Köcséné Szabó Ildikó NyME-SEK Pedagógia Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Rizikó magatartások népegészségügyi és lokális közösségi hatásai, kompetenciák és kommunikáció (érvelés-film)
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
az általános iskolákban
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Egészség-műveltség = Health Literacy ☺
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Egészségtudatos magatartás kialakítása
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Szocializáció Fogalmak:
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
NEVELÉSELMÉLET.
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Mi is az a társadalmi integráció?
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A lelki egészség védelme az iskolában
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Reflektív gondolkodás
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A szocializáció folyamata
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Köcséné Szabó Ildikó NyME-SEK Pedagógia Tanszék

Mi a nevelés? „A nevelés az a tevékenység, mellyel valaki(k) (alapesetben: a felnőttek) úgy kívánnak hatni másokra (alapesetben a felnövekvőkre), hogy azok optimálisan fejlődjenek, megerősödjenek abban, amit nevelőik kívánatosnak tartanak, és maradandóan változzanak meg mindabban, ami nevelőik szerint nem kívánatos.” (Zrinszky László)

Nevelési reflexió Milyen legyen akit nevelek? nevelési eszmény nevelési cél Mit tehetek annak érdekében, hogy a fenti kívánalom teljesüljön? módszer eszköz feladat, tevékenység

Szükséges-e az ember nevelése? Az ember társas lény A kulturális folyamatosság A világra való nyitottság Biológiai szempontból hiánylény Fiziológiai értelemben koraszülött Létét szimbólumok uralják

A nevelés lehetősége és korlátai Milyennek látjuk az embert, és helyét a világmindenségben? Szent Ágoston: Az eredendő bűn következményeként az emberen javítani kell, és szabad akaratánál fogva képes is erre. Rousseau: Az ember a végtelen jóságot képviselő Isten alkotása, tehát jó. A társadalom, az emberi közeg rontja el.

A nevelhetőség Az ember korlátlanul nevelhető (Locke: tiszta lap, behaviorizmus, bárkiből bármi lehet) Az ember nem nevelhető (Az alma nem esik messze a fájától. determinisztikus lény) Az ember bizonyos vonatkozásokban nevelhető, másokban nem.

Öröklés-környezeti tényezők Öröklött adottságok; genetika (testi-lelki) Környezeti hatások; a szűkebb és tágabb társas közeg, kultúra Arányuk nem mérhető Pedagógiai optimizmus Pedagógiai pesszimizmus

Nevelési tartományok A nevelés tartományainak „légiesek” a határai hagyományos és újabb területek Világnézeti Erkölcsi Szexuális Esztétikai Állampolgári Multikulturális Környezeti Testi nevelés Egészségnevelés Értelmi/érzelmi nevelés

Az egészség Több, mint a betegség hiánya WHO: „az egészség a teljes fizikai, mentális és társas jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya” Egészségóvás Egyén feletti síkja: egészséges környezet (közösségi, hatósági, kormányzati feladat) Egyéni sík: életvitel, viselkedésmód Prevenció-rekreáció-rehabilitáció

Aktuális népegészségügyi problémák Magas korai halálozási arányszámok (65 év előtt bekövetkezett) keringési rendszer, daganatos betegségek Térségi egyenlőtlenségek Szűrővizsgálatok; rejtett magas vérnyomás- és cukorbetegség Népegészségügyi képzés Kommunikáció a népegészségügyi szakemberek és egészségpolitikai döntéshozók között

A magyar lakosság egészségmagatartása Alkoholfogyasztás Dohányzás Testtömeg Táplálkozás Testmozgás Befolyásoló tényezők: iskolázottság, anyagi helyzet, foglalkozási kategóriák, társas támasz WHO, 2002

Új feladatok az iskolai egészségnevelésben – kompetenciák fejlesztése Cselekvési kompetencia (a tanulók legyenek képesek arra, hogy a valódi szükségleteiket elégítsék ki) Szociális kompetencia (saját társas közegükben, másokkal együtt tűzzenek ki az egészséget támogató célokat) Döntési kompetencia (konkrét problémahelyzetekben találják meg az egészséges megoldásokat)

Új feladatok…II. - ismeretek Azoknak a tényezőknek (természeti, gazdasági, kulturális, szociális) az ismerete, amelyektől függ az egészség Viselkedési alternatívák ismerete, amelyek segítenek az életfeltételek javítására Társadalmi-ökológiai tényezők, amelyek betegség kialakulásához vezethetnek, elhárítási módozatok Egészséges életvezetésre vonatkozó ismeretek és belátások Egészségtudatos magatartás kialakítása – komplex módon

Az egészségnevelés színterei Család Iskola Védőnői szolgálat Háziorvosi / gyermek háziorvosi szolgálat Iskola-egészségügyi szolgálat Nevelési tanácsadó Pályaválasztási tanácsadó Civil szervezetek ÁNTSZ Önkormányzatok

Szocializáció-nevelés-oktatás Szocializáció: a társadalomba való belenövés Nevelés: a személyiség fejlesztése Oktatás: ismeretek és képességek kialakítása

Az oktatás korszerű felfogása Megalapozza: Szociológia Pszichológia Lingvisztika Kommunikáció Komplex tevékenység; a hatékonyság érdekében feltárni a különbségeket megfelelő módszert és eljárást választani

Mi a tanulás, mi a tudás? „Tanulni és nem gondolkodni hiábavaló fáradság, gondolkodni és nem tanulni pedig veszedelmes.” (Konfuciusz) Tanítás/tanulás eredménye: tudás Mit vélünk tudásnak? „Az egyetlen igazi tanulás: a lényünkben szunnyadó tudás tevékennyé ébresztése.” (Weöres Sándor)

Az oktatás rendszerszemléletű modellje Előzmény Folyamat Eredmény Kliensek Társadalom Cél Tartalom Tanítási-tanulási folyamat Változások a tanulóban (Báthory Zoltán)

Tanulás Az a folyamat, ahol az élőlény viselkedése tapasztalatai hatására megváltozik. A tanulás olyan aktív tanulói tevékenység, amely a tartós viselkedés változásaként mutatkozik meg. Direkt tanulás célja, hogy ismereteket szerezzünk. Indirekt tanuláskor nem cél az ismeretek megszerzése, de mégis történik tanulás.

A tanítás A tanítás a tanulás meghatározott módon történő irányítása az ismeretek elsajátítása, a jártasságok és készségek kialakítása érdekében. A tanítás és tanulás két elválaszthatatlan tevékenység. A tanítás és tanulás folyamata olyan egységes rendszer, ahol a tanítás az irányító, a tanulás az irányított elem.

Tanulás szövegekkel kapcsolatos tanulás (fogalmak, jelek, képek); mozgásos feladatok tanulása a legtöbb szakma szempontjából kiemelkedő jelentőségű (írás, pulzus tapintása, kötözés stb.); szociális tanulás az embertársainkhoz fűződő kapcsolatok (vezető és vezetett; szeretet, elutasítás, stb.) megismerését jelenti. A tanulás eredményessége nagyban függ: a tanulásra (tanításra) fordított idő hosszától; a tanuló érdeklődésétől, motiváltságától.

A tudás szintjei Tények Ismeret Jártasság Képesség