Budapesti Értéktőzsde

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bevezetési és tájékoztatási követelmények a Budapesti Értéktőzsdén
Advertisements

HUNGÁRIA Takarék Vállalkozói Fórum.
Horváth Zsolt vezérigazgató
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
6. tétel Társas vállalkozások.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
A tőzsdei kereskedés alapjai
Értékpapír piaci műveletk
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
A tőzsdei kereskedés alapjai
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén Horváth Zsolt vezérigazgató Budapest március 28.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Tőzsdeinformáció Magyarországon
A Budapesti Árutőzsde Gönczöl Ágnes Emese.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Tőzsdei kereskedés.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
A tőzsdei kereskedés alapjai
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
A tőzsdei kereskedés alapjai
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Államadósság és állampapírpiac
2014. november Rendek Tímea
Készítette: Pintér Imola Szántó Beáta Erika Székely Zalán Szücs Ádám
A kötvény, a letéti jegy és a részvény.
Bankmérleg, forrás oldal
Bankmérleg, eszköz oldal
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
2015. őszBefektetések I.1 III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában Össze kellene hozni a megtakarítókat és a felhasználókat… Nehézségek.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Az értékpapírok.
SZÁMVITEL.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
Előzetes piaci konzultáció
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Közbeszerzési Hatóság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Kereskedés a tőzsdén.
Az online kereskedés alapjai
Előadás másolata:

Budapesti Értéktőzsde Története Szabályzata

Magyar tőzsdetörténet 1853-Gabonacsarnok  árutőzsde 1864-Pesti Áru- és Értéktőzsde 1948-Végleg bezárják a tőzsdét 1982-Kötvényről szóló jogszabály 1988-Gazdasági társaságokról szóló törvény 1990. június 19.-A BÉT megalapítása 1990. június 21.-Első kereskedési nap

A tőzsde alapításának feltétele min. 15 alapító tag min. 150 m Ft alaptőke alapszabály kimondása, tisztségviselők megválasztása a pénzügyminiszter előterjesztése alapján a Kormány jóváhagyása

A BÉT szervezete I. Szekciók: állampapír, részvény, származékos Szekciógyűlés Közgyűlés Tőzsdetanács: közgyűlésnek alárendelt 7-11 tag Tőzsdetitkárság: a BÉT munkaszervezete.

A BÉT szervezete II. Etikai Bizottság: min 5 fő, közgyűlés választja Felügyelő Bizottság: ellenőrző szervezet Választott Bíróság: két kamarás  BÉT, BÁT Szakmai Bizottságok Egyéb Bizottságok

Tőzsdetagság A tőzsdetagok száma nem korlátozható. Tagfelvétel: PSZÁF engedélye+tőzsdei szakvizsgával és egy éves szakmai gyakorlattal rendelkező üzletkötő+belépési díj Tőzsdetag jogai: tőzsdei kereskedés szinterén jelen lenni szabályok szerint kereskedni technikai eszközöket igénybe venni közgyűlésen részt venni, szavazni vagyoni értékű jogok Tőzsdetag kötelezettségei: rendszeres tájékoztatás rendkívüli tájékoztatás

Tőzsdetagság megszűnése kilépéssel kizárással PSZÁF engedélyének visszavonásával Épt. bizonyos szabályainak megsértésével

Tőzsdei kereskedési jog Tőzsdei kereskedésre feljogosító szekciótagság keretében Az egyes szekciókra külön szabályozzák Általában igaz: Alapszabálynak és egyéb szabályoknak megfelel KELER szabályoknak megfelel Van üzletkötője Kereskedési jog felfüggesztése: ha a kereskedéshez szükséges bármely feltétel hiányzik a Szekciótag valamennyi felfüggesztéssel érintett értékpapírra vonatkozó ajánlata törlődik.

Kereskedési jog megszűnése Szekciótag kérésére Szekciótag megszűnésével PSZÁF engedély visszavonásával 6 hónapig egyfolytában fel van függesztve 1 éven belül legalább 8 hónapig fel van függesztve A kereskedési jog megszűnésével együtt a szekciótagság is megszűnik.

A tőzsde megszűnése Közgyűlés a megszűnését határozza el A tőzsdetagok száma tartósan 15 alá csökken Kormány jóváhagyja

Kereskedés a Részvény és Hitelpapír Szekcióban Csak a Tőzsdei Értékpapírlistán szereplő értékpapírok Kereskedési szakaszok: Nyitó: ajánlatgyűjtési és ügyletkötési részszakasz (csak részvény esetén) Szabad szakasz, kivéve minimális mennyiségű ajánlat Lépései: Ajánlat tétel Ügylet létrejötte  párosítási algoritmusok

Ajánlat Legalább az alábbi adatokat kell tartalmazza: a Befektetési Eszköz megnevezése értékpapír tábla megnevezése vétel v. eladás mennyiség ár ajánlat típusa ajánlat fajtája ajánlat időbeli hatálya kereskedési számlaazonosító (alapértelmezés: saját számlás ügylet) Módosításkor az ajánlattétel időpontja megváltozik. Ajánlati könyvben tartják nyilván.

Ajánlat  mennyiség Kötésegység: a Befektetési Eszközre szóló ajánlat legkisebb, oszthatatlan mennyisége. Befektetési Eszközre ajánlat csak az adott kötésegységre, vagy annak egész számú többszörösére tehető. Pl.: 100 000 Ft összvévértéknak megfelelő darabszámú részvény, 1 millió Ft névértékű diszkont kincstárjegy

Ár és árlépésköz a tőzsdén Nem hitelviszonyt megtestesítő értékpapírnál pozitív egész szám Ft-ban. Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírnál az alapcímlet vonatkozásában %-os formában kifejezett, 4 tizedesjegyet magában foglaló pozitív viszonyszám. Árlépésköz: a legkisebb megadott árváltozási érték. Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírnál: 0,01; 0,01; 0,0001%. Nem hitelviszonyt megtestesítő értékpapírnál: 1Ft, 5Ft.

Ajánlat típusa LIMIT ajánlat: az ajánlatban megadott áron, illetve annál jobb áron teljesíthető. PIACI ajánlat: ár megjelőlése nélkül, az Ajánlati könyvben található ajánlatok párosításával teljesülhet, akár több áron is. STOP LIMIT ajánlat: feltételes ajánlat, a feltétel teljesülésekor az ajánlattevő beavatkozása nélkül válik aktív LIMIT ajánlattá. STOP PIACI ajánlat: feltételes ajánlat, a feltétel teljesülésekor az ajánlattevő beavatkozása nélkül válik aktív PIACI ajánlattá.

Ajánlat fajtája RÉSZ ajánlat: részletekben, akár Kötésegységenként is, vagy a teljes ajánlati mennyiség igénybevételével teljesíthető. MIND ajánlat: csak az egész ajánlati mennyiségre teljesíthető. akár több ellenajánlat egyidejű igénybevételével. Minimális Mennyiségű ajánlat: csak állampapír szekcióban.

Ajánlat időbeli hatálya MOST ajánlat: csak az ajánlattétel pillanatában érvényes. SZAKASZ ajánlat: az adott kereskedési szakasz végéig érvényes. NAP ajánlat: az adott kereskedési nap végéig érvényes. Visszavonásig érvényes ajánlat: visszavonásig, de legfeljebb 30 naptári napig érvényes. Meghatározott napig érvényes ajánlat: legfeljebb 30 naptári napra tehető.

Ügyletkötési algoritmusok Általános elvek: jobb árú megelőzi a rosszabb árút azonos árúak közül az előbb érkezett előnyt élvez Egyensúlyi áras párosítási algoritmus: ahol van vételi és eladási ajánlat, ott a legnagyobb köthető mennyiségű ügylet teljesül vizsgálja még azonosság esetén: legkisebb adott áron le nem köthető mennyiség, ha ez is megegyezik a számtani átlaguk lesz az ügylet ára. Folyamatos ajánlatpárosítási algoritmus: az ajánlat az Ajánlati könyvben található minden feltétel szerint a párosítható ajánlattal/okkal párosodik össze. ha az ajánlat nem párosodik a teljesítési sorrendnek megfelelően bekerül az ajánlati könyvbe.

A kereskedés szakaszai (általában) Nyitó szakasz: nyitó ajánlatgyűjtési részszakasz + nyitó ügyletkötési részszakasz Szabad szakasz Záró szakasz: záró ajánlatgyűjtési részszakasz + záró ügyletkötési részszakasz