Boldog Meszlényi Zoltán Lajos

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lehetőségek megragadása, másokért
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Az Élet Igéje április.
A nap kezdete Urunk, akit jobban elrejt ez a világ, mint a sírbolt, Te, akit bűneink keresztre feszítenek, Te, akit eltemettünk szívünkben - feszítsd fel.
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
Krisztus uralma alatt élni 1. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
A Katolikus Egyház Magyarországon 1945 és 1990 között
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
SÁFÁRSÁG Beruházás – Amit Isten ránk bízott Adakozás - Gyűjtés
A keresztség A befogadás szentsége.
Természetes Jelek A mosoly a jókedv, bizalom jele…
„pap vagy te mindörökké”
„Szorongattatásomban az Úrhoz folyamodtam” Jónás 2, 3
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Zsolt 6,3-5 Kegyelmezz, Uram, mert elcsüggedtem, gyógyíts meg, Uram, mert reszketnek tagjaim! Lelkem is csupa reszketés, és te, Uram, meddig késel? Fordulj.
(Elhívás, felkészítés, elküldés 3.). a) Mt 10:16/a – Én elküldelek titeket… Jn. 10,11: „Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. Mt.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Nagyböjt első hete.
Jó reggelt- Isten hozott !.
Ballagók búcsúztató áhítata.
JÓ REGGELT !. Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Boldogok, kik szegények lélekben. Boldogok, mert övék lesz a menny.
Mi Atyánk, ki vagy mennyekben,
Ő az Úr, Ő az Úr! Meghalt értem a kereszten, Ő az Úr!
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
DON BOSCO.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Bosco Szent János. Élete Szegény családban született 1815-ben. Kétéves volt csupán, mikor édesapja meghalt, így édesanyja, Margit, egyedül nevelte három.
Az élet igéje augusztus.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Nagyböjt 2011 …Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
1 Továbblépés - Az üzenet.
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Az élet igéje Az élet igéje január január.
Isten mondta.
Mindig kapcsolatban Vele
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
Folyamodjatok az Úrhoz,
Egy élet 14 állomása „…mert megmarad a hit, a remény és a szeretet …”
Új hálaének áldja Istent
SZERETET, ÉS MEGBOCSÁTÁS nem gyűlölet, és harag!
Árpád-házi Szent Erzsébet
 július 1-én született Almásfüzitőn  Diákéveit a váci piarista gimnáziumban töltötte  1945 februárjában testvérével behívót kaptak  Az orosz.
– és mitől működhetnek – a Biblia házassági tanácsai?
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
Jövel Szentlélek Úristen, Töltsd be szíveinket bőven Mennyei ajándékoddal, Szívbéli, szent buzgósággal. Melynek szentséges ereje Nyelveket egyező hitre.
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva és hazudozva minden rosszat.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
JÓ REGGELT !.
Urunk megkeresztelkedése
Harmatozzatok égi magasok
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
Évközi 26. vasárnap Október 1. – „A” év.
ISTEN HOZOTT! JÓ REGGELT!.
Isten lakhelye.
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
Előadás másolata:

Boldog Meszlényi Zoltán Lajos 1892-1951

1892. január 2-án született Hatvanban. A család később Rimaszombatra, majd édesanyja halála után Pestre költözik. Meszlényi az esztergomi bencés gimnáziumban érettségizik.

A kiváló szellemi képességekkel, nagy klasszikus műveltséggel rendelkező férfi Rómában végzi teológiai,filozófiai tanulmányait. 1915. október 28-án szentelik pappá. Magyarországra hazatérve először komáromi káplán, majd az esztergomi Prímási Palotában dolgozik Csernoch János, később utódja Serédi Jusztinián hercegprímás mellett (érseki titkár, levéltáros, az egyházmegye vagyonkezelője…) Munkájával mindenki elégedett, precíz, megbízható embernek tartják.

Meszlényi Zoltánt 1937. október 28 -án szentelik püspökké Esztergomban.

Fidenter ac fideliter- Hittel és hűséggel

1939-ben kitört a II. világháború – Serédi körlevélben kéri papjait, hogy ha Magyarországot is eléri front, a menekülés helyett maradjanak híveik körében. „S mikor …főpásztorunk tisztán látva népünk tragikus sorsát, kiadta papjainak a parancsot, hogy mindenki küldetéséhez híven maradjon meg a gondjaira bízott hívek között, …hogy a papoknak a legnagyobb megpróbáltatások idején teljesíteni kell kötelességeiket még vértanúság árán is: a mártírium gondolata nem döbbentett meg, nem csodálkoztam, természetesnek tűntek fel az Üdvözítő szavai: eljön az óra, hogy mindaz, aki megöl titeket, szolgálatot vél tenni Istennek”

A magyarországi hadműveletek alatt Esztergomot is bombatámadás éri, a kispapok a pincébe kényszerülnek, Meszlényi többüket ott szenteli pappá. „S most, mikor a szertartást befejeztük, s a Szentlélek erejével új papokat szentelünk, milyen biztatással bocsássuk őket az élet útjára innen, az Úr oltára elől..? Az én nevelőim soha nem biztattak azzal, hogy a papi rend felvétele után kényelmes, veszélytelen élet vár rám, ellenkezőleg, számtalanszor figyelmeztettek atyai szavakkal, hogy az élet, különösképpen a pap élete katonáskodás a földön, hogy a lelkipásztorkodás örökös küzdelem saját gyarlóságunkkal... hogy a világ az ő démoni erőivel mindig ellentétes beállítottságú az Egyházzal szemben”

A háború végére meghal az esztergomi érsek, Serédi Jusztinián „A magányosságban, a rejtettségben dolgozó és őrzőangyalként működő főpap volt, aki mindenben segítette a mindenkori főpásztort.” 1945 őszén a Szentatya Mindszenty Józsefet nevezi ki a főegyházmegye élére, sokan azt feltételezik, hogy a több nyelven beszélő, tehetséges Meszlényi Zoltán püspök irigykedni fog Mindszentyre, de ő az új főpappal egységben továbbra is nagy precizitással végzi feladatait, a sokszor kilátástalannak tűnő helyzetben. A háború végére meghal az esztergomi érsek, Serédi Jusztinián "... teljes volt a harmónia kettőjük között,... a főpásztort, aki helyt állt, a főpásztort, akit elítéltek, magányosságban,... árnyékban lábujjhegyen követi egy másik főpásztor, aki a hűségnek az embere volt, és jogi téren és gazdasági téren a főpásztort , Mindszenty Józsefet segítette." Szőke József

„Krisztus hű pásztoraként a hitet és Az állambiztonsági szervek 1946 karácsonyán letartóztatják, majd koncepciós perben elítélik Mindszenty Józsefet. Ezután Drahos Jánost nevezik ki érseki helynöknek, akit rövidesen megölnek. Világossá válik, hogy ha utódja az Egyházhoz hűen nem engedelmeskedik Rákosiéknak, az ő élete is kockán forog. Rákosiéknak ráadásul volt jelöltjük a posztra, mégis Meszlényit választják meg, aki a veszély teljes tudatában elvállalja az érseki helynöki tisztséget. Ekkor már ügynökök figyelik a püspököt, aki helynöki székfoglalóját ezekkel a szavakkal fejezi be: „Krisztus hű pásztoraként a hitet és egyházunk iránti hűséget meg nem tagadom soha.”

egyházunk iránti hűséget meg nem tagadom soha.” Meszlényi mindössze 12 napig püspöki helynök. A kommunista vezetők még mindig bíznak abban, hogy Mindszentyvel szemben ellenérzéseket táplál, és ennek köszönhetően az államhatalom irányítása alatt a püspöki karral szembe lehet fordítani. De az ellene vizsgálódó ügynök ezt írja: …nem kenyere a megalkuvás… „… a hitet és egyházunk iránti hűséget meg nem tagadom soha.”

Mivel Meszlényi nem hajlandó együtt működni az államhatalommal, 1950 Mivel Meszlényi nem hajlandó együtt működni az államhatalommal, 1950. június 29-én 17óra 30perckor lakásáról elhurcolják, majd a lakást kirabolják. A kistarcsai internáló táborba kerül.

A nevezettet szigorúan elkülöníteni kérem” „Budapest, 1950. július 13. az Államvédelmi Hatóság által hozott internálási véghatározat alapján átkísérik többekkel együtt Meszlényi Zoltánt. A nevezettet szigorúan elkülöníteni kérem” Meszlényit bármiféle vádemelés nélkül internálják. A rabtársak későbbi vallomásából tudjuk, hogy fűtetlen, nyitott ablakú cellába zárják vagy mezítláb hajszolják az udvaron, s betegsége ellenére sem kapja meg gyógyszereit. Szervezete nem bírja sokáig a megpróbáltatásokat, 1951. március 4-én meghal.

Meszlényit, az esztergomi segédpüspököt jeltelen sírba helyezik a rákoskeresztúri temetőben, halálhírét csak 1953-ban közlik, hamis adatokkal. Exhumálására 1966-ban kerül sor, majd az esztergomi bazilikában örök nyugalomra helyezik. Holttestét könnyen megtalálták, mert a sírásó, aki hajdan eltemette nyughelyét gondozta,s később egy keresztet is készített fölé.

Az Egyházhoz mindhalálig hű főpap boldoggá avatását XVI Az Egyházhoz mindhalálig hű főpap boldoggá avatását XVI. Benedek pápa 2009. július 3-án hagyta jóvá, a boldoggá avatási szertartásra 2009. október 31-én került sor az esztergomi bazilikában.

„Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok!” (Mt. 5, 11-12)