Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Akropolisz 5/B.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Akropolisz 5/B."— Előadás másolata:

1 Az Akropolisz 5/B

2 1. Története Az Akropolisz egy meredek tetején lapos sziklatömbön épült fel, körülbelül 150 méter tengerszint feletti magasságban Építése perzsákon vett diadalt követően, a Kr.e. 5. században vette kezdetét A költségeket a déloszi szövetségtől, katonai együttműködés ürügyén szedett hűbéradókból állták Periklész életében csak a Parthenón és a Propülaia készült el A művészi kivitelezés irányítója Pheidiasz

3 2. Részei Parthenón: Pallasz Athéné temploma
Erekteion: A fellegvár kultusztemploma A városvédő Athénének és Poszeidónnak szentelt templom Északi oldalán a kariatidák csarnoka (kariatida: oszlopként szolgáló nőszobor) Hat volt, abból egyet egy lord angliai kastélyába vitetett Jelenleg a helyszínen másolatok láthatók, az eredetiek az Akropolisz-múzeumben Propülaia: Hatalmas bejárati épület, részben készült el A hegy aljában: Dionüszosz színház

4 3. A Parthenón A szűz Pallasz Athéné temploma
Periklész megbízásából építették Kr.e. 440 körül Az istennő Pheidiasz által készített 11 m magas, márványszobra állt benne A szoboralak ruhája arany és elefántcsont borítású volt dór és jón elemeket vegyítő templom A körbefutó fríz a Panathénaia-ünnep felvonulását ábrázolja A keleti oromcsoport Athéné születését, a nyugati pedig Athéné és Poszeidón harcát ábrázolja Attika uralmáért.

5 4. Jelenlegi állapota Az Akropolisz a 17. század végéig viszonylag épségben maradt fenn a 4. századtól keresztény templommá szentelték a Parthenónt, később a törökök mecsetként használták 1687-ben a Velencei Köztársaság próbálta elfoglalni Athént; egy bombájuk eltaláltaa Parthenónt, amit a törökök lőporraktárnak használtak A nagy ásatásokra a török uralom alóli felszabadulás után, 1870 körül került sor de az épületek restaurálása, vizsgálata máig sem fejeződött be. A Parthenón az Akropolisz más épületeivel együtt a Világörökség része.

6 Melyik várisvezető döntött az építkezésről
Melyik várisvezető döntött az építkezésről? Mi valósult meg életében a tervekből? Ki volt a terv művészeti megvalósítója?

7 Parthenón Erektheion Propülaia
Mikor épült fel a fellegvár? Miből finanszírozták? Propülaia

8 Hogy nevezik a bejáratul szolgáló épületet?

9 Mi az épület neve és funkciója? Hogy nevezik a nőalakokat?

10 Mi állt a templom belsejében? Honnét ered a neve?

11 Mit tudunk a hajdani szobor méretéről, anyagáról?

12 Milyen épület áll a hegy aljában?

13 Mikor, miért vált rommá az épületegyüttes?


Letölteni ppt "Az Akropolisz 5/B."

Hasonló előadás


Google Hirdetések