Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka."— Előadás másolata:

1 Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka lehetőségei és korlátai az intenzív utógondozásban Botka Bianka Pártfogás alprojektvezető – Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata

2 Az egyén és környezete közötti kölcsönhatásra, a társadalmi életesélyek egyenlőtlenségeire fókuszáló problémamegoldó folyamat. Változásra irányuló közvetítői, beavatkozó tevékenység. A beavatkozás előtt látnunk kell a probléma természetét, a beavatkozás célját és kimenetelét. A beavatkozás előfeltételei a szociális munka folyamatának világos megértése és a képesség arra, hogy ezt a folyamatot irányítani tudjuk. Mi a szociális munka?

3 Elismert értékrenden nyugvó etikai kódex Elméleti és gyakorlati, módszertani ismeretek elméleti tudás speciális ismeretek (célcsoport specifikus) helyismeret ( a rendszer amiben dolgozik) hálózatépítés készségek, kreativitás Szakmai személyiség önismeret önbizalom (személyes-, kompetencia-, szakmai határok) önvédelem (stressz kezelés) A szakmai kompetencia

4 Az utógondozó koordinátorok esetében - 3 etikai szabályzat - 3 szervezeti kultúra ismerete, alkalmazkodás - Hálózatépítés az egész megye területére - Kreativitás keretek közé szorítása

5 Kihívás - a célcsoport tekintetében Az előttünk álló legfontosabb kihívás „annak megakadályozása, hogy a szociális rossz helyzetek állandósuljanak, hogy az emberek a … kirekesztettség … csapdájában maradjanak.” Az intenzív utógondozás során a motiváció fenntartása a szabadulás utáni szakaszban való együttműködéshez is.

6 Mi a motiváció? A motiváció szó a latin eredetű movere igéből ered, melynek jelentése mozogni, mozgatni. A motiváció a pszichológiában gyűjtőfogalom, motívumokból épül fel és minden cselekvésre, viselkedésre késztető belső tényezőt magában foglal. A motiváció meghatározza a szervezet aktivitásának mértékét, a viselkedés szervezettségét és hatékonyságát. Folyamatosan, helyzetről-helyzetre változó állapot. Tehát nem adott vagy hiányzik, hanem mozgásban levő állapot, fenntartása közös feladat.

7 A fogvatartotti motiváció forrásai az együttműködéshez -Változtatni szeretne az életén -Napi rutinból kitörési lehetőség -Figyelmet kap -Telik az idő -Más minőségű kapcsolat Mire motivált? Mire szeretnénk, hogy motivált legyen?

8 És szabadulás után… Megszűnik a fogvatartotti státusz, új helyzet, más jellegű társas kapcsolatok, más napirend. Akkor lehet sikeres motiváció fenntartás, ha már szabaduláskor pontosan tudja, milyen segítséget tudunk nyújtani céljai eléréséhez. Tehát ha érdekelt az együttműködésben (őt nem érdekli az indikátoraink teljesítése!)

9 Megoldás Az utógondozó koordinátorok nem csak a szabadulás előtti szakaszban, hanem a korábbi szakaszokban is intenzíven részt vesznek a motiváció fenntartásában, a segítő folyamat, az esetkezelés megalapozása érdekében (egyéni és csoportos). Különösen indokolt a re-integrációs folyamat minden szakaszában az utógondozó koordinátor jelenléte, ha a szabadulás időpontja nem tervezhető. Esetmegbeszélés.

10 Kihívás - a munkavégzés körülményei tekintetében A szociális munka eszköztárának adoptálása a büntetés-végrehajtási intézeti keretekhez. Utógondozó koordinátor a szervezeti átalakulások és a munkája jellegéből fakadóan leginkább „kívülálló”.

11 Megoldás Részprotokollok készítése Utógondozó koordinátori etikai kódex (módszertan mellékleteként) A Megyei Igazságügyi Szolgálatok Pártfogó Felügyelői Szolgálataival a szakmai együttműködés folyamatos fenntartása Az utógondozó koordinátorok és a KIMISZ PFO közötti kapcsolat erősítése

12 A jövő egy lehetséges útja - Esetmenedzsment Szűkebb értelmezésben: a kliensek igényeinek és a segítő intézmények/szolgáltatások lehetőségeinek optimális koordinálása, a kliensek és a környezet közötti közvetítés, a források felkutatása, teremtése, közvetítése, a szolgáltatások közötti kapcsolat erősítése adott eset vezetése ügyében és általában. A szociális munkás menedzseli a kliensek önsegítését. Tágabb értelemben: milyen változások érhetők el egy rendszerszemléletű megközelítés alkalmazása során az esetmunkában. Az adott szolgáltatásnál egy eset összefogása, vitele, az esettel kapcsolatos tevékenységek (szükségletfelmérés, adatelemzés, probléma meghatározás, megoldási stratégiák, beavatkozások, a folyamatok monitorozása, értékelés stb.) elvégzése.

13 Feladatok: a személyes felelősségének növelése (ld. megerősítésük: kapcsolat felvétel, terv, kivitelezés, kontroll, értékelés során) a támogató környezet forrásainak feltérképezése – család, szomszédság, önsegítő csoportok, egyház az esethez használható és igénybe vehető források azonosítása az intézményes és intézmények közötti, szakmai és szakmaközi támogatások koordinálása új erőforrások teremtése a szolgáltatást igénybe vevők bevonásával, előnye: erejüket érzékelhetik, sajátjuké lesz

14 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések