Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége"— Előadás másolata:

1 Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
Gyakorlati javaslatok a szakértői vizsgálat elvégzéséhez Dr. Kristóf Andrea DEOEC Igazságügyi Orvostani Intézet

2 16. § Nem büntethető, aki a büntetendő cselekmény elkövetésekor:
a tizennegyedik életévét nem töltötte be, kivéve az emberölés [160. § (1)-(2) bekezdés], az erős felindulásban elkövetett emberölés (161. §), a testi sértés [164. § (8) bekezdés], a rablás [365. § (1)-(4) bekezdés] és a kifosztás [366. § (2)-(3) bekezdés] elkövetőjét, ha a bűncselekmény elkövetésekor a tizenkettedik életévét betöltötte, és az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással.

3 Tisztázandó kérdések Kompetenciahatárok
Büntetőjogi belátási képesség belátási képesség

4 Kompetenciahatárok igazságügyi pszichiáter: felnőtt pszichiátria szakvizsgával rendelkezik igazságügyi gyermekpszichiáter: extrém kevés igazságügyi pszichológus: nem nyilatkozik belátási képességről!

5 Büntetőjogi belátási képesség polgári jogi belátási képesség
Eddig a büntethetőség alapvetően a beszámítási képesség teljes, vagy részleges hiányára épült. Jelen törvény új fogalmat vezet be: a büntetőjogi belátási képesség fogalmát. Korábban a belátási képességet a polgári jogban alkalmaztuk, ezért nagyon fontos lesz megkülönböztetni a két fogalmat egymástól, hiszen nem szabad elfeledkezni arról, hogy a polgári jog szerint a 14 éven aluliak továbbra is cselekvőképtelenek polgári jogi szempontból!

6 GYAKORLATI JAVASLATOK

7 A szakértő kirendelése
nyomozati szakban a cselekményt követő legrövidebb időn belül lehetőség szerint soron kívüli kirendeléssel minden gyermekkorú elkövető esetében kivétel nélkül történjen meg a szakértő kirendelése

8 Ki végezheti? Javaslatunk szerint:
igazságügyi szakértői véleményt csak és kizárólag szakértői intézet adjon (egyetemek igazságügyi orvostani intézetei, valamint ISZKI szakértői intézetei) a gyermekkorúak büntethetőségének megállapításánál két szakértő járjon el

9 A kirendelő hatóság által feltett kérdés ajánlott szövege
Gyermekkorú N.N. szenvedett-e a terhére rótt cselekmény elkövetésekor olyan pszichiátriai betegségben, vagy pszichés zavarban, mely a cselekmény elkövetése szempontjából a beszámítási képességét korlátozó, vagy kizáró tényezőként értékelhető? A terhére rótt cselekmény idején, rendelkezett-e a cselekménye veszélyességének felismeréséhez szükséges büntetőjogi belátási képességgel?

10 Szakértők, szakkonzulens együtt
Minden esetben, (akár külön felhatalmazás nélkül is): igazságügyi pszichológus szakértőt és amennyiben nem igazságügyi gyermekpszichiáter szakértő került kirendelésre, szakkonzulensként gyermekpszichiátert kell bevonni az eljárásba!

11 Kompetenciahatárok betartása
Gyermekpszichiáter: a gyermekkorú terhelt esetleges pszichés betegségéről, vagy zavaráról Igazságügyi pszichológus szakértő: személyiségfejlődésről Igazságügyi gyermekpszichiáter szakértő, vagy igazságügyi pszichiáter szakértő: igazságügyi szakkérdésben, mint büntetőjogi belátási képesség, illetve beszámítási képesség, saját személyes vizsgálata, valamint a szakkonzulensi és igazságügyi pszichológus szakértői vélemény megállapításait figyelembe véve

12


Letölteni ppt "Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége"

Hasonló előadás


Google Hirdetések