Személyi szabadságot korlátozó intézkedések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Hiányzással kapcsolatos szabályok 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. §
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
Az ittas járművezetés jogi értékelése Kaposvár, 2010 szeptember 23.
OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
Dr. Tihanyi Miklós r. őrnagy..
Az új Btk. egyes általános részi rendelkezései: a büntetési rendszer, kiemelten az új büntetések és intézkedések; a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok.
PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓS OSZTÁLY Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Budapest, április 16.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
A Magyarországon született, kísérő nélküli kiskorúak
Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
A környezetvédelem intézményrendszere
10. Tétel.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Miért fogyasztunk alkoholt?
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Szabálysértési méltányossági kérelem
Etikai alapelvek az ápolásban
A kényszerintézkedések
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
A települési önkormányzat jegyzőjének közreműködése a komplex környezetvédelmi hatósági eljárásokban Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és.
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Változások a szabálysértési jogban
SZABÁLYSÉRTÉS DR SZALAI ERZSÉBET 2014.IV..
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Polgári biztonságvédelmi tevékenység
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Az orvos szabálysértési felelőssége
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
Magyarországon független, demokratikus jogállami berendezkedés, azaz független, alkotmányos demokrácia van, amelyben a közigazgatás részeként funkcionáló.
Fogalmak tisztázása Távoltartás –Szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény gyanúja esetén, akkor rendelhető el, ha a terhelt előzetes letartóztatása.
Intézkedések V. 1..
Kábítószer a magyar jogban
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Halottvizsgálat jogi szabályozása
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
A kémiai biztonságról közérthetően
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Budapest, október 01. A magyarországi kutatás-fejlesztés nemzetbiztonsági vetületei.
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
Az adatvédelem szabályozása
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
A családon belüli erőszak sértettjeinek jogi védelme
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
VÁCI RENDŐRKAPITÁNYSÁG ÉVI BESZÁMOLÓJA
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
A kényszerintézkedések
A rendőrség.
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Előadás másolata:

Személyi szabadságot korlátozó intézkedések

A szem.szab. korlátozó int. végrehajtása A közbiztonság érdekében elfogás Előállítás elővezetés A polgár érdekében biztonsági intézkedés

Elfogás esetei A rendőr a további intézkedések megtétele céljából elfogja és az illetékes hatóság elé állítja azt,; Akit szándékos bcs. elkövetésén tetten értek. Aki ellen elfogatóparancsot; nemzetközi, európai elfogatóparancsot adnak ki. Akinek őrizetbe vételét, előzetes letartóztatását rendelték el, vagy akinek ideiglenes kényszergyógykezelését, illetőleg elmeállapotának megfigyelését rendelték el.

4. Aki az őrizetbe vétel, az előzetes letartóztatás, ideiglenes kiadatási letartóztatás, kiadatási letartóztatás, ideiglenes átadási letartóztatás, átadási letartóztatás, a szabadságvesztés vagy az elzárás végrehajtása során megszökött, vagy a fogva tartás helyéről engedéllyel eltávozva nem tért vissza, a lakhelyelhagyási tilalom, a házi őrizet, valamint a távoltartás szabályait megszegte, illetőleg aki a kényszergyógykezelés, az elmeállapotának megfigyelése, a kényszergyógykezelés vagy a javítóintézeti nevelés alól magát kivonta.

5. Akinek előállítását külön törvényben meghatározott feltételek alapján elrendelik. 6. Aki az ország területén jogellenesen tartózkodik.

Előállítás esetei A rendőr a hatóság vagy az illetékes szerv elé állíthatja: Aki a rendőr felszólítására nem tudja magát hitelt érdemlően igazolni vagy az igazolást megtagadja, Aki bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható, Akitől bcs. Gyanúja vagy szab.sértés bizonyítása érdekében vizeletvétel vagy véralkohol-vizsgálat céljából vérvétel, valamint műtétnek nem minősülő módon egyéb mintavétel szükséges,

4. Aki a szülői felügyelet vagy a gyámság, illetőleg az intézeti nevelés hatálya alól engedély nélkül kivonta magát, 5. Aki a pártfogó felügyelet – külön törvényben meghatározott és a rendőrség hatáskörébe tartózó- szabályait megszegi, 6. Aki a szabálysértést az abbahagyására irányuló felszólítás után is folytatja, illetőleg akivel szemben az eljárás azonnal lefolytatható, továbbá akitől tárgyi bizonyítási eszközt kell megszerezni vagy elkobzás alá eső dolgot kell visszatartani.

Elővezetés Felelettervet kérek a következő órára.

Biztonsági intézkedés A rendőr az önveszélyes állapotú személyek megfékezése, illetőleg az anyagi javakat közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megszüntetése érdekében: Megteszi a veszélyhelyzet elhárításához, megszüntetéséhez haladéktalanul szükséges, feladatkörébe tartozó intézkedéseket, Intézkedik az önmagát vagy mást veszélyeztető állapotban lévő személy orvosi vizsgálatra és közreműködik az egészségügyi intézetbe történő szállításban,

3. Intézkedik az öngyilkosság lehetőség szerinti megakadályozására, 4 3. Intézkedik az öngyilkosság lehetőség szerinti megakadályozására, 4. Közterületen vagy nyilvános helyen – ha az élet vagy testi épség védelme megkívánja – intézkedik a magatehetetlen, önkívületben lévő, illetve erősen ittas vagy bódult személy lakására vagy a kijózanító állomásra, az egészségügyi intézetbe kiséréséről, illetőleg szállíttatásáról, 5. Területet lezárhat, és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen, vagy onnan távozzék, illetőleg az ott tartózkodókat távozásra kötelezheti.