Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aggteleki Cseppkőbarlang

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aggteleki Cseppkőbarlang"— Előadás másolata:

1 Aggteleki Cseppkőbarlang
Készítette: Kőszegi Zoltán 9.d

2 Aggteleki cseppkőbarlang története
Az Észaj-borsodi-hegyvidék északi fele az Aggteleki-karszt. A hegység mélyén több barlangrendszer található, melyek közül a legnagyobb az Aggteleki-cseppkőbarlang. Természetes bejárata van. 7 ezer évvel ezelőtt már emberek lakták, később temetkezési hely. Aggteleki-cseppkőbarlang más néven Baradla

3 Aggteleki cseppkőbarlang története
A barlangról a legrégebbi írásos lelet 1742-ből származik. Vass Imre 1825-ben eddigi legrészletesebb térképet készítette el kutatása alapján. Feltérképezett szakasz 25km hosszú, melyből 7 km a Szlovák Köztársaság területén Domnica néven ismert.

4

5 Aggteleki-cseppkőbarlang formakincse
Járatait folyók tágították Barlangi vizek évezredek alatt óriási termeket hoztak létre A folyóvizek lassú párolgása után a bennük oldott mészkövet lerakták így keletkeztek a cseppkövek.

6

7 Aggteleki Nemzeti Park (ANP)
1985-ben alapították, Magyarország negyedik nemzeti parkja. Első olyan nemzeti park az országban ami geológiai értéket képvisel. Cseppkövek és a cseppkőbarlangok védelmére alakult, de sok állat és növényfaj is előfordul a park területén.

8 Aggteleki Nemzeti Park (ANP)
A nemzeti park a Sajó és a Hernád folyó között, hektár területen helyezkedik el az Aggteleki-karszton, a Gömör–Tornai-karszt magyarországi részén. 

9 Források http://www.anp.hu/hu/mainpage/site

10 Köszönöm a figyelmet! 


Letölteni ppt "Aggteleki Cseppkőbarlang"

Hasonló előadás


Google Hirdetések