Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MOTIVÁCIÓ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MOTIVÁCIÓ."— Előadás másolata:

1 MOTIVÁCIÓ

2 A MOTIVÁCIÓ ALAPFOGALMAI;
SZÜKSÉGLET (hiányállapot) DRIVE (pszichés hajtóerő) HOMEOSZTÁZIS ÉRZELEM VÁGY, KÍVÁNSÁG (tapasztalat alapján)

3 HOMEOSZTÁZIS; BERNARD (1859) sókoncentráció állandósága CANNON (1932) homeosztázisnak nevezi egyre tágabb körben értelmezhető.

4 Elsődleges hajtóerők azok, amelyeknek az egészség, ill
Elsődleges hajtóerők azok, amelyeknek az egészség, ill. súlyosabb esetben az élet fennmaradása szempontjából feltétlenül érvényesülni kell: éhség, szomjúság, salakanyag ürítés, pihenés (alvás), szexualitás(?), utódápolás, általános aktivitás.

5 Az általános aktivitás drive értelmezése:
Két alapvető fajtája van: motilitás (mozgás, mint létezési mód) intellektuális (a kíváncsiság, mint létezési mód) Izolációs kísérletek.

6 Homeosztatikus értelmezés:
Az arousal optimumának a szükséglete! drive redukciós hipotézis drive indukciós hipotézis Kétféle kíváncsiság; specifikus diverzív

7 A motívumtanulás formái:
Az elsődleges módosulásai révén. Szerveződés hierarchizálódás révén, akár jellegváltozás is lehet. Szociális közvetítés révén. (főleg az érzelmek)

8 Önmegvalósítás. Státusz, presztizs Szeretet Biztonság Létfenntartás Maslow, A szükségletek hierarchiája.

9 Kétféle cselekvés, kétféle motiváció:
Eszközjellegű, instrumentális, külső cél érdekében – extrinsic jellegű Céljellegű,, önmagáért a cselekvés sikeréért, önjutalmazó –intrinsic jellegű.

10 White (1959): „Azt a késztetést, amely az egyénből fakad és a külső környezet megváltoztatására irányul, tekintsük önálló motívumnak és nevezzük „kompetencia késztetésnek!” Kiváltó helyzete a feladathelyzet. „ Nem azért ugrunk, hogy akadályokat küzdjünk le, hanem azért állítunk akadályokat, hogy ugorhassunk!”

11 A kompetencia késztetésből fakadó (intrisic), de külső szociális értékelést is bevonó cselekvés mögött az összetettebb teljesítménykésztetést értelmezzük. Alapvető feltétel az „ego-involvált” helyzet. A siker, a kudarc jellegzetességei. Ügyességi helyzet, véletlen helyzet. Sikerorientáció, kudarckerülés. Igényszint és teljesítménymotiváció a szemináriumon! Ha kérik…..

12 Az optimális élmény; a flow
A tökéletes, optimális vagy áramlat (flow) élmény Csíkszentmihályi (1997) “flow” elmélete szerint, személyiségünk kiteljesedésének és képességeink fejlesztésének egyik központi mozgatója. A modell szerint az optimális élmény az aktuálisan zajló cselekvésbe való teljes bevonódás vagy az abban való feloldódás. Flow-élményt tehát akkor élünk át, amikor szárnyal a lelkünk.

13 Áramlat/flow Feladatok KÉPESSÉG
Az élmény minősége a feladatok és a képesség függvényében. Áramlat/flow magas Arousal Szorongás Feladatok Aggódás Kontroll Apátia Relaxáció Unalom alacsony alacsony KÉPESSÉG magas

14 Szorongás Követelmény Optimális zóna Unalom Kompetencia

15 Flow-ban nem az okoz optimális élményt amit csinálunk, hanem az ahogy csináljuk, a flow az út pozitív élménye nem a célba érés mámora. Flow-ban nem fogyasztunk, nincs érzékiség, a flow-ban pszichológiai tőkét termelünk, pszichológiai erőforrásokat raktározunk a jövőre A flow mámora a pszichológiai növekedés pillanatainak megélése

16 A figyelem a flow centrális eleme
Flow-élmény a fejlődés mozgatója Csikszentmihályi (1975/2000) szerint a flow-képes személyiség hajlamos élvezni az életet vagy "általánosságban sokkal inkább önmagukért végzi a dolgokat, nem pedig valamilyen későbbi, külső cél elérésének reményében" A flow-képesség hatása az önértékelésre és az egészségi állapotra A pszichológiai immunitás és a flow élményekre való képesség összefüggése A Flow Kérdőív (Oláh A. 2005) A Flow Kérdőív alkalmazási lehetőségei iskolai kutatásokban


Letölteni ppt "MOTIVÁCIÓ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések