Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez"— Előadás másolata:

1 Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez

2 Kreatív ipar A kreatív iparágak azon tevékenységek, amelyek gyökere az egyéni kreativitásban, képzettségben és képességekben rejlik. Az emberi kreativitás a XXI. sz. gazdasági erőforrása. Az ipar egyre inkább függ a kreativitás és az innováció révén előállított tudástól.

3 A probléma Az iskola-rendszer kiöli a kreativitást és elfojtja a tehetség kibontakozását. Az iskola alapvetően munkaerőt és nem kreatív gondolkodókat, probléma megoldókat képez. Az iskola-rendszer lineáris evolúciója helyett revolúcióra van szükség.

4 Kapcsolati Háló Kreatív Ipar Információ- és tudás- Oktatás kezelés
Megismerő (kognitív) rendszerek Ontológiák Természetes (írott és beszélt) nyelv kezelése

5 Organikus oktatási modell
Az iskolarendszer újragondolása. Olyan szerkezetű és működésű modell kidolgozása, amely segíti a kreativitás kialakulását, a tehetség kibontakozását és támogatja az intelligencia különféle formáinak megjelenését. Individualizált integrált személyiségfejlesztés, A tevékenységi, információs és a szociális terek dinamikus egyensúlyának biztosítása. Költséghatékonyság a tömegoktatás keretében

6 Kognitív rendszerek Külső Környezet Visszatükrözési folyamatok HIM
(tudásbázis) RIM Fogalmak Megfontolási Folyamatok Érvelés Állítások Kommunikáció (nyelv, Képek…) Előrejelzés, tervezés Érzékelés Akció Reaktív Folyamatok Érzékelők Hatóegységek Külső Környezet

7 Kognitív érvelési keretrendszer

8 Ontológia

9 Kommunikációs réteg A kognitív rendszerek nyelvi kommunikációs eszközeinek egységes kezelése – az írott és a beszélt természetes nyelven történő kommunikációt elősegítő technológia elvi és módszertani kérdéseinek kidolgozása.

10 Modellalapú Szemantikus Keresőrendszer
Célkitűzés A projekt célja egy modellalapú szemantikus keresőrendszer kifejlesztése elsődlegesen angol és magyar nyelvű szabadalmakra és néprajzi szövegekre az Alkalmazott Logikai Laboratórium és a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja, valamint Könyvtártudományi Tanszéke együttműködésében.

11 Tartalmi keresés A MASZEKER keresőrendszer adaptált (statisztikai és szimbolikus alapú) technológiák és új megoldások kombinációja. A keresést végző felhasználó szemantikai kompetenciáját az eddigieknél nagyobb mértékben kiaknázva teszi lehetővé a természetes nyelvi szövegekben történő tartalmi keresést.

12 Működési diagram

13 Beszéd- és hangtechnológia

14 A kapcsolati háló

15 Demó rendszerek 1. Videó feliratozó és pozícionáló
A demó rendszer videó file-ok képi anyagát szinkronizálja az elhangzott beszédből felismert szöveggel. 2. Nagyszótáras beszéd-. beszélő- és témafelismerésen alapuló többfunkciós hangoskereső Többfunkciós hangostári keresőnk lényegében az univerzális hangostári kereső, a témafelismerő, és a beszélőfelismerő szolgáltatásait kombinálja.


Letölteni ppt "Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez"

Hasonló előadás


Google Hirdetések