteni ppt "Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések