Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerkesztette:Balogh Krisztina

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerkesztette:Balogh Krisztina"— Előadás másolata:

1 Szerkesztette:Balogh Krisztina
Kína Szerkesztette:Balogh Krisztina

2 Kínai Nagyfal Kr.e.VII századtól- Kr.u.XIV századig épült. (2100 évig), km hosszú. Tízezer őrtorony található rajta.

3 Kínai cseréphadsereg 8000 db életnagyságú agyagkatona található. Mindegyik szobor különbözik a másiktól.

4 Kínai iránytű A kínaiak fedezték fel az iránytűt.
A képen egy hagyományos kínai iránytű látható.

5 Kínai írásjel Az írásjelek ecsetvonásokból álló összetett ábrák. A kínaiak nél több írásjelet találtak ki. Egy átlag embernek 3000 jelet kellett ismernie.

6 Nyúlszőr ecset A kínai írás nagyo n bonyolult., hogy valaki tudjon kínaiul olvasni legalább jlelet kell ismernie. Nyúlszőrből készített ecsettel írtak.[papírra írtak]

7 Kínai porcelán A porcelánt Kína Honan tartomá- nyában találták fel a Tang- dinasztia idején A kínai porcelán nagyon drága és keresett termék a mai napig is.

8 Kínai selyem A felső képen a nagyon drága selyem látható.
Az alsó képen pedig a selyemhernyó látható, ez termeli az emberi öltözködés egyik legősibb és legdrágább anyagát – a selyemfonalat. A kínaiak, a világ első selyemhernyótenyésztő népe, az ókorban valutának használták a selyemgubókat. Olyan keresett termék volt más országokban, hogy kereskedelmi utat neveztek el róla: Selyemút

9 Lőpor A feketelőport Kínában az  alkimisták találták fel az örök életet adó elixír kutatásakor. A kínaiak eleinte szinte csak rakéták illetve tűzijáték készítésére használták.

10 Tészta készítése kézzel
A kínai kézzel nyújtott tészta készítése igen nagy gyakorlatot igénylő művészet. A tésztához könnyen nyújtható, rugalmas tésztát használnak, s minden újabb nyújtással megduplázzák a szálak számát, amivel rövid idő alatt megdöbbentő számú szálat  képesek előállítani.

11 Sárga folyó A világ hetedik és Kína második leghosszabb folyója, km hosszú. A sárga folyó nagy mennyiségű löszt hoz magával Észak- Kína löszfennsíkjairól. Ebből adódik az elnevezése is.

12 Kék folyó Másnéven a Jangce folyó a leghosszabb folyó Ázsiában, 5980 km hosszú. Régi forrásokban Kék folyó néven is ismerték. A Jangcet a szállított hordalékának színe miatt "Kék folyó"-nak hívják, de a kínaiak Csang-csiangnak - "Hosszú folyónak" - nevezik, tekintélyes hossza miatt. A Föld 2. leghosszabb folyója ( km), a Tibeti-magasföldön ered.

13 Sárkánytánc A sárkánytánc egy hagyományos kínai tánc, melyet ünnepségek (például a kínai újév, a lampionfesztivál, stb.) alkalmából adnak elő. A sárkány több mint kétezer éve a kínai nép talizmánállata, többféle hiedelem is kapcsolódik hozzá. A sárkánytánc a néphagyomány szerint szerencsét hoz (minél hosszabb a sárkány, annál nagyobbat), elűzi az ártó szellemeket, segítségével lehet jó aratásért vagy kedvező időjárásért imádkozni. A sárkány egyben a bölcsesség és megfontoltság szimbóluma is.

14 Vége


Letölteni ppt "Szerkesztette:Balogh Krisztina"

Hasonló előadás


Google Hirdetések