Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ AJANTA BARLANGOK INDIA."— Előadás másolata:

1 AZ AJANTA BARLANGOK INDIA

2 Alig több mint kétórányira Aurangabad ősi városától láthatóak a híres Ajanta barlangok, 32 olyan barlang, melyeket nem a természet, hanem emberi kéz hozott létre sok-sok évig tartó munkával. Pusztán vésőt és kalapácsot használva munkás kezek ezrei vájták ki a hegyek szikláiból e barlangokat. A mesteremberek szobrokat faragva a vulkánikus képződményű bazalt sziklákba, apró lépésenként haladva finoman cizellált véseteket készítettek, és, a szükséges helyeken oszlopokat kifaragva, a sziklák belsejében termeket hoztak létre. A falakat, mennyezetet csodálatos díszítéssel látták el, és gipszvakolaton élénkszínű festményeket készítettek.

3 A helyszín

4 A festmények zöme több mint 1500 éves
A festmények zöme több mint 1500 éves. Ezek az ismeretlen művészek festményeik létrehozásakor, már tíz évszázaddal Michel Angelo, Leonardo da Vinci, és az európai reneszánsz előtt, ismerték a perspektivikus ábrázolást, a mélység érzékeltetését, a valósághű alkotást. A festményeken az arcok olyan kifejezők, olyan érzelmeket hordoznak, hogy azokat még évszázadok múltán, napjainkban is megcsodálhatjuk..

5

6 A legrégebbi barlang az időszámításunk előtti II. évszázadban készült
A legrégebbi barlang az időszámításunk előtti II. évszázadban készült. Néhány barlangot kolostorként használtak. Ezekben hatalmas termek vannak, bennük apró szobákat alakítottak ki, melyek a fő helyiségből nyíltak. Ezekben a cellákban éltek a szerzetesek. E cellák némelyikében az ágyakat is a sziklából vésték ki, még a ˝párnák˝ is, melyeken a szerzetesek nyugovóra helyezték fejüket, ilyen módon készültek .

7

8 A többi barlang, amiket templomként használtak, nagyon hasonlít a keresztény katedrálisokhoz. Hasonló a mennyezet kialakítása, a fagerendák használata, melyek díszített sziklapilléreken nyugvó bordázatban keresztezik egymást, és hasonló a központi hajó kialakítása is (melyben a keresztény egyház oltára helyén hatalmas Buddha szobor található). Nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a templomokat több évszázaddal a keresztény katedrálisok építése előtt vájták ki a sziklákból. Ez felveti a gondolatot, hogy talán ezek a barlangok adták az inspirációt a középkor nagy katedrálisainak létrehozásához, ellentétben a vélekedéssel, hogy az említett katedrálisok létrehozásának ihletői az ókori Görögország, illetve Róma klasszikus templomai voltak. .

9

10 Fantasztikus elgondolni, hogy a kiváló mesterek, e csodák létrehozói, csupán egyszerű szerszámaikra hagyatkozhattak. Így vált örökségünkké valami univerzális, varázslatos, valami, amit még napjainkban is figyelembe vehetünk. Az évszázadok e barlangok falain csupán apró vízcseppeknek tűnnek.

11 Tájékoztató tábla a barlangok bejáratánál

12 Ajanta barlangjai

13 Az egyik bejárat a barlangokhoz

14

15 32 barlangot vájtak a sziklába

16 Az egyik bejárat

17 Két elefánt díszíti az egyik kaput

18 A Vaghora folyó

19 Néhány barlangot kolostorként használnak

20 Az egyik barlang belülről

21

22 Egy nagy fekvő Buddha szobor

23

24

25

26 Egy hindu család csodálja ősei alkotását

27 Egy jól konzervált falrészlet

28

29

30

31

32

33 Freskók a falakon

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44 Kapuőr szolgálatban a bejáratnál

45 VÉGE


Letölteni ppt "AZ AJANTA BARLANGOK INDIA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések