Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészség-műveltség = Health Literacy ☺

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészség-műveltség = Health Literacy ☺"— Előadás másolata:

1 Prevenció és egészségfejlesztés lokális és globális szinten – szakmai kompetenciák

2 Egészség-műveltség = Health Literacy ☺
 egészségügyi műveltség (házi jogorvos)  egészségi műveltség (pedagógiai módszertan)

3 Szocializáció tartalma = Kultúra
Állítások Szocializáció tartalma = Kultúra Interiorizált kultúra = Műveltség 1. Egészségügyi kérdés ≨ Egészség ügyének kérdése

4 Miért nincs hazánkban egészség-kultúra?
…”Magyarországon nincs kialakult közvélemény más téren, csupán a revízió szüksége és a gazdasági bajok súlyossága dolgában. A többi kérdésekben csak pártszempontok, érdekszempontok és tájékozatlanok vannak.”… (Zemplényi Imre dr)

5 100 éve A műveltség, nem merül ki értelmi tulajdonságokban. Követelményei elsősorban nem is az intellektuális, hanem a morális és a szociális szférában vannak. Alapvető tulajdonsága: az ember minden képességének harmóniája. Ami azt jelenti: az értelmi, az érzelmi és a cselekvő erők legmagasabb kiképzése és összhangja. Minden meggyőződés annyit ér, amennyit hirdetője a maga cselekvésével valóra vált. (Szabó Ervin )

6 Jelen kor Általános műveltség : a műveltségi javaknak az a rétege, az az állománya, amelyet egy társadalom adott fejlettségi szintjén általában megkíván ahhoz, hogy az emberek a társadalmi érintkezésben, a munkában feladataiknak meg tudjanak felelni. (Dr. Poór Ferenc)

7 Szociális (társadalmi, közösségi, emberi kapcsolati)
Kultúra (általános) Műveltség (amit az egyén befogad) Emberi készségek harmóniája Szociális (társadalmi, közösségi, emberi kapcsolati) Morális (erkölcsi)

8 Egészség műveltség Egészség Megértés Hozzáférés
Információ - elérés - hasznosítás - értelmezés Megértés Hozzáférés Egészség műveltség Készség (kognitív és szociális) Képesség Motiváció Fenntartás Fejlesztés Egészség

9 Az Egészség fejleszthető
a befolyásoló faktorokon Keresztül

10 (Egészség) magatartás
Társadalmi elvárás (Egészség) magatartás Politikai  Kulturális  Társas  Fizikai  Gazdasági  Szolgáltatási/ellátási  Befolyásoló környezet Egyén

11 Kerék-küllő szabály Politikai  Kulturális  Társas  Fizikai  Gazdasági  Szolgáltatási/ellátási  Körbezáródó befolyásoló faktorok esetén a (célzott, irányított) változtatáshoz minden faktort egyszerre kell kezelni. 2. Priorizálás helyett komplex megközelítés kell

12 (Egészség) magatartás
Társadalmi elvárás (Egészség) magatartás Mi van belül erkölcs, attitűd, tudás, képesség Viselkedés aktuális hangulat konkrét helyzet, lehetőségek szereplők, szerepek, minták A társadalmi elvárások hatékony közvetítése eredményezhet viselkedés módosulást 3.

13 Az egészségfejlesztés logója (1986. Ottawai Karta)
Irodalom: Health promotion emblem. World Health Organization Kósa Karolina: Van- e hazai közmegegyezés arról, hogy mi az egészségfejlesztés? (NÉPEGÉSZSÉGÜGY – Az Egészségügyi Minisztérium tudományos és egészségpolitikai folyóirata évfolyam 1. szám)

14 (Egészség) magatartás
Társadalmi elvárás (Egészség) magatartás Egyén Az egészségfejlesztés alkalmas az egészség magatartás befolyásolására 4.

15 Egészség-műveltség ("Health Literacy")
"Az egészséggel kapcsolatos alapvető információk és szolgáltatások elérésének, értelmezésének és megértésének képessége, valamint ezen információk és szolgáltatások felhasználásának kompetenciája az egészség fejlesztése érdekében." (Ratzan & Parker 2000; IOM 2004)

16 Egészség műveltség ("Health Literacy")
„Az egészséggel kapcsolatos műveltég olyan kognitív és szociális készségeket jelent, amelyek meghatározzák az egyének motivációját és képességét, hogy az információkat olyan módon érjék el, hasznosítsák és értelmezzék, hogy hozzájáruljon egészségük fejlesztéséhez és fenntartásához.” (WHO 1998., IUHPE 2010.)

17 Szociális társadalmi, közösségi, emberi kapcsolati Morális erkölcsi
Műveltség Emberi készségek harmóniája Mit? Hogyan? Egészség testi, lelki, szellemi készségek harmóniája Szociális társadalmi, közösségi, emberi kapcsolati Morális erkölcsi Az egészség-műveltség nem elválasztható részét képezi az (általános) műveltségnek 5.

18 Szociális társadalmi, közösségi, emberi kapcsolati Morális erkölcsi
Műveltség Emberi készségek harmóniája Mit? (tan)anyag Hogyan? (anyagtalan) Egészség testi, lelki, szellemi készségek harmóniája Szociális társadalmi, közösségi, emberi kapcsolati Morális erkölcsi Az egyenlőtlenségeket csökkenteni kell az emberi kapcsolatok fejlesztéséhez. 6.

19 Egészség-műveltség jelentősége
Ha az egészség javul, akkor a társadalom versenyképessége javul. Ha az egészség-műveltség javul, akkor az egészség javul Ha az egészség-műveltség javul, akkor az egészségügyi ellátórendszer igénybevétele átrendeződik a hatékonyság javulás irányába. Ha az egészség-műveltségben lévő különbségek csökkenek, akkor az egészségben lévő különbségek is csökkennek. Ha az egészségben lévő különbségek csökkennek, a társadalom versenyképessége javul Az egészség-műveltség javítása a társadalom versenyképességét növeli. 7. Auguste Rodin ( )

20 Fejlesztési lehetőségek – Hogyan ne
Túlszabályozás Értelmetlen szabályozás

21 Fejlesztési lehetőségek – Hogyan igen
Komplex megközelítés Egyenlőtlenségek csökkentése Partnerség Szubszidiaritás Fenntarthatóság Politikai  Kulturális  Társas  Fizikai  Gazdasági  Szolgáltatási/ellátási 

22 Fejlesztési lehetőségek – Hogyan igen
Kompromisszum Kooperáció Minden keréknek egy irányba kell forognia „Társadalom szekere”

23 Összefoglalva Egészségügyi kérdés ≨ Egészség ügyének kérdése
1. Priorizálás helyett komplex megközelítés kell. 2. A társadalmi elvárások hatékony közvetítése eredményezhet viselkedés módosulást. 3. Az egészségfejlesztés alkalmas az egészség magatartás befolyásolására. 4. Az egészség-műveltség nem elválasztható részét képezi az (általános) műveltségnek. 5. Az egyenlőtlenségeket csökkenteni kell az emberi kapcsolatok fejlesztéséhez. (anyagi és anyagtalan komponens) 6. Az egészség-műveltség javítása a társadalom versenyképességét növeli. 7.

24 Köszönöm a figyelmet …”A kocsikerék harminc küllője, mely egy kerékagyban találkozik, a középen levő űr által lesz használhatóvá.”… …”Tehát az anyag a dolgok hasznosságát, az anyagtalan a lényegét határozza meg.”… Lao-Ce (Li Er ) (i. e. 565 – i. e. 476) Tao-Te-King (11.) Ágner Lajos ford.


Letölteni ppt "Egészség-műveltség = Health Literacy ☺"

Hasonló előadás


Google Hirdetések