Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Ha még Athént nem láttad, tuskó vagy csupán; ha láttad és nem tetszett meg neked – szamár, s öszvér, ha tetszett és mégis tovább szaladsz.”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Ha még Athént nem láttad, tuskó vagy csupán; ha láttad és nem tetszett meg neked – szamár, s öszvér, ha tetszett és mégis tovább szaladsz.”"— Előadás másolata:

1 „Ha még Athént nem láttad, tuskó vagy csupán; ha láttad és nem tetszett meg neked – szamár, s öszvér, ha tetszett és mégis tovább szaladsz.”

2 A görög oszloprendek: dór, ión, korinthoszi

3 Az olümpiai Zeusz templom belső tere, rekonstrukciós rajz

4 Olümpia, Zeusz-templom tümpanonjai
Oinomaos és Pelops kocsiversenye A kentaurok és lapithák harca

5 Athén, Akropolisz, Periklész-kor
A Parthenón (‘a Szűz helye’), az Athéné kultusz központja 8 / 17 oszlopos peripterosz alaprajz: 31m x 70 m téglalap

6

7 Athén, Parthenón, Kr.e az oszlopok alsó átmérője: kb. 1,905 m (modul: 1 m; oszlopmagasság 11 modul) építészek: Iktinosz, Kallikratész; szobrászati munkák: Pheidiász

8 Erekhtheion Kariatidák

9 Athén, Parthenón, szobrászati díszítés
Poszeidón, Apollón és Artemisz a Parthenón nagy frízén

10 A periklészi „aranykor” szobrászata – Mürón

11 A periklészi „aranykor” szobrászata – Pheidiász

12 Kerámia

13 Dionüszosz színháza

14

15 Görög dráma Aiszkhülosz Szophoklész Euripidész Antigoné Perzsák
Trójai nők

16 Görög dráma szerkezete
expozíció: A szereplők, a helyszín, az időpont bemutatása; az alapvető konfliktus érzékeltetése. bonyodalom: Teljes egészében feltárul a szereplők közötti konfliktusrendszer, a szereplők egymáshoz való viszonya, a képviselt eszmék és elvek mibenléte.  tetőpont: A konfliktus legteljesebb mértékben kibontakozik. krízis vagy válság: Végérvényessé válik, hogy a tragikus összeütközés elkerülhetetlen; a szereplők ragaszkodnak az általuk képviselt erkölcsi, világnézeti stb. elvekhez. retardáció vagy késleltetés: Váratlan lehetőség nyílik a konfliktus megoldására. katasztrófa vagy megoldás: A konfliktus negatív irányba való eldöntése.

17 Hérodotosz világképe

18 Filozófia Szókratész Platón Arisztotelész

19 Orvostudomány „Esküszöm Apollónra, az orvosra és Aszklépioszra és Hügieiára és Panakeiára és az összes istenekre és istennőkre – tanúkul híva fel őket – hogy meg fogom tartani képességem és szándékom szerint a következő esküt és írott kötelezvényt. […] Diaetetikus rendeléseimet képességem és szándékom szerint a betegek hasznára fogom elvégezni, nem pedig ártalmára és kárára. És halált okozó szert nem fogok senkinek sem kiszolgáltatni, még kérésére sem, sőt ilyenféle tanácsot sem fogok adni, és hasonlóképp nem fogok adni nőnek sem magzatelhajtószert. […] És ahány házba csak belépek, a betegek hasznára fogok belépni, távol tartva magamat minden egyéb szándékos és kárt okozó jogtalanságtól, főleg pedig a nemi visszaélésektől, úgy női, mint férfi testtel, mind a szabadokkal, mind pedig a rabszolgákkal szemben. És ha olyat látok vagy hallok orvosi kezelés közben vagy akár a therapia körén kívül az emberek életéről, amit nem szabad kifecsegni, azt el fogom hallgatni, abban a véleményben, hogy az efféle dolgokat szent titkok módjára kell megőrizni. Ha ezt az eskümet megtartom és nem szegem meg: örvendhessek életem fogytáig tudományomnak, s az életnek, de ha esküszegő leszek történjék ennek ellenkezője.”


Letölteni ppt "„Ha még Athént nem láttad, tuskó vagy csupán; ha láttad és nem tetszett meg neked – szamár, s öszvér, ha tetszett és mégis tovább szaladsz.”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések