Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ZADAR.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ZADAR."— Előadás másolata:

1 ZADAR

2

3

4 Nem kell hozzá emberi kéz, ezen a hangszeren Adriai-tenger „játszik”.
Zadar, tengeri orgona Tengeri orgona Zadar központi turisztikai látványosságai közül kétségtelenül a legérdekesebb. Nem kell hozzá emberi kéz, ezen a hangszeren Adriai-tenger „játszik”. Tengeri orgona világhírű építészeti alkotás, a hullámok játéka a part felé fújó szeleket préseli a csövekbe, s ez adja a hangot, a parton megtörő hullámok következtében véletlen, de harmonikus hangokat játszik. Ez a zene mindig más és más, inspirációt a csodálatos természet ad hozzá. Csak elbűvölve lehet hallgatni, Az építészeti különlegességet Nikola Basic tervezte, és januárjában "nyílt meg". .

5 A tengeri orgona

6 Tengeri orgona Zadar új kikötője közelében található és lépcsős formában ereszkedik a tenger felé.
A 70 méter hosszú orgona sípjai ezekbe, a tengerbe vezető lépcsőkbe lettek telepítve. Minden lépcsőfok öt sípot tartalmaz, melyek különböző hangmagasságokban szólalnak meg a hullámok hatására. A zenélő tengerpart a helyiek és a turisták körében is közkedvelt. Sokan járnak ide meditálni, sétálni, vagy csak nézni a naplementét, miközben hallgatják a tenger zenéjét.

7

8

9

10

11

12

13

14

15 Az alkotás mintegy 70 méter hosszan tarkítja a város fehér mészkő sétányát. Elkészülte után azonnal a helybéliek és a turisták kedvelt találkozóhelye lett. A víziorgona légyege, hogy a lépcsők alatt mélyedések vannak, ahol bever a tengervíz. Ezt a vizet polietilén csövekbe vezetik, melyek a part felé haladva folyamatosan szűkülnek. Ahogy szűkülnek a csövek felgyorsul a víz áramlása és a víziorgona kürtője hangot ad ki. A lépcsők hét fokozatban tartanak a tengerbe, így hét különböző hosszúságú csőrendszeren halad végig a tengervíz. Ahogy növekszik a távolság, vagyis ahogy egyre kijjebb vannak a lépcsők, úgy a tengervíznek is egyre nagyobb utat kell megtennie, mire a kürtőhöz ér. A hosszabb úton sokkal jobban felgyorsul a víz a csövekben, így magasabb hangon szól a kürtő, mint azokon a helyeken ahol rövid utat tesz meg.A tengeri orgona 35 sípból (csőből) áll. Hét különböző hangszinten, öt mélységben tud „zenélni”..

16 Napelemes fénykör

17 Közvetlenül az orgona mellett egy újabb érdekes installáció, a The Sun Salutation látható, melyet szintén Nikola Basic tervezett. A 22 méter átmérőjű napelemes lemezekből álló kör nappal magába szívja a napsugarak energiáját, majd elektromos árammá alakítja, sötétedés után pedig a beépített LED fények színes kavalkádját sugározza ki magából. A fényjáték a „tengeri orgona” zenéjével összhangban formálja a fénymintákat. .

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31 A zadari tengerparton a legcsodálatosabb a naplemente - a híres Alfred Hitchock szerint....

32

33 Vége


Letölteni ppt "ZADAR."

Hasonló előadás


Google Hirdetések