Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Radioaktív anyagok szállítása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Radioaktív anyagok szállítása"— Előadás másolata:

1 Radioaktív anyagok szállítása

2 A radioaktivitás felfedezése
Henri Becquerel francia fizikus fedezte fel a radioaktivitást. A radioaktivitás elnevezés Marie Curie-től származik. Marie Curie férjével, Pierre Curievel két radioaktív elemet találtak: polónium, rádium 1903-ban Becquerel a Curie házaspárral fizikai Nobel-díjat kapott. 1911-ben a Curie házaspár a polónium és a rádium felfedezéséért kémiai Nobel-díjat kaptak.

3 A radioaktivitás fogalma
Radioaktív: Az atommag bármely külső hatás nélkül képes átalakulni egy másik atommaggá. Radioaktív bomlás: Az előző folyamat közben valamilyen radioaktív sugárzás kibocsátása. A radioaktív sugárzás fajtái: α – sugárzás: Bomlásnál pozitív részecskék válnak ki az atommagból. Áthatoló képessége kicsi, levegőben néhány cm. β – sugárzás: Bomlásnál negatív részecskék válnak ki az atommagból. Áthatoló képessége levegőben néhány méter. γ – sugárzás: Nagyon rövid hullámhosszú elektromágneses hullám, melynek áthatoló képessége levegőben néhány száz méter.

4 A radioaktív sugárzás tulajdonságai
A fényképezőlemezt és a filmet megfeketíti, tehát kémiai hatása van. Láthatatlan, de néhány anyag a sugárzás következtében látható fényt bocsát ki. Erős ionizáló hatású. Elektromos illetve mágneses mezőben három összetevőre bomlik. Áthatolóképessége nagy. Károsítja az élő sejteket. A sugárzás erőssége csak a radioaktív elem mennyiségétől függ.

5 Radioaktív anyagok csomagolása I.
A radioaktív anyagokat veszélyességüktől függően négyféle módon csomagolják a szállításhoz: Engedményes csomagolás: Így csak különösen kis aktivitású anyagokat szállítanak.(füstérzékelő) Ipari csomagolás: Ebben az esetben 200 literes fém- hordókban tárolnak és szállítanak kis aktivitású radioaktív hulladékokat, ami főleg radioaktív anyaggal szennyezett különféle munkaeszközöket, felszereléseket tartalmaz.

6 Radioaktív anyagok csomagolása II.
A típusú csomagolás: Ez már egy többrétegű doboz. Tartalmaz egy belső tartályt, ami üvegből, műanyagból vagy gumiból készül.Ebben már nagyobb aktivitáskon- centrációjú anyagok is szállíthatóak. B típusú csomagolás: Ezekben a legszigorúbb szabályok szerint tervezett, gyártott és tesztelt tartályokban szállítanak többek között kiégett fűtőelemeket vagy nagy aktivitású radioaktív hulladékokat.

7 A csomagolások tesztelése
Minden csomagolóeszközt fajtától függően különböző biztonsági teszteknek vetik alá szállításuk előtt: Kivétel: Engedményes csomagolás Ipari csomagolás: Rezgésteszt Szabadesés-teszt A típusú csomagolás: Vízállóság Ütéspróba Nyomásállóság B típusú csomagolás: Tűzállóság Átlyukasztás-próba

8 Radioaktív hulladékok szállítása
Magyarországon csak kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékot szállítanak. Nagyaktivitású hulladékot csak a Paksi Atomerőmű Rt. termel elhasznált fűtő- elemeik révén. Hazánkban nem szállítanak nagy- aktivitású radioaktív hulladékot. Magyarország mindössze két hulladéktárolóval rendelkezik, melyek Püspökszilágyon és Kisnémediben találhatóak. A szállítás minden esetben közúton történik, a kisaktivitású hulladékot a korábbi dián már ismertetett 200 literes fémhordókba csomagolva, a sugárforrásokat Torpedó típusú lezárt, rozsdamentes és tűzálló acéltartályokban szállítják.

9 Radioaktív hulladékok tárolása I.
Mára rengeteg koncepciót dolgoztak ki a rövid és hosszú élettartamú radioaktív hulladékok biztonságos elhelyezésére. A radioaktívhulladék-tárolók két fő csoportja: Felszín közeli tároló (1. kép) Felszín alatti tároló (2. kép) 1. Kondicionált hulladék 2. Acélhordók 3. Betonszerkezet 4. Át nem eresztő rétegek 1. kép

10 Radioaktív hulladékok tárolása II.
Felszín alatti tároló: Üvegesített hulladék Acéltartályok Kiszolgáló járatok Geológiai formáció 2. kép

11 Készítette: Andorkó Bettina
Köszönöm a figyelmet! Készítette: Andorkó Bettina


Letölteni ppt "Radioaktív anyagok szállítása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések