MUNKAHELYI JÓL-LÉT A TURIZMUSBAN JÓL-LÉT AZ UTAZÁSI IRODÁKBAN Dr. Kundi Viktória KJF Turizmus Tanszék Főiskolai adjunktus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Advertisements

A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A munka fogalma és társadalmi jelentősége
D ALE C ARNEGIE T RAINING  Dale Carnegie ® : A hagyomány  Alapítva: 1912  Cég-központ: New York City  DC Kutató-központok: New York, St.Louis, Washington.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Lobbizás az egészségügyben
Pályaorientációhoz kapcsolódó kompetencia mérések és értékelés (mit, miért mérünk, eredmények)
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
1 SCHIFFER SÁRA GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft. Üzemi szociális munkás „SZOCIÁLIS MUNKA A PIACI SZEKTORBAN”
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál
Az életminőség mérése Kelemen Rita
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
Első az egyenlők között – Key Account Management Összeállította: Kelemen György MAN Roland Magyarország Kft.
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Köszönjük az első mérésben való együttműködésüket!
Külföldi módszerek? Mi az amit figyelembe kell vennünk: Hagyományaink, Céljaink. Cégünk összetétele, nagysága.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
Alkoholizmus.
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
A humánerőforrás kérdései, változások menedzselése
Családi vállalkozás.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
Egyéni döntések a szervezetben
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Minőség menedzsment 6.előadás
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
2002. Július 10. HR CLUB. I.Alapítás:1977, North Carolina II.központ: Tampa, Florida III.5 kontinens, 15 ország, 42 call center IV.közel munkatárs.
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
A munkával való elégedettség
Családbarát munkahelyek és települések kialakításának támogatása Milyen értéket kínál a pályázónak a program?
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
2008. November 13. Fazakas András COO A Nav N Go sztori: egy magyar cég a virtuális világpiacon.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Jól-lét a médiában. A kutatásban részt vett: Magas presztízs Életkor 0-24 órás munka (a túlmunka normális) - Jellemző a menedzserszűrés Rossz vélemény.
Motiváció.
Hatékonyságnövelés, avagy: Buktatók és előnyök a társas praxisban 2014 PMK dr. Bába András – Polequi Bt.
KOMMUNIKÁCIÓS SZAKEMBEREK ÉS A STRESSZ SZONDY RÉKA.
1458/17. tétel. 17/A Ez ideig ismeretlen külföldi partner kereste fel ben, és ajánlott fel a Földközi-tenger egyik szigetén szolgáltatásokat az.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Szállodák és utazási irodák kapcsolata az idegenvezetőkkel (idegenvezetéssel) február 24. Kundi Viktória Kodolányi János Főiskola.
Az üzletek operatív működtetése
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
A japán projektek sikertényezői – Kutatási beszámoló
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
TAPASZTALATAINK Az egészségügyi világszervezet (WHO) KÜLDETÉSÜNK Az egészségügyi világszervezet (WHO) definíciója szerint:
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Alprojekt-záró konferencia A beszállítói hálózatok menedzsmentjének és vállalati.
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Készítette: Farkasné Veres Edina
Megokosodott a munkavállaló? Használjon „Employer Branding-et”!
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

MUNKAHELYI JÓL-LÉT A TURIZMUSBAN JÓL-LÉT AZ UTAZÁSI IRODÁKBAN Dr. Kundi Viktória KJF Turizmus Tanszék Főiskolai adjunktus

A TÉMA ELMÉLETI HÁTTERE Jól-lét kutatások: általános stressz-, elégedettség és életminőség kutatásokra nyúlnak vissza; Teljesítőképesség – munkahelyi boldogság kapcsolata; Stresszkutatás – szervezeti tényezők mentén: – Feszített munkatempó; – Alacsony jövedelem – Szexuális vagy pszichológiai zaklatás – Előrelépés és karrier hiánya – Munka és magánélet összeegyeztethetősége

ELMÉLETI HÁTTÉR 2. Stresszkutatás – individuális tényezők mentén: – Túlzott elkötelezettség, – Önbizalomhiány – Túlzottan versengő karakter (Houtman 2007) – Erőfeszítés – jutalmazás aránytalansága (Siegrist 1996) – Munkakörülményekre való befolyás hiánya (Krasek 1979)

KUTATÁS MÓDSZERTANA Központilag kidolgozott: – Kérdőív (több kérdéscsoporttal); Számos probléma – nem minden esetben releváns, értékelhető (megválaszolható) kérdések; – Mélyinterjú vázlat; A kérdéseket esetenként át kellett fogalmazni; – Terepbejárás; – Személyes megfigyelés; Három iroda részvétele: – Tensi Holiday Kft. – magas minőségű körutak, nyaralások és tengerentúli utak szervezése, MICE divízió bevonása – Z(s)eppelin Utazási Iroda – európai körutazások; – A harmadik iroda kérte, hogy a vizsgálatban anonimitást kapjon – egzotikus utakkal foglalkozó utazási iroda;

A MINTA Kérdőíves vizsgálat – 37 visszaérkezett kérdőív, ebből 26 értékelhető; Mélyinterjú: 5 fő vezetővel a három irodában (2-2-1); A kérdőíves vizsgálat kis elemszáma szignifikáns eredményeket nem tett lehetővé, ugyanakkor a személyes megfigyelés és az interjúk eredményeivel kombinálva lehetőséget ad következtetések levonására.

JÓL-LÉT KUTATÁS AZ UTAZÁSI IRODÁKBAN Aktuális téma – még nem vizsgált terület; Utazási szféra dinamikus változása – trendek hatása; – Globalizáció és IT fejlődése; – Gazdasági válság és hatásai; – Politikai és gazdasági környezetváltozás; – Egyéni érdekek előtérbe kerülése (élmény);

A VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI - INTERJÚK Napi szintű stressz: – Munka mennyisége és munka „hullámzása” – de a létszámhiány nem jellemző; – Időfaktor komoly probléma – beérkező, azonnal kezelendő megrendelések; – Közvetítői tevékenység – beszállítók, termékek ismerete globális szinten nem 100%-ban lehetséges – gazdasági válság óta study-tourra free seat-ek minimális számban; – Munka és családra szánt idő megfelelő aránya – kapkodás, idegesség (legfőbb stresszfaktor);

A VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI - INTERJÚK Egészség fontossága a munkahelyen: – Nincs belőle probléma – egymás helyettesítése rugalmasan; – Plusz támogatás egészségmegőrzésre nincs, de idő se igazán van rá! – Egészség munka minőségének kulcstényezője (fizikai és mentális is); – Szabadidős sportolás – lehetőség szerint megjelenik, de sokszor háttérbe kerül, mert a családtól veszi el az időt!

A VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI - INTERJÚK Munka társadalmi megbecsültsége: – Utazási irodai szakma – pozitív kép, sok utazás miatt; – Valóságban: túlfeszített munkatempó, alacsony, az elvégzett munka mennyiségével és az azzal kapcsolatos felelősséggel nem arányban álló fizetések; Szervező munka megbecsültsége vezetői szinten: – Sokszor nem jelenik meg – a munkakapcsolattól függ (ki mióta van a cégnél – fordított arányosság!) – Sikeresség elvárt, de nem honorálják sem személyesen, sem anyagilag; – Céges versenyek – motiváló, de nem mindenkinek! Versenyek helyett inkább „játékok”;

A VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI - INTERJÚK Munkahelyi kiszolgáltatottság: – Irodákban beszállítóktól való függés; Szerződés szerinti szolgáltatás és minőség kérdése; Szolgáltatási folyamatba való beavatkozás korlátozottsága (sokszor több km távolság); – Más irodai csoportoktól való függés (pl. repjegyesek); Gyorsaság, pontosság! – Idegenvezetők munkájától való függés: Felkészültség, problémakezelés;

A VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI - INTERJÚK Siker: – Elégedett utas, pozitív utas visszajelzések; – Gazdasági haszon – profit (nem minden esetben igaz – néha veszteséges út is elindul, presztízs); – Személyi sikerek vezetői elismerése – egy jó szó! – „Egyéni célok, közös öröm” – Sikeres problémakezelés – hiba esetén egymás kisegítése! Motiváció: – Elkötelezett kollégák esetében plusz motiváció nem szükséges; – Referensek saját személyiségükkel tudnak leginkább motiválni; – Motiválatlanság: túlfeszített munkatempó, tarthatatlan határidők esetében jellemző – munkák abszolválásával enyhül;

A VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI - KÉRDŐÍV Munka szempontjából legfontosabb tényezők: – Kreativitást igénylő munka; Érdekes, elismert személyiség, Új szolgáltatások bevezetésének lehetősége; – Rizikófaktor; – Előrejutás lehetősége: Kisebb irodákban kevésbé – tulajdonos = vezető; Nagyobb irodákban lehetséges; – Önbizalom: Érdekes megítélés – nem tartozott a legfontosabb tényezők közé – rutin jellegű munka miatt lehetséges;

A VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI - KÉRDŐÍV Függőség megítélése: – A piac dinamikus változása – kiszolgáltatottság: Politikai, természeti és gazdasági környezet változása az utak egy részét alapjaiban ingathatja meg; – Vezetői és tulajdonosi részről sem orvosolható probléma; Ráhatás, lobbyerő esetleg segíthet! – A függőség feszült munkalégkört, túlterheltséget okoz: Személyközi konfliktusok kialakulása – munka pontos elvégzésére kihat! Munka jellege pont a függőség miatt megköveteli a munkatársak egymás közötti bizalmát és az együttműködési hajlandóságot!

A VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI - KÉRDŐÍV Cégfilozófia, etikus működés: – Fontos tényező az etikus, legális működés; – Legfontosabb azonban az egyértelmű célok és elvárások megfogalmazása, a belső szabályzat egyértelműsége; Kihat a napi operatív munkára is: – Felelősségi körök; – Etikus munkavégzés – etikai kódex szerepe;

A VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI - KÉRDŐÍV Munkahelyi stressz értékelése: – Utazásszervezői munka fokozott stressz-tűrő képességet igényel! – Munkaidő – otthoni teendők és magánélet összeegyeztethetősége elengedhetetlen; Cégek vezetése is támogatja a harmonikus munkahelyi és családi kapcsolat kialakulását! Szakma elismertsége: – Nem megbecsült sem anyagilag, sem társadalmilag (kiszolgáló szektor); – Magas felelősség, sok túlóra;

ÖSSZEGZÉS Felelősségteljes, de nem elismert szakma az utazási referensi munka; A stressz legfőbb forrása a munka és magánélet összehangolásából és a szolgáltatói függőségből adódik; Folyamatos verseny jellemző, a siker „honorálása” legtöbb esetben elmarad, ugyanakkor elvárt! A versenyek, mint motivációs tényezők sok esetben jók, de személyiségtől függően feszültséget is okozhatnak; Munkahelyi környezet meghatározó, de a személyes elismerés munkahelyi jól-lét szempontjából sokkal jelentősebb tényező!

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!