Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály"— Előadás másolata:

1 Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály
A biztosítási jogviszonyra vonatkozó nyilvántartási adatok egyeztetésének gyakorlati tapasztalatai

2 Adategyeztetési eljárás
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Az ún. adategyeztetési eljárásra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló évi LXXXI. törvény 96/B-96/D §-ai tartalmazzák. Előzmény és évi adatokról történő KIÉRTESÍTÉS. A tárgyévet követő év október 31. napjáig került sor a biztosítottak kiértesítésére A biztosítottak tájékoztatását illetően szándékában és elvei szerint az említettekhez hasonló, de sokkal nagyobb szabású projekt indult 2009-ben. Új Széchenyi Terv egyik projektjének részeként 1929-től közel 20 féle különböző nyilvántartás A koncepció megvalósításának alapfeltétele, hogy a szkennelt és papír alapú nyilvántartások bizonyos meghatározott korosztályokat érintő része (később a teljes állomány) alfanumerikus formában - korosztályok szerint ütemezett módon - rögzítésre kerüljenek. Ez közel 23 millió okmány feldolgozását jelentette. A projekt keretén belül valósul meg az elkülönülő járulék folyószámla iratanyag feldolgozására, és a KELEN rendszerbe történő integrálására, amely közel 21 millió okmány adatainak rögzítését jelenti.

3 Adategyeztetési eljárás
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Az egyeztetési eljárás legfontosabb célja, hogy a leendő nyugdíjasok a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő biztosítási jogviszonyaikról, a megszerzett és a nyugdíjnál figyelembe vehető kereseteikről, aktív korban – a nyugdíjigény bejelentése előtt – tájékoztatást kapjanak. Az eljárás célja továbbá, hogy az ügyfél jelzése alapján a nyugdíjnyilvántartásban nem, vagy hibásan szereplő, illetve hiányzó adatok minél hamarabb beszerzésre, kiegészítésre, a téves adatok javításra, törlésre kerülhessenek, és a nyugdíjbiztosítás nyilvántartása kizárólag az ügyfél által ismert és vele egyeztetett adatokat tartalmazza. Az adategyeztetés eredményeként - a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő teljes körű és egyeztetett adatok birtokában - a nyugdíj elbírálásának folyamata gyorsabbá válik, a nyugdíjak megállapítására és folyósítására hamarabb kerülhet majd sor. Az eljárás kérelemre vagy hivatalból indul. Az adategyeztetési eljárás a Tny december 31-ig hatályos 68. § szerinti szolgálati idő elismerésére irányuló eljárás helyébe lépett. Ezzel szemben az adategyeztetési eljárás legfőbb újdonsága az, hogy még a szolgálat idő megállapítás kizárólag az ügyfelek kérelmére induló eljárás volt, addig az adategyeztetési eljárás elsősorban hivatalból indulóeljárás. A projekt megvalósítása azonban az eredetileg tervezett januárhoz képest csak jelentős késedelemmel augusztusában kezdődött meg. Azok az adatok (pl. katonai szolgálatban töltött idő, január 1-jét megelőzően felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott ideje) is bekerüljenek a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásba, amelyek eddig nem szerepeltek benne. Az adategyeztetési eljárás célja tehát egy olyan új hatósági nyilvántartás létrehozása, amely alapján fokozatosan teljes körűvé válik az egyéni „nyugdíjváromány”. Az adatok a határozat jogerőssé válását követően a hatósági nyilvántartás elkülönített, „végleges”, ún. Adategyeztetési Hitelesített Adatbázisba (AHAB) kerülnek bejegyzésre. Jogerős hatósági bejegyzéssel ún. lezárt időszak keletkezik.

4 Adategyeztetési eljárás
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály A hivatalból indult egyeztetési eljárás ütemezetten történik. Az első ütemben az és között született biztosítottak, volt biztosítottak adategyeztetésre kerül sor. Az egyeztetési eljárást ezen korosztályok tekintetében december 31-ig kell(ett) megindítani. Az évben vagy azt követően született biztosítottak, volt biztosítottak esetében január 1-jétől kezdődően, szintén ütemezetten, ötéves korcsoportonként kell az egyeztetési eljárást hivatalból megindítani. A hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében jelenleg az 1963-ban születettek öregségi nyugdíjba vonulása történik. Az első adategyeztetési eljárással már érintett nyugdíjba vonuló korosztály az 1955-ben született korosztály lesz, akik 64 évesen, vagyis 2019-ben kezdik meg a nyugdíjba vonulásukat. Nem kell az egyeztetési eljárást hivatalból megindítani: az 1955 előtt születettek esetében, vagy ha az ügyfél szolgálati idejét december 31-ét követően határozattal megállapították, vagy az ügyfél részére saját jogú nyugdíjat, korhatár előtti öregségi nyugdíjat, korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, átmeneti bányászjáradékot, balett-művészeti életjáradékot vagy más, szolgálati idő alapján kiszámított ellátást állapítottak meg, illetve ilyen eljárás folyamatban van, ha az egyeztetési eljárást már kérelemre megindították.

5 Adategyeztetési eljárás
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Az eljárást a lakóhely szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szakterülete folytatja le.  Az egyeztetési eljárás hagyományos eljárás keretében indul. Minden érintett postán kap egy Tájékoztató levelet, amely tájékoztatást ad: az egyeztetés céljáról, az eljárás menetéről, a nyilvántartásból alapesetben hiányzó, szolgálati időnek minősülő időszakokról (szakmunkástanulói idő, katonaidő stb.) és azok igazolásának módjáról, az elektronikus ügyintézés lehetőségéről és annak igénybe vételi módjáról, továbbá a Call Center szolgáltatásról és az online időpontfoglaló alkalmazásról. ig 27 év béradata szerepel 55-ben született személy, ha 73-tól dolgozik 2015-ig 42 év szolgálati idővel rendelkezik

6 Adategyeztetési eljárás
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály A hivatalból induló adategyeztetési eljárásban lehetőség van elektronikus ügyintézésre is. Elektronikus ügyintézés esetén  az ügyfél valamennyi adategyeztetéssel kapcsolatos dokumentumot elektronikus formában fog megkapni az elektronikus tárhelyére. Az eljárás céljáról, menetéről részletes tájékoztató található az ONYF honlapján  ( a „Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés” menüpont alatt.

7 Adategyeztetési eljárás
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Az egyeztetési eljárás hivatalbóli megindítását követően az eljáró szerv az ügyfél részére az eljárás megindításáról szóló végzés mellékleteként egy részletes kimutatást  küld az általa nyilvántartott biztosításban töltött időszakokról, illetve nők esetében a nők kedvezményes nyugdíjára vonatkozó jogosultsági időkről, valamint a korhatár előtti ellátás, az átmeneti bányászjáradék és balettművészeti életjáradék igénybevételéhez szükséges, foglalkozáshoz kötött kedvezményre jogosító időkről. A kimutatáson szerepelnek továbbá a munkáltató, vagy jogutódja, illetve az adatszolgáltatásra kötelezett adatai, az december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereseti és jövedelemi adatok, továbbá az erre az időszakra vonatkozóan levont nyugdíjjárulék adatok és egyéb, a jelenlegi nyugdíj szabályok szempontjából fontos adatok. A munkáltató feltüntetését a kimutatáson jogszabály írja elő, ez az információ azonban a nyugdíj megállapítása során relevanciával nem rendelkezik, a nyugdíj megállapításának folyamatát, illetve az ellátás összegét nem befolyásolja. Tekintettel arra, hogy az adategyeztetés a korabeli papíralapú adatok feldolgozása alapján történik, amelyeken sok esetben olvashatatlan a foglalkoztató, illetve a foglalkoztató és az adatszolgáltató személye nem azonos, és a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásba az adatszolgáltatást ténylegesen teljesítő szervezet neve kerül bejegyzésre, ezek az adatok sok esetben eltérőek lehetnek az ügyfél rendelkezésére álló dokumentumok adataitól.

8 Adategyeztetési eljárás
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Amennyiben a megküldött kimutatással kapcsolatban az ügyfélnek érdemi észrevétele van, (pl.: a kimutatás nem tartalmaz minden időszakot, amelyet biztosításban töltött, stb.), akkor azt az e célra rendszeresített ún. Elfogadó/észrevételező nyilatkozaton jelezheti. A kitölthető nyilatkozat papír alapú ügyintézés esetén a kimutatással egyidejűleg megküldésre kerül. A nyilatkozathoz mellékelni kell azokat az eredeti dokumentumokat (pl. munkakönyv, leckekönyv, katonakönyv stb.), amelyek alátámasztják észrevételeit. Elektronikus kapcsolattartás esetén a honlapon található, azonos elnevezésű űrlap beküldésével teheti meg észrevételeit. Ennek az űrlapnak a beküldésével egyidejűleg lehetőség van mellékletek beküldésére is. Az észrevételek megtételére 60 nap áll rendelkezésre. Az eltérések okait az eljáró szerv az ügyfél által megküldött dokumentumok és saját nyilvántartásai alapján megvizsgálja. A felülvizsgálat során az eljáró szerv a tényállás tisztázása érdekében foglalkoztatótól vagy más adatszolgáltatásra kötelezettől adatot kérhet, helyszíni szemlét tarthat, más bizonyítási eljárást folytathat le, továbbá az állami adóhatóságnál adategyeztetést, illetve adóhatósági eljárást kezdeményezhet, majd a megszerzett információkat értékeli és a hitelesnek tekinthető adatokról határozatban értesíti az ügyfelet. Ha az ügyfél egyetért a kimutatásban foglaltakkal, akkor az Elfogadó/ észrevételező nyilatkozat beküldésével erről tájékoztathatja az eljáró szervet, amivel meggyorsíthatja a folyamatot, hiszen az ügyben – amennyiben a rendelkezésre álló információk alapján további vizsgálat lefolytatása nem szükséges - határozat hozható. Az eljáró szerv az egyeztetési eljárást határozattal zárja le. A határozatban fel kell tüntetni a kimutatásban szereplő adatokat, az azokban végrehajtott adatmódosításokat, illetve az elbírált adatmódosítások okát, továbbá az egyeztetési eljárást követően az ügyfélről nyilvántartott valamennyi, nyugdíjjogszerzésre vonatkozó adatot.

9 Adategyeztetési eljárás
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Kérelemre az eljárás kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül, a Központi Rendszer elektronikus felületén, a „Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés” szolgáltatás választása esetén, az Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) program alkalmazásával tett igénybejelentéssel indítható meg. Az eljárás kérelemre évente egy alkalommal indítható. Elektronikus ügyintézésre kizárólag saját Ügyfélkapun keresztül (felhasználónév és jelszó megadását követően) van lehetőség, amely a portálon keresztül érhető el, használata előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztráció bármely okmányirodában, illetőleg a Kormányablakoknál, valamint a külképviseleteken kezdeményezhető. A regisztrációt követően nyílik lehetőség elektronikus ügyintézés keretében eljárás kezdeményezésére, illetőleg kérelem benyújtására. Az ügyfélkapus regisztráció önmagában nem indítja meg az eljárást. A postai úton levélben, illetőleg elektronikus levélben ( ben) benyújtott kérelem nem minősül elektronikus ügyintézés keretében benyújtott kérelemnek, ezért az így benyújtott kérelem alapján intézkedés kezdeményezésére nincs lehetőség. Az egyeztetési eljárás megindítása a „Kérelem adategyeztetési eljárás iránt” elnevezésű űrlap becsatolásával lehetséges. A honlapon az Ügyfélkapun történő belépést és viszontazonosítást követően a jobb oldalon részletes felhasználói útmutató található, amely segítséget nyújt a felhasználók részére az egyeztetési eljárás elektronikus ügyintézés keretében történő kezdeményezéséhez, a nyomtatványok letöltéséhez használható Általános Nyomtatvány Kitöltő segédprogram letöltéséhez, az űrlapok (nyomtatványok) kitöltéséhez és feltöltéséhez. A kérelem benyújtását követően az eljárás bármely szakaszában lehetősége van áttérni hagyományos (papír alapú) ügyintézésre, az e célra rendszeresített Kérelem a kapcsolattartás módjának megváltoztatásához elnevezésű űrlap megküldésével.

10 Adategyeztetési eljárás
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Az egyeztetési eljárás ügyintézési határideje - az eljáró szerv részéről – 60 nap. Az ügyintézési időbe nem számít bele a kivonatnak az ügyfél részére történő megküldésétől az ügyfél nyilatkozatáig eltelt idő, illetve amennyiben az ügyfél nyilatkozatot nem tesz, a kivonat kézhezvételétől számított 60 napos határidő, a tényállás tisztázásának időtartama, amely az adatok közlésére irányuló felhívástól az adatszolgáltatás teljesítéséig tart, illetve az esetlegesen lefolytatásra kerülő hatósági ellenőrzés időtartama.

11 Adategyeztetési eljárás
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Főigazgatója által kiadott ütemezés szerint - az első között született korosztály esetén - a hivatalból induló adategyeztetési eljárások indítása augusztus hónapjában kezdődött meg. Országosan biztosított kiértesítését kellett elvégezni. Nógrád megyében adategyeztetési eljárást kellett lefolytatni Salgótarjánban 4 763 Balassagyarmaton 3 008 között a megyénkben ... eljárás indult, ebből kérelemre indult eljárás: ..., ami az ügyek ...- %-a Hivatalból indult eljárás: ... , ami az ügyek ... %-a. Ennek a korosztály adatainak egyeztetésére augusztusa és decembere között kerül sor, ami azt jelenti, hogy 2 év és 5 hónap állt rendelkezésre az eljárások lefolytatására.

12 Adategyeztetési eljárás
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Gyakorlati tapasztalatok Az ügyfelek %-a tesz észrevételt vagy elfogadó nyilatkozatot. Egyik sarkalatos probléma, hogy az informatikai rendszerek összekapcsolódása, ha a folyamatba bekapcsolt bármelyik rendszer meghibásodik, az az feladatellátás leállásával jár. Adóbevallás adatait nézik az ügyfelek Nők 40-nél a szakmunkástanulók kötelező nyári gyakorlata, csak ha munkavégzésre irányuló jogviszony keretében történt a foglalkoztatás. Budapesti ellenőri szakterület.

13 Adategyeztetési eljárás
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály 29 működési hely Országos átlag 57 % Balassagyarmaton: 88% Salgótarjánban: 82%

14 Adategyeztetési eljárás
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály 2017. január 1-jétől az között született 5 éves korosztály kiértesítését kell elvégezni. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Főigazgatójának december 8-án megküldött ütemezése szerint országosan biztosított kiértesítését kell elvégezni december 31-ig. Nógrád megyében adategyeztetési eljárást kell lefolytatni Salgótarjánban 5 822 Balassagyarmaton 4 379 Országosan biztosított kiértesítését kellett elvégezni. Nógrád megyében adategyeztetési eljárást kellett lefolytatni Salgótarjánban 4 763 Balassagyarmaton 3 008 Ha csak a két korosztály közötti létszám különbséget vesszük alapul már akkor is 20 %-os munkateher növekedés jelentkezik országosan. Ha azonban azt is számításba vesszük, hogy az előző korosztály kiértesítésére 25 hónap állt rendelkezésre, még a es korosztály esetén 11 hónap alatt kellene a kiértesítést elvégezni, ez azt jelenti, hogy országosan 170 %-os munkateher növekedéssel kell számolni. ( : 25 = 15717 : 11 = : x 100 = 272 %

15 Milyen egyéb módokon tájékozódhat az ügyfél a jogviszonyairól?
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály A Tny. 96. § (8) bekezdésében foglaltak alapján az ügyfél, vagy képviselője a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek által vezetett nyilvántartásba betekinthet, kérelmére a nyilvántartott adatokról a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv kivonatot állít ki. A Tny. 96/E. §-ában foglaltak alapján hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelmet terjeszthet elő. A közszolgálati tisztviselőkről szóló évi CXCIX törvény 60. § (6) bekezdése értelmében - az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő meglétének ellenőrzése céljából - a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél a megszerzett szolgálati idejéről hatósági bizonyítvány kiállítását a kormánytisztviselő a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését egy évvel megelőzően kérheti. Társadalombiztosítási Egyéni Számla Ezt az igazolást a Nyilvántartási és Ellenőrzési Osztály adja ki! A Tny. 96/E. § (2) bekezdés értelmében azonban, ha Az ügyfél a nyilvántartásban nem szereplő szolgálati idő, vagy jogosultsági idő elismerését is kéri, vagy 1954. december 31-ét követően született és még adategyeztetési eljárás lefolytatására nem került sor, (tehát a fenti két feltétel közül bármelyik fennáll), a hatósági bizonyítvány kiadása iránti eljárást fel kell függeszteni és hivatalból egyeztetési eljárást kell lefolytatni. Társadalombiztosítási Egyéni Számla 2013. január 1-jétől kezdődően havonkénti bontásban, amelyben szerepel biztosítási idő kezdete, biztosítási idő vége, valamint a bevallott nyugdíjjárulék. Az ügyfélkapus regisztrációval nem rendelkező ügyfelek, a társadalombiztosítási egyéni számlájuk tartalmának megismerését kérhetik levélben, vagy személyesen a lakóhelyük szerint illetékes fővárosi, megyei kormányhivataltól . Az eljárás illeték- és költségmentes.

16 Milyen egyéb módokon tájékozódhat az ügyfél a jogviszonyairól?
Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály"

Hasonló előadás


Google Hirdetések