Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

főigazgató-helyettes
Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából évben?
Munkajog és társadalombiztosítás II.
1 ONYF BM OEP Az EMMA működési modellje Munkavállalók adatai Munkáltatók adatai Munka- viszonyok adatai Munkavállalók EU FH OMMF KSH EMNY Központ Munkáltatók.
A Nemzeti Sport Intézet szerepe a támogatási rendszerben
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
1 Munkáltatók részére nyújtott szolgáltatások Az eEurope-2005 megvalósítása közszolgáltatásainak (e-gov) Magyarországon A lakossági- és üzleti szféra felé.
Az Ügyfélkapu TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása.
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
Az elektronikus építési napló (e-napló)
Elektronikus kérelem benyújtás
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
TÁJÉKOZTATÓ A NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága évi tevékenységéről Umenhoffer Ferenc főigazgató NAV Közép-dunántúli Regionális Adó.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
1 SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ AZ APEH TEVÉKENYSÉGÉRŐL BUDAPEST, JANUÁR 30.
Szabálysértési méltányossági kérelem
FELÉRE CSÖKKENNEK AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJAK KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
A kormányhivatalok és a kormányablakok
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
Kormányzati portál, ügyfélkapu és az e-közszolgáltatások
HATÓSÁGI FOLYAMATOK A FIR INTÉZMÉNYTÖRZSÉBEN KÉPZÉSEK NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELE EKOP-1.A.1-08/C
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
1 Tájékoztatási feladatok a központi bevallás-befizetés kapcsolatában.
Elektronikus aláírás, azonosítás, hitelesítés
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
Az igénybevevői nyilvántartás
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
EKOP projektek jelene és jövője
Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Kormányhivatal
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
Nyugdíjbiztosítási igazgatási ismeretek
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
Jogorvoslatok a Ket-ben
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Integrált irányítási környezet kialakítása. I. Szervezetfejlesztés Az Egyetem szervezeti felépítését részben meghatározza a jogszabály és a Szervezeti.
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
Fejér Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály főbb feladatai.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Szinay Attila Mezőkövesd, január 28.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató Az elektronikus ügyintézés lehetőségei az APEH ügyfélkapcsolati rendszerében Miskolc, szeptember 2.
Adatbiztonság egy évszázadig Vinczéné Géczy Gabriella Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Az önkormányzati ASP rendszer jegyzői szemmel Dr. Vincze Ferenc címzetes főjegyző Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Pajna Sándor vezérigazgató eKÖZIG.
A társadalombiztosítási jog rendszere
A központosított illetményszámfejtő rendszer évi változásai
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály
E-ügyintézés az adózásban 2006.
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Közbeszerzési Döntőbizottság
Biztosítási jogviszony bejelentés, adatszolgáltatás
Előadás másolata:

Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI FŐIGAZGATÓSÁG Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban

A nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartása tott Nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek Foglalkoztatói adatszolgáltatás Központi Elektronikus Nyugdíj-nyilvántartási Rendszer - nyugdíjelbírálás - adategyeztetési eljárás hatósági bizonyítvány kiállítás 2010. előtti időszakra vonatkozóan nyugdíjfolyósítás nyugdíjas Nyugdíjfolyósító Igazgatóság Nemzeti Adó- és Vámhivatal Betöltés Okmány-rögzítő Okmányfeldolgozás 2009. évet követő időszakra vonatkozóan (2010-2011. éves, 2011. után havi adatok) ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI FŐIGAZGATÓSÁG

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2009 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2009. évet követő időszakra történő adatátadása Központi Elektronikus Nyugdíj-nyilvántartási Rendszer Nemzeti Adó- és Vámhivataltól érkezett adatok Helyes adat? NAV PROD ellenőrzés igen betöltés nem Az egyeztetési eljárásban a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek a Magyarországon biztosítási időt szerzett természetes személyek biztosításban töltött és kereseti adatait megszerzőjükkel ütemezetten egyeztetik, illetve szükség esetén az adatokat módosítják, az egyeztetett adatokat pedig a nyilvántartásba jogerősen bejegyzik. A törvény értelmében az első érintett korosztály az 1955. és 1959. közötti időszakban születettek lesznek. Esetükben adategyeztetési eljárást 2014. december 31-ig kell indítani. Az 1960. évben vagy azt követően született biztosítottak esetében a továbbiakban ötéves korcsoportonként kell az egyeztetési eljárást hivatalból megindítani. Egy-egy ötéves korcsoport adategyeztetési eljárásának megindítására két év áll rendelkezésre. NAV javítás, átadás Hibás adatok legyűjtése ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI FŐIGAZGATÓSÁG

Központi Elektronikus Nyugdíj-nyilvántartási Rendszer adatai adatfeldolgozás Az adatok az Okmányrögzítő alkalmazás segítségével a KELEN rendszerbe kerülnek Irattárakban: az egyéni vállalkozóknak és alkalmazottainak, a társas vállalkozók és alkalmazottainak 1999-ig terjedő időszakra vonatkozó járulék-bevallási adatait tartalmazó papíralapú iratanyagok (JAFO dossziék) Központi Elektronikus Nyugdíj-nyilvántartási Rendszer Az egyeztetési eljárásban a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek a Magyarországon biztosítási időt szerzett természetes személyek biztosításban töltött és kereseti adatait megszerzőjükkel ütemezetten egyeztetik, illetve szükség esetén az adatokat módosítják, az egyeztetett adatokat pedig a nyilvántartásba jogerősen bejegyzik. A törvény értelmében az első érintett korosztály az 1955. és 1959. közötti időszakban születettek lesznek. Esetükben adategyeztetési eljárást 2014. december 31-ig kell indítani. Az 1960. évben vagy azt követően született biztosítottak esetében a továbbiakban ötéves korcsoportonként kell az egyeztetési eljárást hivatalból megindítani. Egy-egy ötéves korcsoport adategyeztetési eljárásának megindítására két év áll rendelkezésre. Jelenleg tartalmazza: - 80 millió alfanumerikusan tárolt okmány, - 53 millió db papír alapú nyilvántartó lapról előállított szkennelt képi okmány ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI FŐIGAZGATÓSÁG

„Betekintési jog gyakorlása magánszemélyek számára a nyugdíjbiztosításnál nyilvántartott adatokba” című EKOP-1.A.1-08/C-2009-0003 azonosítószámú projekt Az EKOP Projekt céljai: Okmányfeldolgozás Szkennelt okmányok Papír okmányok Alkalmazásfejlesztés Ügyfelekkel való adategyeztetést támogató új alkalmazások fejlesztése Hardver/szoftver + egyéb szolgáltatás beszerzése Az adategyeztetést és fejlesztést támogató eszközök és a fejlesztést támogató szolgáltatások beszerzése A projekt célja a biztosítottakkal történő adategyeztetéshez szükséges eszközök és adatok rendelkezésre állásának biztosítása. Maga az adategyeztetés a jogszabályi előírásoknak megfelelően 2013-tól kezdődik. Az egyeztetési eljárásban a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek a Magyarországon biztosítási időt szerzett természetes személyek biztosításban töltött és kereseti adatait megszerzőjükkel ütemezetten egyeztetik, illetve szükség esetén az adatokat módosítják, az egyeztetett adatokat pedig a nyilvántartásba jogerősen bejegyzik. A törvény értelmében az első érintett korosztály az 1955. és 1959. közötti időszakban születettek lesznek. Esetükben adategyeztetési eljárást 2014. december 31-ig kell indítani. Az 1960. évben vagy azt követően született biztosítottak esetében a továbbiakban ötéves korcsoportonként kell az egyeztetési eljárást hivatalból megindítani. Egy-egy ötéves korcsoport adategyeztetési eljárásának megindítására két év áll rendelkezésre. ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI FŐIGAZGATÓSÁG

Adategyeztetési eljárás 2013. január 1-jétől a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 96/B.§ - 96/E. §-ai alapján adategyeztetési eljárást folytatnak le a biztosítottakkal a nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartásában szereplő adataikról. Célja: a nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartása kizárólag a biztosított által megismert és elfogadott adatot tartalmazzon. A nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartása a Kormány szándékának megfelelően létrejövő Társadalombiztosítási Egyéni Számla Rendszer alapját képezi, ezért fontos, hogy az adatok egyeztetése mielőbb minden biztosítottra vonatkozóan megtörténjen. Az egyeztetési eljárásban a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek a Magyarországon biztosítási időt szerzett természetes személyek biztosításban töltött és kereseti adatait megszerzőjükkel ütemezetten egyeztetik, illetve szükség esetén az adatokat módosítják, az egyeztetett adatokat pedig a nyilvántartásba jogerősen bejegyzik. A törvény értelmében az első érintett korosztály az 1955. és 1959. közötti időszakban születettek lesznek. Esetükben adategyeztetési eljárást 2014. december 31-ig kell indítani. Az 1960. évben vagy azt követően született biztosítottak esetében a továbbiakban ötéves korcsoportonként kell az egyeztetési eljárást hivatalból megindítani. Egy-egy ötéves korcsoport adategyeztetési eljárásának megindítására két év áll rendelkezésre. ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI FŐIGAZGATÓSÁG

I. Hivatalból induló egyeztetési ügyek Ütemezés alapján: 2013-2014-ig az 1955-1959-ben született személyek, 2015-től ötéves korcsoportonként két-két év alatt minden további biztosított esetében megtörténik az egyeztetés II. Kérelemre induló egyeztetési ügyek Az egyeztetési eljárás lefolytatására ütemezetten kerül sor, és végül minden biztosított esetében megtörténik. A biztosított azonban ennél korábban is kérheti az egyeztetési eljárás lefolytatását. (A kapcsolattartás módja az utóbbi esetben kizárólag elektronikus lehet, ügyfélkapu regisztrációt követően. A személy azonosítását a Központi Rendszer végzi.) ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI FŐIGAZGATÓSÁG

Nyugdíjbiztosítás Igazgatóság Adategyeztetési eljárás Az egyeztetési eljárás során: a biztosított a nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól Kimutatást kap a nyugdíjbiztosítási adatairól, a biztosított jóváhagyja vagy észrevételezi az adatait, visszajelzést ad az igazgatóságnak, az igazgatóság szükség esetén módosítja, pótoltatja a hiányzó/téves adatokat, az igazgatóság az adatokat határozatban elismeri. a határozat ellen jogorvoslatnak van helye. Biztosított, volt biztosított Nyugdíjbiztosítás Igazgatóság ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI FŐIGAZGATÓSÁG

Adategyeztetési eljárás lefolytatása elektronikus úton történik Egyeztetési Eljárást Támogató Ügyviteli Rendszer Az eljárás során majdnem minden intézkedés elektronikus úton történik Amiért nem lehet minden intézkedést elektronikusan megtenni: 1. a hivatalból induló ügyekben a kapcsolattartás módja alapvetően papíralapú, 2. a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok és a foglalkoztatók/társszervek közötti kommunikáció még nem elektronikus ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI FŐIGAZGATÓSÁG

Az adategyeztetés eredménye Központi Elektronikus Nyugdíj-nyilvántartási Rendszer Az egyeztetési eljárás során e rendszerbe kerülnek a jogerős határozattal elismert adatok Adatgeneráló program Az elektronikus nyilvántartási adatok tárhelye A KELEN rendszer adatait az egyeztetési eljárás során összegyűjti, ellenőrzi egy biztosítottra vonatkozóan Adathitelesített adatbázis Az egyeztetési eljárásban a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek a Magyarországon biztosítási időt szerzett természetes személyek biztosításban töltött és kereseti adatait megszerzőjükkel ütemezetten egyeztetik, illetve szükség esetén az adatokat módosítják, az egyeztetett adatokat pedig a nyilvántartásba jogerősen bejegyzik. A törvény értelmében az első érintett korosztály az 1955. és 1959. közötti időszakban születettek lesznek. Esetükben adategyeztetési eljárást 2014. december 31-ig kell indítani. Az 1960. évben vagy azt követően született biztosítottak esetében a továbbiakban ötéves korcsoportonként kell az egyeztetési eljárást hivatalból megindítani. Egy-egy ötéves korcsoport adategyeztetési eljárásának megindítására két év áll rendelkezésre. ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI FŐIGAZGATÓSÁG

Köszönöm a figyelmet! Prof. Dr. Mészáros József főigazgató Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Kép cseréjére van szükség, ha majd megfelelően működik a program. ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI FŐIGAZGATÓSÁG