Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alföldjeink Nemzeti Parkjai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alföldjeink Nemzeti Parkjai"— Előadás másolata:

1 Alföldjeink Nemzeti Parkjai
Tk.: o.

2 Vázlat Néhány szó a nemzeti parkokról. Hortobágyi Nemzeti Park
Kiskunsági Nemzeti Park Körös-Maros Nemzeti Park Fertő-Hansági Nemzeti Park Duna-Dráva Nemzeti Park

3 Nemzeti parkok: Nyisd kis a könyved a 131. oldalon.

4 Magyaro. nemzeti parkjai
Hortobágyi Nemzeti Park

5 Hortobágyi Nemzeti Park
Első nemzeti parkunk, amely 1973-ban létesült a Tisza középső szakasza mentén. Fekvésének köszönhetően vizek áradásai tökéletes síksággá formálták melyen évszázadokon át virágzott a szilaj-félnomád pásztorkodás. A tájat a folyószabályozás, majd az erőltetett mezőgazdaság veszélyeztette.

6 A Hortobágy legjellemzőbb része a szikes puszta
A Hortobágy legjellemzőbb része a szikes puszta. Alacsony szintkülönbségeit és a növényzet mozaikosságát a padkásodás okozza. A terület jellegzetes növénytársulásai a szikes puszták és sziki gyepek melyek közt megjelentek a sótűrők. A puszta ősi, jellegzetes állatfajai: hosszúszőrű rackajuhok, magyar szürke marha. Emberi tevékenység maradványai: kunhalmok (kurgánok), falvak pusztaneveként élnek tovább.

7 A park területén találhatóak még mocsarak, ingoványok és pusztai tölgyesek élőhelyei is November 30-án Marrakesh-ben az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára.

8 Magyaro. nemzeti parkjai
Kiskunsági Nemzeti Park

9 Kiskunsági Nemzeti Park
1975-ben alapították második nemzeti parkunkat. A Duna-Tisza közének értékeit őrzi: mocsarakat, holtágakat, szikes tavakat, füves pusztákat és homokbuckás területeket. A homokbuckák különlegessége a futóhomok és nagy védelmet élveznek még a borókás nyárasok is.

10 A nemzeti parkban található az Alföld második legnagyobb füves pusztája szikes legelőkkel, vakszikkel és szikfoltokkal. Itt is jellemző állatfajok a magyar szürke marha, a racka- és a cigája juh, a magyar félvér ló és a mangalica sertés.

11 Ópusztaszeri Történeti Emlékpark
A parkhoz tartozik az Ópusztaszeri Történeti Emlékpark, melynek legnevezetesebb látnivalója a Feszty-körkép.

12 Magyaro. nemzeti parkjai
Körös-Maros Nemzeti Park

13 Körös-Maros Nemzeti Park
Területe szétszórtan található, mely két eltérő tájegység, de keletkezésben rokon tájat foglal egybe. Körös-vidéken a szikes puszták, mocsármaradványok és az erdők kerültek védelem alá. A löszháti tájakon a lösz puszták maradványai valamint a Maros árterének erdei találhatók.

14 Szarvasi Arborétum Papp Cecilia gyönyörű képe látható a Szarvasi Arborétumról. Ami hazánk egyik legjelentősebb élőfagyűjteményének számít, ahol száz évet megélt mocsári ciprusok, mamutfenyők is láthatóak.

15 Magyaro. nemzeti parkjai
Fertő-Hansági Nemzeti Park

16 Fertő-Hanság Nemzeti Park
Kisalföld területén 1994-ben létesült nemzeti park széles sávban veszi körül a Fertőt, majd Ausztriában folytatódik. A tó közelébe található a fertőrákosi kőfejtő. A Fertő sekély és sós vizét a Hansági-főcsatorna vezeti el.

17 A Hanság tájképi megjelenése többnyire megmaradt
A Hanság tájképi megjelenése többnyire megmaradt. Növényvilága változatos, nádasaiban megtalálható címerállata a nagy kócsag. Láprétjein a túzok, hamvas rétihéja és a ritka parlagi vipera is előfordulhat. A nemzeti park és Fertő ausztriai vizes élőhelyei együtt kerültek fel a világörökség listájára. A park területén található Sághegyi Tájvédelmi Körzetéhez tartózik hazánk első geológiai tanösvénye.

18 Magyaro. nemzeti parkjai
Duna-Dráva Nemzeti Park

19 Duna-Dráva Nemzeti Park
Duna-Sió torkolat, az országhatár és a Dráva mentén található. Legnagyobb összefüggő területe a Gemenc, mely bokorfüzeseit, fűz-nyár ligeteit, tölgy- kőris-szil ligeterdeit átszövik a részben természetes, részben mesterséges csatornák, a „fokok”. Területen gyakoriak a gímszarvasok, dámvadak.

20 A Dráva és mellékfolyóinak árterét holtágak, ártéri erdők kísérik
A Dráva és mellékfolyóinak árterét holtágak, ártéri erdők kísérik. Itt található a Mattyi Madár Emlékpark. A nemzeti park igazgatása alá tartozik a mohácsi csata színhelyén kialakított történelmi emlékhely is.

21 Nagy Kócsag Fertő-Hansági Nemzeti Park címerállata

22 Mattyi Madár Emlékpark
A Matty határában álló park a hazánkban már nem fészkelő, de korábban őshonos fajoknak állít emléket. A kopjafák a Keselyősfapuszta felé vezető út mentén találhatók meg.

23 mohácsi történelmi emlékhely
A csata színhelyén kialakított emlékhely


Letölteni ppt "Alföldjeink Nemzeti Parkjai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések