Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?"— Előadás másolata:

1 Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?

2 Miről lesz szó? Pozitív gondolatok Pozitív énkép Célok meghatározása
Távlatokban való gondolkodás Saját módszer kialakítása Szertartásszerű tanulás Időbeosztás

3 Bútorok Megérteni az anyagot Tárgyak variálása Relaxáció Határozottság Érdeklődés kialakítása A Pygmalion - effektus A Rosenthal - effektus

4 Pozitív gondolatok PLB: Pozitív lelki beállítottság Pl:
„A tanulás nem nehéz” „A tanulnivaló érdekes mert új ismereteket ad” „Gyorsan tanulok, ezért hamar végzek” „Sokszorosan meg fog térülni a befektetésem” „Hit, kabala figurák, szokások stb.”

5 Pozitív énkép „Hiszek magamban” „Meg tudom csinálni”
„Sokan kijárták már ezt az iskolát, akkor én is meg tudom csinálni” „Képes vagyok tanulni, erőt veszek magamon, mert fontosnak tartom a jövőmet”

6 Egy döntés „Miért Mr. Anderson?”

7 Célok meghatározása Rövid távú célok:
Tanulok fél órát úgy, hogy közben nem figyelek semmi másra. Utána ehetek. „Minden út egyetlen lépéssel kezdődik” Hosszú távú célok: Szeretnék egy sportkocsit venni később, ezért jól tanulok, hogy majd jó állásom lehessen!

8 Saját módszer kialakítása
„Nekem akkor megy a tanulás, ha……” -almát rácsálok közben stb.

9 Szertartásszerű tanulás
Ha szokásoddá teszed a tanulást, nem fog erőfeszítést jelenteni. Például: „Amikor hazamegyek iszok egy teát, majd rögtön leülök fél órát tanulni, mert még elég jól emlékszem az aznapi anyagra. Utána vacsorázom.” „Vacsora után vagyok a legaktívabb. Amikor a ház elcsendesedik akkor tanulok.”

10 „Rendszeresen egy keveset” (időbeosztás)
El kell dönteni, hogy mennyit tudsz tanulni úgy, hogy közben semmi mást nem csinálsz. Ha ez egy óra, akkor annyi. Többet ér mint egész nap „tanulni” miközben minden mást csinálsz, és nem haladsz semmit.

11 Megfelelő bútorok Ha tele van az asztalod, ha alacsony vagy magas az asztalod, ha hibás a szék, billeg vagy alacsony, eredménytelen lesz a tanulás, és nem is tudod, hogy miért. Ha a szemedbe süt a nap, ha huzatban ülsz, ha a másik szobában üvölt a tévé, ha félhomály van szintén eredménytelen leszel.

12 Megérteni az anyagot A lényegkiemelés nagyon fontos része a tanulásnak! Olvasd el az anyagot, húzd alá a lényeget! Írd ki a kulcsszavakat és keresd meg a jelentésüket! A humán tárgyak esetén 1/5-re is tömöríthető a lényeg. Reál tárgyak esetén a szabályt kell megtanulni és gyakorolni.

13 Variálni a tárgyakat Ha egész nap egy tantárgyon nyűglődsz, úgy megutálod, hogy máskor elő sem veszed. Ezt el kell kerülni. Ha meguntad, vegyél elő egy másikat. Később megint válts!

14 Relaxáció Tanulás közben elengedhetetlen az agy pihentetése.
Ha úgy érzed nem megy tovább, nyisd ki az ablakot, dőlj hátra a széken, és gondolj valami nagyon kellemes helyre. Pár perc után jobban fog majd az agyad.

15 Határozottság megtanulása
A jó tanulási eredményekhez nem árt határozottnak lenned. Akkor tudod csak konkrétan eldönteni és következetesen végigvinni magát a tanulást. A határozottság a vizsgákon és az életben is jól fog jönni. Tudni kell a kereteket!

16 Érdeklődés Ha nem megy egy tárgy, keresd meg benne az érdekesebb részeket. A hétköznapitól eltérő témákat. Kutasd fel, hogy mi lehet benne érdekes! Kérdezzél a tanártól! Ha látja, hogy érdeklődsz, tudni fogja, hogy nem veszed félvállról a tárgyat.

17 A Pygmalion-effektus Az önmagát beteljesítő jóslat. Azaz láss bele valakibe valami jót vagy rosszat, és az hamarosan megvalósítja.

18 A Rosenthal-effektus Amit hiszel magadról azt képes vagy megvalósítani. A vonzás törvénye A hit ereje (nem vallásos)

19 Az anyagot összeállította: Faludi Miklós
Eredményes tanulást!


Letölteni ppt "Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések