Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Be. alapelvei Be. I. fejezet 1-10 §.
Advertisements

A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
Az új Btk. egyes általános részi rendelkezései: a büntetési rendszer, kiemelten az új büntetések és intézkedések; a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
A rablás nyomozása.
Stádiumok
Alkoholizmus.
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
Kihallgatási taktika I.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Igazságügyi pszichológia
Klinikai pszichiátriai vizsgálat
Miért fogyasztunk alkoholt?
Büntetőeljárás-jog.
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
„közbenső eljárás, vagy a Be. ügyészi szakasza X. Fejezet §
A szabálysértés és büntetése
A SZAKÉRTŐ és az ő szakvéleménye.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Jogi személyek és büntetőjog
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Változások a szabálysértési jogban
Készítette:Bertáné Dr. Szabó Mária
Jogsértések következményei
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
SZABÁLYSÉRTÉS DR SZALAI ERZSÉBET 2014.IV..
A közvetítői eljárás pártfogó felügyelői tapasztalatai
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
Az orvos szabálysértési felelőssége
1 AZ ÜGYVÉD-SZAKORVOS TÁRGYALÓTERMI 15 ÉVES TAPASZTALATAI MOTESZ INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUM AZ ORVOSI FELELŐSSÉGRŐL I. DR. MARTINI JENŐ MÁRCIUS 9.
Vezetői konfliktuskezelés (fegyelmi ügyek)
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
dr. Németh Rita iü. pszichológus szakértő
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
A kriminálpszichológia
Intézkedések V. 1..
Kábítószer a magyar jogban
Mediátorképzés Büntető mediáció.
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
DR.BARACZKA KRISZTINA IÜ IDEG-ELMEORVOS SZAKÉRTŐ SE ÁOK IBOI
A Be. alapelvei Tóth Mihály Be. I. fejezet 1-10 §
1 Teljesítésigazolási Szakértői Szerv MIRŐL IS BESZÉLÜNK MOST ITT? teljesítésigazolásról Szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítéséről s annak elismeréséről,
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Bűncselekményekkel kapcsolatos alapismeretek
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
A büntető eljárás alanyai
A kényszerintézkedések
Büntetőeljárás
Az ügyész változó szerepe az új büntetőeljárásban
Előadás másolata:

Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában Kristóf Andrea

2005. évi XLVII. törvény az igazságügyi szakértői tevékenységről Az igazságügyi szakértő feladata, hogy a bíróság, a közjegyző, az ügyészség, a rendőrség és a jogszabályban meghatározott más hatóság kirendelése, vagy megbízás alapján, a tudomány és a műszaki fejlődés eredményeinek felhasználásával készített szakvéleménnyel segítse a tényállás megállapítását, a szakkérdés eldöntését.

A büntethetőséget kizáró vagy korlátozó ok: a kóros elmeállapot 17§: (1): Nem büntethető, aki a büntetendő cselekményt az elmeműködés olyan kóros állapotában követi el, amely képtelenné teszi cselekménye következményeinek a felismerésére, vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen. (2) A büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elmeműködés kóros állapota az elkövetőt korlátozza a bűncselekmény következményeinek a felismerésében, vagy abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen. 18. §  A 17. § nem alkalmazható arra, aki a bűncselekményt önhibájából eredő ittas vagy bódult állapotban követi el.

Kóros elmeállapot-beszámítási képesség Nevezett képes-e: 1. a terhére rótt cselekmény idején -cselekménye veszélyességének felismerésére -a felismerésnek megfelelő magatartás tanúsítására 2. a jelen vizsgálat idején: -a megfelelő felismerésre

Beszámítási képesség az embernek azon testi-lelki állapota, amelynél fogva képes cselekményét megfelelő társadalmi-erkölcsi értékelésben részesíteni (felismerési képesség) és ezen értékelésnek megfelelően cselekedni (akarati képesség).

Hatályos Btk Nem nevesíti a kóros elmeállapotot megalapozó rendellenességeket (gyengeelméjűség, szellemi hanyatlás, tudatzavar, elmebetegség, személyiségzavar) a cselekmény tényállásszerű és társadalomra veszélyes, azonban a kóros elmeállapotú személy bűnössége hiányzik A korlátozottan beszámítható elkövető beszámítható és a bűnösen elkövetett büntetendő cselekménye bűncselekmény, de enyhíthető a büntetése

Igazságügyi elmeszakértői kérdés Ki követte el a bűncselekményt? Az egyén, vagy a betegsége? Pszichiátriai betegség, vagy zavar esetén van-e ok- okozati összefüggés?

Hogyan vizsgál az igazságügyi elmeszakértő? Iratok -kellő kritikával: tanúvallomások! -különös figyelemmel motiváció! Orvosi dokumentációk Személyes vizsgálat: -teljes, részletes pszichiátriai vizsgálat -testi vizsgálat -sz.e. pszichológus bevonásával

Lelki állapot összetevői Általános megjelenés Magatartás Pszichomotilitás, mimika Kognitív funkciók (tudatállapot, tájékozottság, figyelem, észrevevés, felfogás, emlékezés, általános ismeretek, intelligencia) Gondolkodás Érzelmi és hangulati élet Betegségérzet, betegségbelátás

Pszichiátriai betegség/zavar Tünetek, melyek kriminalisztikai események elszenvedőivé, vagy elkövetőivé tehetik Sértett: gyengeelméjűség, szellemi hanyatlás, személyiségzavar (pl. dependens), szenvedélybetegségek Elkövető: személyiségzavar (pl. disszociális/antiszociális), tébolyállapotú (pszichotikus-nem schizophren!), tudatzavar

INTÉZKEDÉS: kényszergyógykezelés 78. § (1) Személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetőjének kényszergyógykezelését kell elrendelni: ha elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető, és tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, feltéve, hogy büntethetősége esetén egyévi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni. (2) A kényszergyógykezelést meg kell szüntetni, ha szükségessége már nem áll fenn.

Nincs pszichiátriai betegség/zavar-nem állapítható meg korlátozottság Van pszichiátriai betegség/zavar- nem állapítható meg korlátozottság (szenvedélybetegség!) Van pszichiátriai betegség/zavar-megállapítható korlátozottság (betegség tünetei és cselekmény között ok-okozati összefüggés van!) Van pszichiátriai betegség-kizárt a beszámíthatóság (tébolyállapotok)

Kompetencia Szavahihetőség Megtörtént-e és hogyan a cselekmény Ittasság, vagy kábultság foka toxikológiai vélemény nélkül Kompetencia

„Igazolható-e igazságügyi elmeszakértői szempontból, hogy a baleset úgy következett be,hogy az illetőre ráomlott a föld?”

„Igazolható-e szakértői szempontból, hogy a gyanúsított a kihallgatása során elhallgatott valamit és ha igen, akkor mit?”

Köszönöm a figyelmet! KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!