RESZTORATÍV TECHNIKÁK BEÉPÍTÉSE AZ INTÉZMÉNYI SZABÁLYZÓKBA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyeztető eljárás.
Advertisements

A tanulók fegyelmi felelősségre vonásának aktuális előírásai
Hiányzással kapcsolatos szabályok 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. §
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUMBAN
A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
Az iskolai szociálismunka
Az iskolai dokumentumok
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
Mire jó a DÖK?.
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Bevezető gondolatként:
A középfokú iskolai felvételi eljárás ütemezése a 2011/12. tanévben.
Méltányossági elvek a közoktatásban
A gyakorlatvezető mentor
Készítette: Susuk Judit Boroznaki Zita
„Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
1 Szaktanácsadói fórum AZ INTÉZMÉNYI DOKUMENTUMOK ÁTDOLGOZÁSA Előadó: Bíróné Bondor Katalin szaktanácsadó november 21. Zala Megyei Pedagógiai Intézet.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
Az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések az óvodában Némethné Józsa Ágnes tanácsos, óvodai szakreferens Győr, április 29. Győr-Moson-Sopron Megyei.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
Adatvédelmi alapelvek
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Közösségi szolgálat 2014.
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
BEVEZETŐ.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az OFI szerepe pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában Hancock Márta Budapest február.
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Mediátorképzés Büntető mediáció.
Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
Iskolai közösségi szolgálat
A vitarendezési, konfliktuskezelési technikák használata.
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Szülői értekezlet A középfokú iskolákba történő jelentkezés rendje és a felvételi eljárás gyakorlati tudnivalói szeptember óra.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A szakképzés jelene és jövője a KLIK-ben. Jogszabályi háttér: A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény A szakképzésről szóló évi CLXXXVII.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Ellenőrzések a köznevelési intézményekben Fejér Megyei Kormányhivatal.
Szakiskolai fejlesztési program Önfejlesztés-intézményfejlesztés terület Jó gyakorlat konferencia június 3. SZEKCIÓ: „Agressziókezelés, szocializáció”
Az NPK működése és céljai a kerekasztal tárgyalásokon Habár fölül a gálya… Sonkád,
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
SZFP II. Mérés-értékelés Fejlesztési Szakterület
Tanfelügyelettel kapcsolatos előzetes feladatok - intézményvezetők
Tankönyvellátás és iskolai könyvtár
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
Előadás másolata:

RESZTORATÍV TECHNIKÁK BEÉPÍTÉSE AZ INTÉZMÉNYI SZABÁLYZÓKBA Szuláné Zsilinszki Gabriella BÉKSZI Trefort Ágoston Tagiskola igh. Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia 2012. december 13.

A változással szembeni ellenállás okai Félelem az újtól, az ismeretlentől Ragaszkodás a szokásokhoz Bizalomhiány Gazdasági jellegű okok

Milyen fegyelmezési problémák vannak? Feleselés Igazolatlan hiányzás, késés Tolerancia hiánya Figyelmetlenség,trehányság, KÖZÖNY Káromkodás, csúnya beszéd Verekedés, agresszió Szabályok be nem tartása Károkozás

ELLENSZEREINK Tekintély, következetesség, igazságosság Szülőkkel való megbeszélés Érzelmi és lelki zsarolás Írásbeli figyelmeztetés-egészen a fegyelmiig Hangerő növelése Dolgozat Külön feladatot kap Osztályfőnökhöz, igazgatóhoz kísérés Érdeklődés felkeltése Megbeszéljük, megállapodásokat kötünk

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak – „tekintély elv?”

TANÁRI TEKINTÉLY Tekintélyelv — Mellérendeltség Vagy azért, mert nagyon okosak, és sokat tudnak Vagy azért, mert hátrányos helyzetűek és kilátástalanok

Söpörjük a szemetet az asztal alá ? Idő van ! Segítsetek! HA ÖSSZEÜTKÖZÉSBE KERÜL A TÖRVÉNY- NYEL, AZ A KÉRDÉS, HOGYAN REAGÁLUNK RÁ pl. telefon

KOMMUNIKÁCIÓS GÁT

A változtatás lépései Figyelemfelhívás a baljós jelekre A stratégia kialakítása A kollégák bevonása Az új szemléletmód intézményesítése, szabályzók kialakítása

Stop - go innováció „lefagyás” alaphelyzet 20/2012 (VIII31.) EMMI rendelet innováció „lefagyás” alaphelyzet 10

Az 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 32. § (1) mely szerint az iskolai, kollégiumi, szülői szervezet (közösség) és az iskolai, kollégiumi diákönkormányzat közös kezdeményezésére biztosítani kell, hogy közösen működtessék a fegyelmi eljárás lefolytatását megelőző egyeztető eljárást Az egyeztető eljárás célja a kötelességszegéshez elvezető események feldolgozása, értékelése, ennek alapján a kötelességszegő és a sértett közötti megállapodás létrehozása a sérelem orvoslása érdekében. Az egyeztető eljárás rendjét az iskolai, kollégiumi házirendben kell meghatározni. A szabályozásnál az iskolai, kollégiumi szülői szervezetnek (közösségnek) és az iskolai, kollégiumi diákönkormányzatnak egyetértési joga van.

ÚJ: A 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről. A törvény nem szabályozta tovább az eljárás rendjét, így a részletek kidolgozása a helyi dokumentumokban történhet meg.

Belső szabályozás Pedagógiai program Szervezeti és működési szabályzat Házirend

és a 20/2012. EMMI rendelete a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról tükrében

SEGÉDANYAG AZ INTÉZMÉNYI EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS SZABÁLYZATÁNAK, DOKUMENTUMAINAK JOGSZERŰ ÉS SZAKSZERŰ ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

AZ ISKOLAI DOKUMENTUMOK ÉS AZ ALTERNATÍV VITARENDEZÉS A PEDAGÓGIAI PROGRAM

PP A személyiségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai feladatok A közösségfejlesztéssel kapcsolatos feladatok A beilleszkedési, magatartási nehézségekkel összefüggő pedagógiai tevékenységek ………….és így tovább !

SZMSZ A 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 21.§ (2) szerint „A fegyelmi eljárást egyeztető eljárás előzheti meg, amelynek célja a kötelességszegéshez elvezető események feldolgozása, értékelése, ennek alapján a kötelességszegéssel gyanúsított és a sértett közötti megállapodás létrehozása a sérelem orvoslása érdekében. Az egyeztető eljárás részletes szabályait az SZMSZ-ben kell meghatározni. „

Esettípusok …eddig ez volt a gyakoribb Az egyeztetési eljárás önkéntes működése, amennyiben célja egy iskolai konfliktus kezelése

Esettípusok Az egyeztetési eljárás működése, amennyiben a cél a fegyelmi tárgyalás megelőzése

NYILATKOZAT I. Szülői/Diák szervezet részére Tárgy: a fegyelmi eljárás lefolytatását megelőző egyeztető eljárás működtetése az……………………………iskolában ……………. tanévben A 20/2012.(VIII.31.) EMMI rendelet 53 § (1) –re hivatkozva az iskolai szülői szervezet támogatja, hogy az iskola működtessen a fegyelmi eljárás lefolytatását megelőző egyeztető eljárást. A szülői szervezet az egyeztető eljárás házirendben kidolgozott szabályzatát elfogadja. Dátum Aláírás

Felelős személy 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 54. § (1) szerint: „Az egyeztető eljárás lefolytatásáért a fegyelmi jogkör gyakorlója felel, a technikai feltételek biztosítása (terem, egyeztető felkérése, értesítő levél kiküldése) a nevelési-oktatási intézmény feladata. „

A nevelési igazgatóhelyettes felel a tanulói jutalmazás és fegyelmezés házirendnek megfelelő végrehajtásáért Szervezi a tanulói fegyelmi eljárást, gondoskodik dokumentálásáról Amennyiben a felek részéről felmerül az igény az alternatív vitarendezés alkalmazására, előkészíti a tárgyalást, segíti a lebonyolítást, dokumentálást. Munkaköri leírás - helyettesítés

Kik legyenek az eljárás résztvevői? Állandó tagok: Az igazgató megbízásából a nevelési igazgatóhelyettes Az iskola ifjúságvédelmi felelőse vagy a diákönkormányzatot segítő pedagógusa A diákönkormányzat delegált képviselője Az egyezető szerepet ellátó tanár, aki a nyilvánosságra hozott névsorból lett kiválasztva. Olyan személy lehet, aki részt vett az OFI továbbképzésén.

Eseti tagok: a tanulók osztályfőnöke kollégiumi csoportvezetője szakoktatója kiskorú tanulók esetében a szülők bármely az érintettek által közösen elfogadott személy, aki előre lendítheti a tárgyalás menetét

MEGBÍZÁS Iktatószám: Tárgy: a fegyelmi eljárás lefolytatását megelőző egyeztető eljárás működtetése Tisztelt…..! A …… tanévben a 20/2012.(VIII.31.) EMMI rendelet 53 § (1) –re hivatkozva megbízom az egyeztetési eljárás működtetési feladataival. A feladatot a jogszabályi előírások és az iskolai házirend….számú szabályzása alapján köteles ellátni. Dátum …………….. Aláírás:……………….

TÁJÉKOZTATÁS FEGYELMI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSÁRÓL Tisztelt Szülő! Értesítem, hogy ……(név )…. osztályos tanulónk ügyében, a Házirend ….. és …... pontjának megszegése miatt, az osztályfőnök (……) fegyelmi eljárás indítását kérte. A fegyelmi tárgyalásra év. … /hó és nap/ … órai kezdettel kerül sor, melyen kérem, hogy a tanulóval együtt szíveskedjen megjelenni, vagy meghatalmazottját elküldeni. Továbbá tájékoztatom, hogy a fegyelmi tárgyalást az érintettek másodszori távolmaradása esetén is lebonyolíthatjuk. (20/2012/.(VIII.31.) EMMI rendelet)

Folytatás… Felhívom a figyelmét a 20/2012.(VIII.31.) EMMI rendelet 53 § (2) –re hivatkozva, hogy az iskolában, a fegyelmi eljárás lefolytatását megelőző egyeztető eljárás működik. Az eljárás az alternatív vitarendezés lehetőségét kínálja fel a feleknek egyeztető szakember vezetésével. Amennyiben az eljárás sikeres, erről írásba foglalt megállapodás születik, a fegyelmi eljárás megindítását 3 hónapra felfüggesztjük. Az egyeztető eljárásra a levél kézhezvételétől számított 15 napon belül kerül sor, amelyről külön értesítést kap.

Amennyiben élni szeretne az egyeztetési eljárás lehetőségével a mellékelt nyilatkozatot szíveskedjen kitölteni és 5 napon belül iskolánk igazgatójának visszaküldeni. Tájékoztatom, ha a nyilatkozata 5 napon belül nem érkezik meg illetve, ha a másik fél az eljárás lehetőségét elutasítja, az eljárásra nem kerül sor és a fegyelmi tárgyalást a jelzett időpontban összehívjuk. ……, év... hó…nap

NYILATKOZAT kezdeményezzük / nem kezdeményezzük (a megfelelő rész aláhúzandó) Kijelentjük, hogy a közöttünk fennálló vitát egyeztető eljárás keretében kívánjuk rendezni. Az egyeztető eljárás lefolytatására felkérjük .......................................... (egyeztető-tanárt) (Amennyiben nincs konkrét személyre irányuló kérésük, elfogadják az iskola által felkért szakembert.) Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a vita tárgyát, illetve megjelöljük a szóba jöhető témákat:

Visszajelzés 5 napon belül Egyeztető eljárás 15 napon belül Fontos időpontok…. Visszajelzés 5 napon belül Egyeztető eljárás 15 napon belül Felfüggesztve 3 hónapra

Fontos részek: Tudomásul vesszük, hogy az egyeztető eljárás a megállapodás aláírásával, illetve a nyilatkozat aláírásától számított 3 hónap elteltével véget ér, de az eljárást, bármelyikünk nyilatkozata alapján a mediátor-tanár sikertelennek nyilváníthatja. Tudomásul vesszük, hogy ebben az esetben a felfüggesztett fegyelmi eljárás életbe lép. Közösen és jól megfontolva akként rendelkezünk, hogy az egyeztető eljárásban kifejtett álláspontunk, javaslatunk, az ezt követően indult fegyelmi eljárásban felhasználható / nem használható fel. (kívánt szöveg aláhúzandó)

HATÁROZAT A 20/2012.(VIII.31.) EMMI rendelet 53 § (3) biztosított felhatalmazás alapján a ……………………………..igazgatójaként elrendelem…………. (név)……… osztályos tanuló (született: ………., ….év….hó…nap, anyja neve: ) a fegyelmi eljárás folytatását. A fegyelmi tárgyalásra év. … /hó és nap/ … órai kezdettel kerül sor, melyen kérem, hogy a tanulóval együtt szíveskedjen megjelenni, vagy meghatalmazottját elküldeni. INDOKLÁS A tanuló (kiskorú tanuló esetén a szülő) nem kívánt élni az egyeztetési eljárással. Az egyeztető eljárás lefolytatásához szükséges mindkét fél (kötelességszegő és sértett) hozzájárulása. A kötelességszegő tanulónak az értesítés átvételétől számított 5 napon belül kell írásban kérnie az egyeztető eljárása lefolytatását. Mivel ez nem történt meg a fegyelmi eljárás folytatódik.

ÉRTESÍTÉS FEGYELMI TÁRGYALÁS ELŐTTI EGYEZTETÉSI ELJÁRÁSRÓL A 20/2012.(VIII.31.) EMMI rendelet 53 § (2) szerint a felek beleegyezésével egyeztető eljárás tartunk ……………év ……hónap……….nap a ……………iskola …sz. termében. Az eljárást………………. kolléga folytatja le. Elérhetősége…………..( email-cím, telefonszám). Amennyiben az eljárás sikeres, erről írásba foglalt megállapodás születik és a fegyelmi eljárás megindítását 3 hónapra felfüggesztjük. Ha az egyeztető eljárás megszakad, vagy nem vezetett eredményre, a fegyelmi eljárást folytatni kell . A fegyelmi eljárás elindítása ebben az esetben az iskolában szokásos eljárás szerint történik. Amennyiben a megállapodás sikeres, a 3 hónapra felfüggesztett fegyelmi eljárás alatt a sértett vagy törvényes képviselője nem kéri a fegyelmi eljárás lefolytatását, azt igazgatói határozattal megszüntetjük.

MEGÁLLAPODÁS - MINTA A megbeszélés helye : A megbeszélés időpontja : A megbeszélésen részt vettek névsora: 1 /A mediátor vagy a facilitátor neve: 2 /Az érintettek névsora: Esetleírás ( Hol? Mikor? Mi történt? A résztvevők az alábbiakban állapodtak meg: A teljesítés végső határideje: A megállapodásban foglaltak nem teljesítése esetén az alábbi következményekkel kell számolni: ……………………….. Az érintettek aláírása ………………………………………… az egyeztető tanár aláírása

Az egyeztetési eljárás azon a napon fejeződik be, amikor a sértett vagy a kötelességszegő kijelenti a közvetítő előtt, hogy kéri az egyeztetési eljárás befejezését a sértett vagy a kötelességszegő az egyeztetéshez való hozzájárulását visszavonta az egyeztetésre rendelkezésre álló tizenöt nap eredménytelenül telt el megállapodás született.

HATÁROZAT sikertelenség esetén A 20/2012. (VIII.31) EMMI rendelet 56. § (2) által biztosított felhatalmazás alapján a ……………………………..igazgatójaként elrendelem…………. (név)……… osztályos tanuló ügyében (született: ………., ….év….hó…nap, anyja neve: ) a fegyelmi eljárás folytatását. A fegyelmi tárgyalásra év. … /hó és nap/ … órai kezdettel kerül sor, melyen kérem, hogy a tanulóval együtt szíveskedjen megjelenni, vagy meghatalmazottját elküldeni. INDOKLÁS A tanuló (kiskorú tanuló esetén a szülő) nem kívánt élni az egyeztetési eljárás adta lehetőséggel és nem született helyreállító megállapodás. Döntésemet a szerint …rendelet és az iskolai SZMSZ … pontja alapján hoztam. ………….., év ... hó…nap …………… igazgató

SIKER A fegyelmi eljárást 3 hónapra lehet felfüggeszteni, abban az esetben, ha az egyeztetési eljáráson: Megállapodás született. Ha a felfüggesztés ideje alatt a sértett nem kéri az eljárás folytatását. Ha a felek a megállapodásban kikötik a teljesülés feltételeit, és azok megvalósulnak.

HATÁROZAT – siker esetén A A 20/2012. (VIII.31) EMMI rendelet 53. § (5) bekezdésben biztosított felhatalmazás alapján a ……………………………..igazgatójaként elrendelem…………. (név)……… osztályos tanuló (született: ………., ….év….hó…nap, anyja neve: ) ellen indított fegyelmi eljárás beszüntetését. INDOKLÁS A tanuló (kiskorú tanuló esetén a szülő ) az egyeztetési eljárás során született helyreállító megállapodást betartotta, a sértett, kiskorú sértett esetén a szülő nem kérte a fegyelmi eljárás folytatását, ezért a fegyelmi eljárást beszüntetem. Döntésemet a 20/2012. (VIII.31) EMMI rendelet 53. § rendelet és az SZMSZ … pontja alapján hoztam. …év.. hó…nap …………… igazgató

Köszönöm a figyelmet! Az előadás prezentációja megtekinthető a www.ofi.hu oldalon.