A Kikelet Waldorf Óvoda Pályázata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TANULÓSZOBA FÉLÉVI BESZÁMOLÓ
Advertisements

A KÓPÉVÁR ÓVODA SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A TÁMOP
Elfogadlak Alapítvány
Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Környezeti nevelés az óvodában
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
Iskolánkról.
H Ú S V É T P R O J E K T TÁMOP pályázat
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
„ŐSZ KINCSEI” TÉMAHÉT október 10 – 14.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Napocska Napköziotthon
Kastélykert Körzeti Óvoda
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
„ Ha a jövő évről akarsz gondoskodni - vess magot Ha egy évtizeddel számolsz - ültess fát Ha terved egy életre szól - embert nevelj! ”
Óvodai portfólió Ferenczei Éva óvodapedagógus
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
ÖKO iskola, de hogyan?. Miért akart az iskola pályázni? Iskolai élet TevékenységekPÁLYÁZAT Fenntartói támogatás.
Albert István Téri Napovi Kisvaszar
Óvodai szülői klub Kisvaszaron
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Közép - Dunántúli Régió Zöld Óvoda Bázisintézmény tevékenységei
Körlánc Egyesület.
A Köztársaság Téri Óvoda bemutatása
Óvodánk 6 csoportos, 135 férőhellyel rendelkezik.
Budapesti Ward Mária Általános Iskola
PROGRAM.
Biztos Kezdet Gyerekházak
ÚT AZ ÖRÖKÖS ZÖLD ÓVODÁHOZ
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Összegzés a pályázatok tükrében, a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címek elnyeréséhez vezető útról Katóné Antal Yvette.
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
Óvodai környezeti nevelési program megvalósításának tapasztalatai a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Újbuda Önkormányzat közötti együttműködésben.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
„A Zöld Óvoda megvalósult gyakorlata”
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
Ötletek, javaslatok a kritériumok teljesítését szolgáló szükségletek, célok és megjelenő igények szintjén Budapest, 2014.
A néphagyományok, jeles napok, ünnepi szokások szerepe az óvodai nevelésben
Fenntarthatóság, környezettudatosság
Iskolakert.
Kollégiumi csoportvezetők módszertani munkaközössége
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Budapest, A „fenntarthatóság” alappillérei Környezetvédelem Társadalom Gazdaság Megvalósulásának alapvető feltétele a szemléletváltás.
 Nógrádmarcal Nógrád megyében, Balassagyarmattól 10 km-re található zsák település  A Cserhát hegység északi nyúlványának szélén, az Ipoly völgyének.
Összeállította: Szabó Ilona
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása Társadalmi Megújulás Operatív Program „Fény vagy Te is ragyogj hát” TÁMOP /
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A dajka a nevelés folyamatában
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Szeretettel köszöntjük
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A Kikelet Waldorf Óvoda Pályázata

Óvoda bemutatása Kikelet Waldorf óvoda, nemcsak óvoda, közösség is A Waldorf pedagógia: természetközeliség, kizárólag természetes alapanyagok, utánzáson alapuló nevelés, vegyes csoport, ritmusok, alapszabály: nem viszünk be játékot! Napi ritmus: Művészeti munka, szabad játék, körjáték, udvar, mese, ebéd (közben mondókák mindenhol). Heti ritmus-művészeti munka: rajzolás, festés, gyurmázás, cipógyúrás, gyapjúkép készítése (állandó napokon) Éves ritmus: az évszakok és az ünnepkörök követése a mindennapi tevékenységekben: betakarítás, Mihály-időszak, Márton ünnep, Szent Miklós, Karácsony, farsang, húsvét, pünkösd, nyárrünnep. Hagyományápolás és a környezeti nevelés megjelenése a mindennapokban (utánzás) Kapcsolatrendszer fő pillére: a közösség.

Kritériumrendszer megvalósulása Fenntarthatóságra nevelés Környezet-és egészségtudatosságra nevelés A helyi természeti értékek védelmének nevelése Mindezek áthatják az óvoda mindennapjait. Megjelennek a környezetben, a napi tevékenységekben, a kapcsolatokban, stb.

Kritériumrendszer megvalósulása Hungarikumok, helyi értékek népművészeti és kézműves képzés, népdalok, a magyar növény- és állatfajoktól, a gyógynövényekig, a magyar konyha.

Kritériumrendszer megvalósulása Óvodapedagógusok alkalmazott módszerei: tevékenységekben megvalósuló tanulás játék, játékos cselekvéses tanulás, terepi tapasztaltatás, tevékenykedtetés, felfedeztetés, élménypedagógia, projektpedagógia, szenzitív módszerek, kooperatív tanulási elemek alkalmazása

Kritériumrendszer megvalósulása A nevelés folyamatában: az igényeknek, szükségleteknek megfelelően valósul meg a képességek fejlesztése, a különféle eszközök használatának megtanulása, kirándulások szervezése, stb.): a csoport kor- és nem-összetételéhez alkalmazkodik differenciált bánásmód elve: egyéni képességükhöz és fejlettségükhöz igazodó nevelés: a nagyobbak aktívabb bevonása, a kicsit szemlélődve tanulnak. (Lehel) fogyasztói, táplálkozási, élelmiszerhigiéniai, hulladékkezelési szokások alakítása, ételkészítési ismeretekre nevelés, szoktatás: mondókákkal, példamutatással, tevékenykedtetéssel.

Kritériumrendszer megvalósulása kommunikációs kapcsolat az óvoda és partnerei között- a helyi térségi identitás erősítése: „Kirándulások”:Szabó kertészet (kiskert), Dancsi kertészet (alma), Dombos tanya, Debreceni botanikus kert, Hortobágyi NP, mindez a szülők aktív közreműködésével, jelenlétével. Pedagógiai programok: Előadások, konzultációs lehetőségek Közösségi programok: Adventi vásár, Öko-baba klub, Aprók háza Helyi beszállítók kapcsolatrendszerében (a fenntartói oldal vonatkozásában) a tervezésben és a megvalósításban a helyi igények, lehetőségek és szükségletek összhangja: A fenntartó (szülői közösség) segítő, közreműködő magatartása a hétköznapokban is.

Kritériumrendszer megvalósulása A hagyományok ápolása, élése a szülők bevonásával, és így a családdal való kapcsolatban: közösség (pl. közös családi almaszedés). A népszokások, jeles napok ünneplésénél érvényre jutnak a helyi környezeti adottságok. A környezeti neveléshez kapcsolódó szakirodalom, a felnőttek és a gyermekek környezet- és egészségbarát szemléletét formáló kiadványok, könyvek. Alakítják a gyermekek közvetlen és tágabb környezetének (család, település) környezettudatos szemléletét, fogyasztói szokásait: Kialakulóban van egy ovi-könyvtár is a szülők számára, de alapvetően mi nem könyvből, hanem saját tevékenységeinken keresztül, szemléletünkkel tanítjuk meg mindezt. Az oviban a szülők is sokat tanulnak (az óvónőktől és egymástól is)!

Kritériumrendszer megvalósulása Az óvoda dolgozói (mindenki)életmódjukkal és munkájukkal pozitív mintát nyújtanak a környezettudatos magatartásra, az ökológiai szemléletformálásra, az egészséges életmód szokásainak megalapozására, a közösségi egészséges életvitelre. A nevelőmunka folyamatában résztvevő szakemberek és a pedagógiai munkát segítő alkalmazottak, (pedagógiai asszisztens, dajka, óvodatitkár), tiszteletben tartják az adott óvoda helyi nevelési elveit. Nincs gondnok, mindent az óvónők és a szülők csinálnak.

Kritériumrendszer megvalósulása Az intézményvezető és az óvodapedagógusok példamutató magatartása, erős szemléletbeli meggyőződése Az óvodában munkaközösség működése (szülői és nevelői munkaközösség) Mentori feladatok a leendő ovodások családjai körében: Öko-baba klub Aprók háza

Kritériumrendszer megvalósulása Az óvodapedagógusok továbbképzésében meghatározó szempont a Zöld Óvodai programokkal kapcsolatos fejlődés. Waldorf képzés Zöld óvoda kritériumrendszere a gyakorlatban c. képzés „Balance”- életegyensúly, ember-természet kapcsolat (angol nyelven) Belső tudásátadás.

Kritériumrendszer megvalósulása Szelektív hulladékgyűjtés (pl. papír, műanyag stb.), veszélyes hulladékok (pl. elem, olajos palack stb.). A „hulladék nem szemét” : újrafelhasználás (ajándékkészítés, játékkészítés stb.) A felnőttek által használt terek (pl. iroda): A pedagógusok a szülőkkel együtt a rontott (használt) papírokat külön tárolóba teszik, hogy a gyerekek újból és sokféleképpen felhasználhassák.

Kritériumrendszer megvalósulása Biztonságos élelmiszerellátás, a piachoz kapcsolódóan a tudatos fogyasztó és vásárló program érvényesül: helyi, vegyszermentes beszállítók Szülői munkacsoport működik a megfelelő minőségű ételek érdekében. Heti tízórai: idényfüggően összeállítva, amikor van, friss zöldség-gyümölcs, kenyérrel, sajttal, stb. Télen több kása, változatosan ízesítve, olajos magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, sajttal, stb. HÉTFŐ: Csipkebogyó tea, Rizs kása KEDD: Levendula tea, Árpa kása SZERDA: Körömvirág tea, Köles kása CSÜTÖRTÖK: Bodza tea, Rozs cipó PÉNTEK Hársfa tea, Zab kása

Kritériumrendszer megvalósulása Az óvodaépület berendezése és gyermekek által használt eszközök, játékok, berendezési tárgyak: környezetbarát szemléletmód, egyszerűség, takarékosság, Praktikusság, természetes anyagok felhasználása. (pl.fa, gyapjú, termések, pamut anyagok)

Kritériumrendszer megvalósulása A csoportszoba és a többi helység egyéni hangulata, arculata, sok-sok növénnyel, a természetsarokban a természet által adott „kincsekkel” (évszakasztal). Rendszeres, folyamatos növényápolási, állatgondozási feladatok (télen madáretetés).

Kritériumrendszer megvalósulása Az óvoda udvara: mentes a legtöbb allergiát, valamint az esetleges mérgezést és sérülést okozó növényektől. zöldséges- és virágoskert, gyógy-és fűszernövény rész, kisméretű kerti szerszámok udvari játékok környezetbarát anyagból (fa, vessző), melyek megfelelő helyet, teret adnak a gyermekek szabad játékának. (szellős udvar) udvari árnyékolók (fás, madárbarát kert), ivási lehetőség biztosított. mindennap megfelelő hely és idő áll rendelkezésre a szabadban történő egészséges mozgáshoz, játékhoz.

Kritériumrendszer megvalósulása Az óvoda működtetése során környezetbarát tisztítószerek használata: - Citromsav (vízkőoldás, folttisztítás) - Ecet (fertőtlenít, tisztít pl. WC, lefolyó) - Szódabikarbona (zsíroldás, ecettel kiváló) - Marhaepe (zsír és folttisztítás) - Teafa-, Kókusz és egyéb olaj alapú felületaktív anyagok tudatos takarékosság, (villany-, a vízhasználat, fűtés,) kapcsolatok széles és többirányú kiépítése energiatakarékos izzók vannak a folyosókon, termekben a világítás megfelel az egészségügyi előírásoknak környezetbarát fűtési rendszer (gáz). a levegő illatosítására gyógynövényeket, illóolajokat használunk (levendula, citromfű, teafa, stb.)

A siker kulcsa: - a hiteles pedagógus - a tudatos szülők - az összetartó közösség

Honlapunk: www.kikeletwaldorfovi.hu Köszönöm a figyelmet! Honlapunk: www.kikeletwaldorfovi.hu