Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Digitális tárlatvezetés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Digitális tárlatvezetés"— Előadás másolata:

1 Digitális tárlatvezetés
ARAB VILÁG Digitális tárlatvezetés Készítette: Ujházy Noémi

2 KIÁLLÍTÓTERMEK Az arab világról röviden Az iszlám Az arabok fénykora
A gyarmati idők Hagyományos életmód Arab Liga Az olajkorszak Terrorizmus és polgárháborúk

3 Az Arab világról röviden
Forrás: Wikipedia - Portál: Arab világ

4 Az arab világ országai Iszlám vallású országok
FELADAT: A térképek alapján mely iszlám vallású térségek, országok nem részei az arab világnak? FELADAT: Járj utána, hogy mely országokra szokták használni a Közel-Kelet és a Maghreb államok kifejezést! Iszlám vallású országok Animáció az arab országokról Cikk az arab országokról

5 Az iszlám vallás öt pillére
Hitvallás: „Nincsenek istenek, kivéve az egy igaz Istent” „Mohamed az ő prófétája” Ima: napi ötszöri ima Mekka felé fordulva Adakozás: szegények, rászorulók megsegítése Böjt:a böjti hónapban (ramadán), hajnalhasadtától napnyugtáig Mekkai zarándoklat FELADAT: Hasonlítsátok össze a kereszténység törvényeit és gyakorlatát az iszlám öt fő törvényével!

6 az iszlám szent városába, mely Szaúd-Arábiában található.
A mekkai zarándoklat… Az iszlám hívőknek életük során egyszer el kell zarándokolniuk Mekkába, az iszlám szent városába, mely Szaúd-Arábiában található.

7 A Kába szentély A mekkai mecset udvarának közepén található a Kába szentély, melyben a vallásos tisztelettel övezett „fekete követ” őrzik. A muzulmánok napi ötszöri imájukban a mekkai szentély felé fordulnak.

8 A Fekete Kő Mohamed próféta elhelyezi a Fekete Követ a szentélyben. „A Kába keleti sarkában található a mekkai Fekete Kő. A Kába-kőnek is nevezett kultikus tárgy több darabra törött, ezeket egy kőgyűrű övezi, és súlyos ezüstpánt tartja össze.” Minden muszlimnak, aki zarándoklatra érkezik Mekkába, hétszer körbe kell járnia a Kába épületét, eközben megérinti és megcsókolja a Kába-követ. „ Forrás: Terebess Ázsia Lexikon A Fekete Kő ezüstfoglalatban.. A geológusok álláspontja szerint a Fekete Kő egy meteoritdarab.

9 Itt olvasható a Korán magyarul
A Korán az iszlám elsődleges forrása és szent irata, az iszlám tantételei szerint Isten Mohamed prófétán keresztül kinyilatkoztatott szava, mely öröktől való. Az iszlám országokban általános, hogy az iskolai tanulmányok részét képezi a Korán betéve történő megtanulása. A Koránmagyarázat az arab irodalom, vallás és tudomány egyik legfontosabb ágazata. Forrás: Wikipedia - Korán

10 Az arab írás Az arabok a 7. század folyamán sajátos írásmódot fejlesztettek ki, mely a mai napig használatos. Mivel az iszlám szent könyve, a Korán is arab írással íródott, a vallás terjedésével az arab írásmód is eljutott más népekhez. Az arab írást művészi szintre emelték az arab kalligráfiák. (‘kallosz’: szép ‘grafia’ írás) (bal felső kép) FELADAT: Milyen irányból írnak az arabok? (bal alsó kép)

11 A világ legjelentősebb kőolaj-termelő országai
Az olajkorszak A világ legjelentősebb kőolaj-termelő országai A területek a kitermelt olaj mennyiségével arányosak. FELADAT: Keresd meg az arab világ kőolajtermelő országait! A tengeri illetve szárazföldi fúrótornyokkal kitermelt olaj jelentős hányada kivitelre kerül, tankhajókkal, csővezetékkel szállítják el.

12 Az olaj kitermelése és szállítása

13 FELADAT: Mely arab országok tagjai az OPEC szervezetének?
OPEC országok Több arab ország a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezetének (OPEC) is tagja.

14 Színesfémkohászat termékei
Olaj, mint energia A tréségben kitermelt olajat nem csak a kőolaj-finomító és vegyipari üzemek hasznosítják, hanem energiát is nyernek belőle. Az olcsó energiával akár sólepárló vagy színesfém-kohászati üzemeket is megéri létesíteni. Sólepárló üzem Színesfémkohászat termékei

15 Luxusberuházások az olajbevételekből
Sípálya Dubai Mesterséges szigetek Felhőkarcolók Golfpálya

16 Irak olajkitermelése és fogyasztása
FELADAT: Mi okozhatta az iraki kőolaj-kitermelés mennyiségének jelentős változásait? Irak olajkitermelése és fogyasztása Millió hordó naponta Termelés Fogyasztás


Letölteni ppt "Digitális tárlatvezetés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések