Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ISZLÁM.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ISZLÁM."— Előadás másolata:

1 AZ ISZLÁM

2

3 Az iszlámról Iszlám = monoteista vallás (5 világvallás)
Allah → a hívők egyetlen istene Mohamed → az isten prófétája Korán → az iszlám szent könyve Kalifa → muzulmán pap (helyettes) Muzulmán = muszlim → iszlám hívő Dzsihad → szent háború (Korán előírása) Mecset, dzsámi, minaret - épületek

4 A HIT ÖT PILLÉRE Az iszlám a vallásgyakorlat öt fő pillérét különbözteti meg. Ezeket hívják „az iszlám oszlopainak” (Arkan-al-Islam) Hitvallás (sáhada) Ima (szaláh) Adakozás (zakát) Böjt (szaum) Zarándoklat (haddzs)

5 Minden muszlim, irányzattól függetlenül hisz az alábbi hat alaptételben:
Hit Istenben, egyedüliségében, és abban, hogy csak ő méltó imádatra (tavhid) Hit a Prófétákban (nabí) és a Küldöttekben (ruszul) Hit az Isten által leküldött könyvekben (kutub) Hit az angyalokban (malaika) Hit a Végső Napban (kimaja) Hit az elrendelésben (kadar)

6 TILOS részegítő italok élvezete, fogyasztása kábítószer élvezete a szerencsejáték a kamatszedés a sertéshús fogyasztása a nem Isten nevében levágott állatok fogyasztása a selyemruha viselete a férfiaknak arany ékszer viselete az emberölés a tolvajlás a bálványimádás (De ez nem jelenti azt, hogy megtiltanák az élőlények művészi ábrázolását!)

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27 „A muszlim embernek nincs semmi előbbrevalósága a nem muszlim felett, csak a hite.”
Mohamed mekkai "búcsúbeszéde"632.

28 RÉSZLETEK A KORÁNBÓL "Csak azt veszíted el,amit megtartasz magadnak.
Amit átadsz,az örökre a tied marad."

29 "1. Allah, a könyörületes és az irgalmas nevében 2
"1. Allah, a könyörületes és az irgalmas nevében 2. Dicsőség Allahnak, a teremtmények Urának, 3. könyörületesnek és az irgalmasnak, 4. aki az Ítélet Napját uralja! 5. Néked szolgálunk és hozzád fordulunk segítségért, 6. Vezess minket az egyenes úton. 7. Azoknak az útján, akik iránt kegyesnek mutatkoztál, s ne azokén, akiket haragvásod sújt sem a tévelygőkén." / 1.szúra, ford. Simon Róbert / "Ha valaki Mohamedet imádja, Mohamed meghalt.  Ám ha Istent imádja, Mohamed él és nem fog meghalni." / Abu Bakr, In.Eliade III. (1996), 67 /


Letölteni ppt "AZ ISZLÁM."

Hasonló előadás


Google Hirdetések