Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szükséglet, mint energiai, az energiai, mint szükséglet..
Advertisements

FENNTARTHATÓ FÖLD és a felé tett lépések dr. Hetesi Zsolt
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez
AZ EMBERI LÉT RENDSZERE KUTATÁSI PROGRAM-VÁLTOZAT Készítette: Seres György 2005.
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
Miért érdemes sok kultúrában kutatni a Williams szindrómát?
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
KÉK GAZDASÁG Gunter Pauli 2010 Római Klub Jelentése a 4, 18, 19, 23, 24, 25 képek forrása: PTE KTK.
Javaslat az erőforrások és a szabályozó eszközök összehangolására vidéken között Katonáné Kovács Judit, PhD egyetemi adjunktus DE AGTC GVK.
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
A társadalmi változások elmélete
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Természeti erőforrások védelme
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
MOTIVÁCIÓ.
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Bevezetés a Társadalomföldrajzba Népesség – népesedés Települések világa – urbanizáció Gazdaság Globalizáció Fenntartható fejlődés Fenntartható területfejlesztés.
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Tehetséggondozás a pszichológiában TÁMOP / Járai Róbert, PhD PTE BTK Pszichológiai Intézet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Dr. Brezovits László tudományos igazgató KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET ALAPÍTVÁNY KITÖRÉSI PONTOK A HATHATÓS VÁLTOZÁSOK FELÉ ELŐADÁS 2011.november 23. Magyar.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
UNIVERSUM UNIVERSITAS Egység és változatosság. Egy egységes egészet alkotó, szabályosan egymásra ható, vagy egymástól függő dolgok csoportja. Az Általános.

Biotikus környezeti tényezők
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Környezetjogi alapelvek
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
A gazdasági válság és a klímapolitika különös házassága Kerekes Sándor.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
A fenntarthatatlan világ
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Új technológiák elterjedésének modellezése
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Környezetvédelem.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Globalizáció és környezeti problémák
Környezetvédelem.
Hibák és tévedések a forrásteremtésben A szűkösség anatómiája A Magyar Kórházszövetség XVII. Kongresszusa Debrecen Dr. Szepesi András.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Smart Farming dr. Szieberth Dénes Kőszárhegy Kazinczy Ferenc utca 12. mobil telefon: 36 (06)
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Új irányzatok a fenntarthatósági indikátorok területén Imreh-Tóth Mónika Ph.D hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és.
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
Fenntartható fejlődés
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Életközösségek a Földön
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
Előadás másolata:

Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék

„...a fejlődés fogalma nem tisztázott... szükség van holisztikus fejlődéselméletre... interdiszciplináris kutatóprogramok és különböző típusú demonstrációs modellek felállítására, a módszertan tanulmányozására és az irányelvek megfogalmazására (Agenda 21, 1992)

FEJLŐDÉS: EVOLÚCIÓ (kiteljesedés, kibontakozás)

Teljesebb, összetettebb rendű, magasabb minőségi állapot felé irányuló változás, általában bonyolultabb struktúrájú, változatosabb és differenciáltabb, komplex tulajdonságú rendszerek jönnek létre.

A GLOBÁLIS PROBLÉMÁK ÖSSZEFÜGGÉSEI Szerk: Hajnal K

Az emberiség az Univerzum és a földi élet evolúciójának a része és aktív résztvevője. ezért fejlődésének kereteit a létfenntartó bioszféra fejlődési iránya és törvényei jelölik ki. koevolúció

„Az evolúció egy önmagába visszacsatolt nagyrendszer, aminek a hajtóereje tulajdonképpen önmagában rejlik. Ez a hajtóerő az egyes evolúciós rendszerek olyan belső késztetése, kényszere, hogy egyre tökéletesebben illeszkedjenek a nagyrendszer egészéhez, az evolúció egész folyamatához”. CSÁNYI V

A bioszféra alrendszereként az emberiség úgy képes biztonságosan fejlődni, ha annak fejlődési irányához és szerveződési és működési modellljéhez igazodva fejlődik, tehát kompatibilis, harmonikus módon illeszkedik a bioszférához.

Lynn MARGULIS Protoctisták Baktériumok Állatok Gombák Növények Szerk: Jekl Monika Ami hulladék, vagy méreg az egyik birodalom tagjának, az semleges, ill. tápanyag vagy étel lehet egy másik birodalomhoz tartozó egyednek

Lynn MARGULIS Protoctisták Baktériumok Állatok Gombák Növények Szerk: Jekl Monika Amikor az öt birodalom fajai együttműködnek, együtt élnek, és interaktálnak egymással, lehetőség nyílik arra, hogy minden anyagot integráljanak és elkülönítsenek, környezeti nyomáson és hőmérsékleten

Lynn MARGULIS Protoctisták Baktériumok Állatok Gombák Növények Minél lokálisabb és diverzebb egy rendszer, annál hatékonyabb, rugalmasabb és ellenállóbb Szerk: Jekl Monika

A fenntartható fejlődés megvalósításának feltétele egy olyan szabályozó és ellenőrző tevékenység, amelynek célja a bolygó természeti erőforrásai és az emberi rendszerek igényei közötti dinamikus egyensúly, tartós harmónia biztosítás

“A gazdaság helyét a társadalomban nem a társadalomnak és a kormánynak, hanem magának a Természetnek az ereje jelölte ki”. (Polányi K.)

“A gazdagság a természet törvénye szerint szabályozott szegénység.” ezt gyakran mondja Epikurosz más-más módon, de sohasem hallhatjuk túl sokat, amit sohasem tanulhatunk meg eléggé. (Seneca)

“Minél több lesz a gondolkodás az elképzelésben, annál több tűnik el a dolgok természetességéből, egyediségéből és közvetlenségéből: a benyomuló gondolat elszegényíti a végtelenül sokalakú természet gazdagságát, tavaszai elhalnak, színjátékai elhalványulnak” (Hegel)