A világ jövője Szekszárdi Júlia 2007. Forrás: Nováky Erzsébet, Hankiss Elemér.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A görög epika.
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Nováky Erzsébet, DSc. BCE Jövőkutatás Tanszék „A VÁLSÁG – LEHETŐSÉG” június 6. A jelenlegi válság perspektivikus megítélése.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
A béke az élet alapfeltétele
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A társadalmi változások elmélete
Alternativitás a pedagógiában
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Péczeli Katalin előadása
Családi vállalkozás.
12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal január 14. Szolnok.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Túl a szakzsargonon Szemléletformálás - kinek az inge? Klímacsúcs II. Budapest, február 19. Czippán Katalin.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
vizuális kommunikáció
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
A hippokratészi eskü értelmezése
A globalizáció ma már mindenkit érint, még ha nem is figyelünk fel rá. Napjainkban egyre világosabbak az összefüggések a gazdasági globalizáció és környezetünk.
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
VIII. KÖZMŰVELŐDÉSI NYÁRI EGYETEM Művelődés – műveltség Dr. Gelencsér Katalin: A köz művelődése Szeged –
Az önkormányzatok érdekképviselete
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Mire lehet/ne jó az iskola
Civil Európa – civilek Európában
1 Oktatási Minisztérium Élő egyetem, avagy a fenntartható fejlődés a felsőoktatásban Műhelykonferencia AZ ÁLLAMI SZABÁLYOZÁS SZEREPE, LEHETŐSÉGEI ÉS FELELŐSSÉGE.
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Kimagasló teljesítményt nyújtani…. Az összetettség és az alkotás művészete……………és a megvalósulás…..
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Társadalmilag felelős működések különböző színterei a nonprofit, forprofit és állami, önkormányzati szektorban Herpainé Márkus Ágnes, igazgató Társadalmi.
ÉLETTÉR Közösség- és Településfejlesztő Egyesület.
Vállalati Jog MsC 1. Bevezetés jogi alaptani visszatekintés Dr. Pétervári Kinga 2013.
A kultúra társadalmi hatása
Hiteles Élet – Élménydús Élet
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Közösségfejlesztés.
Boldogságunk, avagy a szolgáltatásmarketing jövője
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
Hogyan legyen több tartalom?
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

A világ jövője Szekszárdi Júlia Forrás: Nováky Erzsébet, Hankiss Elemér

Átalakuló világszemlélet Kemény gondolkodás – puha gondolkodás Ész logikája – psziché logikája Ok-okozati összefüggés – kölcsönhatás Hierarchia – komplex és hálózatos rendszer Állandóság – változékonyság Reverzibilitás – irreverzibilitás Linearitás – elágazások(bifurkáció)

Elképzelések a jövőről Kiszámítható vagy kiszámíthatatlan? Szélsőségek veszélye (túl objektív vagy túl szubjektív megközelítés csapdái) Statikus és komplex jövőkép helyett – jövőalternatívák A várakozások és a lehetőségek összhangja

Alternatív jövőképek Magyarországon Változatlanság hangsúlyozása Változtatás hangsúlyozása Stabil folyamat 1. „Pató Pál” Felkészületlenség Kiszolgáltatottság 2. „48-as” eszmék Feltételek hiánya Széteső keretek. Instabil folyamat 3. „Elmegy a hajó” Kihasználatlan lehetőségek 4. „Mindent vagy semmit” Kockázatok

Forgatókönyvek a világ jövőjéről

1. Diadalmas piacok

1. A "DIADALMAS PIACOK" FORGATÓKÖNYVE Alapérték: az üzleti siker, a fogyasztás Embereszmény: sikeres üzletember, gazdag fogyasztó Az élet központja: piactér A szabadság fogalma: a fogyasztó szabadsága Az élet célja: a világ átalakítása egy nagy, boldog shopping centerré A halálhoz való viszony: nem veszünk tudomást róla

2. Száz virág

2. A "SZÁZ VIRÁG" FORGATÓKÖNYVE Alapérték: "Nagymama értékek" Embereszmény: tisztességes, rendes, tapintatos ember Az élet központja: völgyek, dombok, otthonos tájak A szabadság fogalma:a helyi polgár szabadsága Az élet célja: rendes, tisztességes élet, család, csendes boldogság A halálhoz való viszony: Szeretem a vidéki temetők szelíd melankóliáját

szolidaritás 3. Kölcsönös felelősségek igazságosság törvényesség

3. A "KÖLCSÖNÖS FELELŐSSÉGEK" FORGATÓKÖNYVE Alapérték: szolidaritás Embereszmény: tudatos, felelősségteljes polgár Az élet központja: civil társadalom, fórum A szabadság fogalma: a közösség szabadsága Az élet célja: igazságos társadalom megteremtése A halálhoz való viszony: a haladásért küzdve legyőzi az ember a halált

4. Alkotó társadalmak

4. AZ "ALKOTÓ TÁRSADALMAK" FORGATÓKÖNYVE Alapérték: önmegvalósítás Embereszmény: alkotó ember Az élet központja: alkotóműhely A szabadság fogalma: az alkotó szabadsága Az élet célja: Az élet és a világ állandó újrateremtése A halálhoz való viszony:Az alkotásban megtalálhatjuk a halhatatlanságot

5. Zaklatott szomszédságok

5. A "ZAKLATOTT SZOMSZÉDSÁGOK" FORGATÓKÖNYVE Alapérték: biztonság Embereszmény: fenyegetett vár katonája Az élet központja: erődítmény A szabadság fogalma: az erősebb szabadsága Az élet célja: védeni a nyugati civilizációt a barbárokkal szemben A halálhoz való viszony: dicsőséges hősi halál Európa bástyáján

5+1 Alvajárás

5+1. AZ "ALVAJÁRÁS" FORGATÓKÖNYVE Alapérték: nincs Embertípus: praktikus, ügyeskedő, közönyös ember Az élet központja: nincs A szabadság fogalma: a szabadság-fogalom viszonylagossá válik Az élet célja: túlélés A halálhoz való viszony: így is, úgy is eljön