Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Református Pedagógiai Intézet
Advertisements

Csernátoni Katalin május 22. Biztos Kezdet-mentorképzés
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
Peőcz Veronika Béki Andrea
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
Az együttnevelés jogszabályi háttere
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
Jogszabályi változások a pedagógiai szakszolgálatok rendszerében
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A hatósági ellenőrzés Fonyódi Ilona vezető főtanácsos
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Méltányossági elvek a közoktatásban
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Intézményegységünk működésének törvényi szabályozói:
Dobbantó projekt pályázati tájékoztató... a sikeres pályázáshoz szeptember.
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
4/2010. (I. 19.) OKM rendelet a pedagógiai szakszolgálatokról
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
A sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának új törvényi szabályozása
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZAKVÉLEMÉNYE KIRÁLY GABRIELLA KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS, GYÓGYPEDAGÓGUS készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.

Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelésének-oktatásának törvényi szabályozása Összeállította: JANKÓ ISTVÁN.
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
A TANFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSEK VEZETŐI ÉS HELYETTESI FELADATAI
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
Előadás másolata:

Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató A jogszabályi változások következményei a pedagógiai szakszolgálatok feladatellátásában A szakvéleményben foglaltak végrehajtásának ellenőrzése Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató Debrecen Városi Pedagógiai Szakszolgálat Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával

A nevelési tanácsadás feladatai Jogszabályi háttér: Közoktatási törvény 35. § (4) bekezdés: A nevelési tanácsadás feladata 14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet a képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról 22. és 23. § A nevelési tanácsadás keretében készítendő szakvéleményekről és azok végrehajtásának ellenőrzéséről Közoktatási törvény 30. § (7), (8) és (9) bekezdés: A BTM megállapításáról, a fejlesztő foglalkoztatásra való jogosultságról

A nevelési tanácsadás feladatai: Meglévő feladatok: A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség (BTM) megállapítása A BTM-mel küzdő gyermekek, tanulók oktatásával, nevelésével kapcsolatos feladatok meghatározása A BTM-mel küzdő gyermekek fejlesztő foglalkoztatása, terápiás gondozása Szakvélemény készítése a beiskolázáshoz

Új feladatok: Segítségnyújtás a gyermek, a tanuló neveléséhez, oktatásához, ha adottsága, fejlettsége, képessége, tehetsége, fejlődési üteme indokolja (ez csak törvényileg új, egyébként eddig is ellátást nyert) A megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenességével küzdő (nem organikus SNI) gyermekek, tanulók óvodai, iskolai ellátásának segítése (Iskolaszolga 2007. szept-okt.: „ellátásukról a nevelési tanácsadás keretében kell gondoskodni”). A NT szakvéleményében foglaltak végrehajtásának ellenőrzése A nem organikus SNI-s ellátására vonatkozóan a jogszabály nem utal a nevelési tanácsadós feladatokra (fejlesztés+ellenőrzés)!

14/1994(VI.24.)MKM rendelet 22. (8)-(9) bekezdése A szakvéleményben foglaltak ellenőrzése 14/1994(VI.24.)MKM rendelet 22. (8)-(9) bekezdése „(8) A nevelési tanácsadást ellátó intézmény a szakvéleményében foglaltak végrehajtásának ellenőrzése keretében feltárja a gyermek, tanuló fejlődését segítő, illetve hátráltató körülményeket, hiányosságokat. A hiányosságok megszüntetése érdekében – szükség szerint – tájékoztatást nyújt az intézmény érintett vezetőinek, pedagógusainak, nevelőtestületének, közreműködik a megoldási javaslatok kidolgozásában, felhívja a fenntartó figyelmét, ha az intézkedés megtétele azt indokolja. (9) A nevelési tanácsadást ellátó intézmény a (8) bekezdésben meghatározott feladatainak végrehajtásához éves munkatervet készít.”

Mikor kell szakvéleményt készíteni? A tanuló, gyermek tanulási, beilleszkedési, magatartási nehézségének megállapítása valamint nevelésével, oktatásával kapcsolatos feladatok meghatározása céljából Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség megállapítása céljából Szakértői vizsgálatra irányításkor: a sajátos nevelési igény felmerülése esetén kezdeményezzük a vizsgálatot. A kötelező óvodába járás alóli mentesítés céljából Szülő kérésére, az alapfeladatainkat érintő esetekben Gyámhivatal megkeresésére

Az ellenőrzésben (nem kontroll!) érintett szakvélemények (mely esetekben kell ellenőrizni?) BTM szakvéleményben foglaltak, NT állítja ki

Az ellenőrzés megszervezése Tanév elején ütemterv készítése az adott tanévre vonatkozóan. Ehhez: Az ellenőrizendő szakvélemények nyilvántartásának bekérése az intézményektől (óvodák, iskolák, középiskolák) Az ellenőrzés ütemezéséről az érintettek tájékoztatása, a szükséges dokumentáció megjelölése/kérése (pl. fejlesztési terv, ha kell) Az ellenőrzés gyakorisága: félévente egyszer célszerű

Az ellenőrzés javasolt formája, lépései: A feltételek ellenőrzése (helyszínen): - Személyi feltétel - Tárgyi feltétel (helyiség, eszközök) - Az óraszám biztosítása /52. § (7) és (11) bekezdés c. pontja/ A dokumentáció ellenőrzése (lehetséges, kimondottan nem kötelező így): - Fejlesztési terv, ha kell készíteni (4-5 hónapra) - Haladási vagy fejlesztési napló vezetése (helyszínen) Segítő konzultáció a kinti kollégával Ki határozza meg, hogy az intézményi pedagógus milyen nyomtatványokat használjon?

Szükség esetén egyeztetés a fejlesztést végző pedagógussal, a nevelőtestülettel a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében Szükség esetén az intézményvezető tájékoztatása, figyelmének felhívása, írásban Szükség esetén a fenntartó figyelmének felhívása, írásban Közreműködés a megoldási javaslatok kidolgozásában

Az ellenőrzés dokumentálása Nincs kötelezően előírt ellenőrzési napló, dokumentáció. Lehet: Ellenőrzési napló, feljegyzés vezetése az ellenőrző személy által (intézmény neve, gyermek neve, pedagógus neve, ellenőrzést végző neve, az ellenőrzés dátuma) Jegyzőkönyv/emlékeztető: - a tapasztalatok rögzítése, esetleges hiányosságok konkrét megnevezése (helyszíni elkészítés) Pozitívumok kiemelése!

Felmerülő kérdések Az ütemtervet hogyan tudjuk elkészíteni, úgy, hogy az ellenőrzöttnek az jó időpont legyen? Adminisztrációs vonzata van: kézzel vagy géppel írott – ki írja? Ki készíti el az ütemtervet a nevelési tanácsadóban? Az ellenőrző pedagógus, vagy más a felelős? Hogyan oszthatók fel az ellenőrzési körbe tartozó gyermekek a feladatot ellátók között (intézményenként vagy gyermekenként)? Intézmények és ellenőrző személyek összepárosítása.

Költségvonzata van - utazási költség - postázási költségeinket is növeli: értesítés az ellenőrzésről Hol ellenőriz? Intézményben biztosítani kell rá a helyet (kinn és benn is) Mikor ellenőrizzünk? A kötelező órán kívül hogy fér be (túlterheltség!!)?