Végy egy csoport motiválatlan tinédzsert…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyönyörű napot kívánok!
Advertisements

Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Gyermeked kérései
VIIII. Szalvéta bemutató
Kompetencia - Interakció Összeállította: Alseczné Sipos Ibolya NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola.
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
Miből tanítsak? A taneszköz-választás kérdései a 6-10 évesek nyelvoktatásában Kuti Zsuzsa Oktatási Minisztérium.
2. osztályos példa Bubernik Eszter
A házasság még nem a mennyország
3 perc Tanári tevékenység Tanulói tevékenység Munkaforma • Bevezető • A pedagógus felvázolja a tanóra témáját. • Aktív figyelem • Frontális osztálymunka.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Kulcsárné dr. Papp Enikő:
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
CV avagy önéletrajzi csúcsmondatok eredeti helyesírással
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Az idegen nyelvekről a NAT-BAN
E-learning és a multimédia
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
Jó tanácsok az élethez.
Az egyéni fejlesztési terv
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
A szövegértés tanítása II.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Olvasd lassan és csendben!.
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Az Élet Igéje július.
H2O Projekt Projektszponzor: Dr. Kürti Sándor, PhD Kürt Zrt. Projektvezető: Rácz Tünde Fatima Kulturális antropológus Tudományos.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
A szövegértési feladatok összeállítása
TANULÓI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztés keretében án kitöltött tanulói kérdőívek kiértékelése.
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
avagy lehetőség a konfliktusok kezelésére a tanórán
A Számvitel Didaktikája
ÁLMODJ Kapcsold be a hangszórót és dőlj hátra! Ne klikkelj! 
Gyermekvilág régen és ma
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Olvasd lassan és csendben!
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Bevezetés Előadó: Blasszauer János Kaposvár, január 14.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Bölcsességek, aforizmák
NA ÉS ? ? ? HOGYAN VISELKEDIK AZ IGAZI FŐNÖK ? Ha főnök vagy, olvasd, mennyire illik rád, ha azt szeretnél lenni, figyelj jól, és legyél jó vezető ! !
Matematika Kompetenciaterület
GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE.
A Világ 7 csodája… Egy napon a tanár megkérdezte a tanítványait, hogy összetudnának-e állítani egy listát, amir ő l úgy gondolják, hogy a világ 7 csodájának.
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
Gyakorló óra 5/12.
Tanórai szokásaim 5/14.
Jegyzetkészítés 5/17.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Multimédiás, interaktív Moodle tesztkérdések Molnár Tamás
5 tipp a munka egyszerűsítésére
Előadás másolata:

Végy egy csoport motiválatlan tinédzsert… Kákonyi Lucia pedagógiai szakértő Végy egy csoport motiválatlan tinédzsert…

Egy tanári szobában valahol Magyarországon Nem tudom elvégezni az anyagot, hogy fognak leérettségizni? Motiválatlanok!. Semmi sem érdekli őket! . Az általános iskolában semmit sem tanítottak nekik! Magyarul sem tudnak! Nincs felszerelésük!

Szaktanácsadói feljegyzésekből Szaktanácsadói vélemény: megbízható angoltudás, kedves és bátorító személyiség, megbízható angoltudás, óravázlatából kiderül, hogy végiggondolta, mit akar elérni, többet tervezett, mint amennyit meg tudott valósítani. Szaktanácsadói javaslatok: próbálja meg végig angolul vezetni az órát, ne fordítsa le az angol utasításokat, döntse el, hogy mi lesz az óra fő hangsúlya, ami lehet néhány szó megtanítása kizárólag szövegkörnyezetben, használja jobban a tankönyv képanyagát

Szaktanácsadói feljegyzésekből Szaktanácsadói vélemény: határozott és erőteljes tanáregyéniség, lendületes stílus, a tanulók tisztelik, szeretik, gondos óravázlat, megbízható nyelvtudás, hangulatos bemelegítő feladat. Szaktanácsadói javaslatok: angol nyelvű osztálynyelv és kommunikáció elengedhetetlenül fontos lenne, inkább házi feladatnak ideális, a kommunikatív feladatoktól vette el az időt, gondolja át, hogyan lehet az elvont struktúrákat egyszerű formába öltöztetni és angolul gyakorolni.

Szaktanácsadói feljegyzésekből Szaktanácsadói vélemény: kitűnő tanáregyéniség; alaposság, humor, önirónia, az óra menetébe szervesen beépített eredeti ötletek, a tanári munka iránti alázat, egy pillanatra sem téveszti szem elöl az óra célját, tökéletesen érezi, hogy az egyes feladatokra mennyi idő kell, még akkor sem sietteti a tanulókat, amikor látja, hogy nem tudja befejezni, amit tervezett, a tanulók rengeteget dolgoznak, használják a nyelvet, élvezik az órát. Szaktanácsadói javaslatok: Az iskola beszerezhetne egy interaktív táblát. A tanárnő csodákra lenne képes.

„Nem találja a tanulókhoz vezető utat.” Nincs házi feladatod? 1,1,1,1,1 Aztán stimmeljen az a létige! Itt ugye az „are” létige kell, mert az alany az „ők.”

Hogyan találjuk meg a tanulókhoz vezető utat?

Mondd el és elfelejtik, mutasd meg és emlékeznek, vond be őket és megtanulják. Confucius Előadás Olvasás Látás-hallás Bemutatás Vita Gyakorlás tevékenységen keresztül Mások tanítása

Ismerjük meg tanítványainkat, avagy hogyan jut el a külső információ a belső világunkba Vizuális szóhasználat: vízió, úgy tűnik, éleslátás, nézőpont, fénylik, megjelenik, villan, színek, méretek, formák, alakok, hangulatfestő szavak, légies állás, szemmozgás inkább felfelé, magasabb hang, gesztikuláció , légzés fenn, Auditív szóhasználat:hallható, fecseg, leszól, elmond, néma, harsány, kérdez,hallatlan!, azonos hullámhosszon, zene füleimnek, hangutánzó szavak, stb. gesztikuláció, légzés, szemmozgás középen Kinesztetikus Szóhasználat: tesz-vesz,elvisel, megragad, feszültség, hideg-meleg, vastag a bőr a képén, kemény fickó, érzékelés-mozgásra utaló szavak,ízlelés, szaglás, stb. Lefelé nézés, hasi légzés, mélyebb hang, két lábbal a földön, stb

Használj „vegyes” nyelvezetet! Az összes érzéket szólítsd meg, és figyelni fognak rád! Vizuális tanuló:kép, tábla, film, stb. Auditív tanuló: sok kérdés – válasz, beszélgetés, hallott szöveg értése Kinesztetikus: gyakorlatok végzése, (de nem a munkafüzetben), sok mozgás, szerepjáték,

Differenciált oktatás Mi az, amit minden tanulónak tudnia kell. Ismeretek rugalmas kezelése. Tudás többféle strukturálása, integrálása. A minőség fontosabb, mint a mennyiség. Együttműködés. Kommunikáció. Észrevétlen tanulás. Ne félj, ha zaj van az órán! Ne te dolgozz, hanem a diák! Bízz bennük! Értékeljék egymást!

Csoportszervezés Azonos a tempó. A szerepek bármikor felcserélhetők. Heterogén csoportok A jobb képességűek tanítják a gyengébbeket, ezzel új tanulási stratégiákat dolgoznak ki (szakértők, mentorok). A gyengébb képességű tanulók elleshetik a jobbak tanulási stratégiáját. A csoporttagok között ne legyenek túl nagy a különbségek. Szerepcserék, ne mindig ugyanaz legyen a szakértő. Homogén csoportok Azonos a tempó. A szerepek bármikor felcserélhetők. A tananyag mennyisége egyénre szabott. Jobb képességűek élvezik az önállóságot, egymás értékelését. Gyengébb csoportokat a tanár tudja segíteni, nehogy tévútra kerüljenek.

Néhány a tipp a legmotiválatlanabbakhoz Ne kövessük szolgai módon a tankönyv leckéit. Keressük meg a diákjainkat leginkább motiváló témákat. Találjunk ki helyzetgyakorlatokat. Soha ne magyarázzunk nyelvtani szabályokat! Használjuk a struktúrákat! Dicsérjünk, dicsérjünk és dicsérjünk! A legapróbb fejlődést is vegyük észre, és jutalmazzuk! Egész órán használjuk az idegen nyelvet! Úgy fognak tanulni, hogy észre sem veszik. Kérdezzük meg, hogyan és mit szeretnének megtanulni.

Néhány a tipp a legmotiválatlanabbak tanítására Páros vagy kiscsoportos feladatoknál mindig variáljuk a tagokat. Üljünk le a tanulók közé. Nagyobb bizalommal fordulnak a velük egy szinten lévő tanárhoz, mint a felettük magasodóhoz. Értékeljék magukat, értékeljék egymást. És akkor mi van? „A nyelv az egyetlen, amit rosszul is érdemes tudni!” Lomb Kató

….. és tégy csodát!

Köszönöm szépen a figyelmet. kakonyi.lucia@fppti.hu